Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Dertien raadsleden stemden tijdens de raadsvergadering voor zijn benoeming, maar er waren ook tien stemmen tegen.

Bezwaren

"De stemming valt mij een beetje tegen", verklaart Bosland na afloop. "Ik wil dan ook graag gebruikmaken van de tien dagen bedenktijd om de benoeming wel of niet te aanvaarden." Hij zou graag willen weten wat de bezwaren zijn van de tegenstemmers. 

Voor Connect Wageningen speelt in ieder geval mee dat Bosland niet in de stad komt wonen als hij er als wethouder aan de slag gaat. Hij zou in Nijmegen blijven. Connect vindt dat een "zwaar gemis" en is het er principieel niet mee eens, vertelt fractievoorzitter Melissa van der Lingen. Normaal wonen wethouders in de gemeente waar ze bestuurder zijn. 

Weggestuurd in Heumen 

Vorige week schoof GroenLinks Wageningen Bosland naar voren als opvolger voor wethouder Lara de Brito, die stopt vanwege haar gezondheid. 

Bosland was tot voor kort wethouder in de gemeente Heumen. Maar daar werd hij weggestuurd na een crisis in de coalitie. Hij zou soms erg lastig zijn om mee samen te werken, stelde de lokale CDA-fractievoorzitter.

Afscheid De Brito 

Hoewel Bosland zijn wethouderschap (nog) niet heeft aanvaard. Nam wethouder De Brito wel officieel afscheid. Dat betekent dat Wageningen nu even één wethouder minder heeft, drie in plaats van vier. De Brito is zes jaar wethouder geweest in Wageningen. Daarvoor was ze acht jaar gemeenteraadslid voor GroenLinks Wageningen.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

  26 april 2021
  WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend