Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.

De gemeente moet er op aandringen dat er een goede geluidswerende oplossing komt voor de Horsten en de Weiden, de wijken ten Zuiden van de Neijenoord Allee. Het zal daar veel drukker worden als de provincie kiest om de bestaande wegen op te waarderen in plaats van een nieuwe rondweg aan te leggen (de Campusroute). 

Openbaar vervoer stimuleren

De gemeenteraad roept zijn stadsbestuur ook op om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Dan zijn er minder autobewegingen in de stad, is het idee. D66 en Connect Wageningen riepen hiertoe op.

D66 Wageningen wil concreet ov-hubs langs de A12 en de A50, stelde fractievoorzitter Laura Kaper. Ook zouden scholen betrokken moeten worden bij de verkeersplannen voor de stad. "Met als oogmerk het aantal autobewegingen van en naar scholen te reduceren", staat in haar motie. De gemeenteraad ging daarmee akkoord. 

Fietsroutes Tarthorst

De gemeenteraad besloot verder dat de fietsoversteek bij de Churchillweg bij akkoord van de provincie ook moet worden aangepakt. Er komt dan een ongelijkvloerse kruising waardoor fietsers niet meer hoeven te wachten op het autoverkeer, maar daar snel door kunnen. 

Om te voorkomen dat het op die route naar de campus ontzettend druk wordt en de voorliggende wijk Tarthorst met fietsers wordt overspoeld, worden ook de andere fietsroutes richting de universiteitscampus aangepakt. De lokale ChristenUnie en GroenLinks stelden dat voor. Dat plan werd aangenomen.

Najaar beslissing

Uiteindelijk stemden slechts vijf van de 25 Wageningse raadsleden tegen het opwaarderen van de bestaande route. CDA, VVD Wageningen en twee leden van de Stadspartij waren tegen.

De provincie verzamelt alle adviezen, waaronder die van Wageningen, en hakt uiteindelijk in het najaar de knoop door: een nieuwe campusroute of aanpak van de Mansholtlaan en de Nijenoord Allee. Eerder uitte de Commissie voor de milieueffectrapportage kritiek op de beperkte keuze die de provincie zichzelf stelt. Volgens de commissie zijn er meer oplossingen te bedenken.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend