Logo De Belofte

ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.

"Vroeg of laat willen wij van deze mensen af", vervolgt Senders. "En dat gaat ook gebeuren. Die passen hier niet." Op welke wijze het park de handhaving nu wil organiseren om de bewoners te bewegen om te verhuizen, daar is Senders nog niet over uit. "Maar deze mensen verblijven daar zonder recht of titel. Ik ben benieuwd hoe de gemeente daarover denkt."

Zie ook: Bewoners Arnhemse probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

"Vertrekken doen we zeker niet", zegt bewoonster Mireille Ridderbosch strijdvaardig. Ze laat weten dat alle betrokken bewoners inmiddels een advocaat in de arm hebben genomen voor deze kwestie. Haar hoogzwangere buurvrouw zou een rechtszaak inmiddels hebben gewonnen en tot twee maanden na de bevalling mogen blijven zitten, volgens Ridderbosch. Ze hoopt dat de parkeigenaar stopt met het veroorzaken van stress bij de bewoners.

'Ook recht op goed leven'

Ridderbosch richtte zich eerder in een e-mail tot burgemeester Ahmed Marcouch. Die antwoordt de gedwongen verhuizingen af te keuren en te moeten constateren dat dit 'helaas' toch weer gebeurt. De gemeente is echter geen partij in de overeenkomst tussen de bewoners en het park en kan de eigenaar daarom niet juridisch aanspreken op zijn handelswijze, volgens Marcouch. Wel raadt hij de bewoners aan om juridische hulp te zoeken."Heel makkelijk gezegd", vindt Ridderbosch dat. Ze zegt ook de gemeente in gebreke te stellen. "Wij hebben ook recht op een goed leven."

Ondertussen heeft wethouder Ronald Paping een voorstel ingebracht om permanente bewoning van recreatiewoningen niet alleen strafbaar te stellen voor de bewoners, maar ook voor de eigenaren. Als dat wordt aangenomen, geldt dat ook voor mensen die er nu al wonen, laat hij weten. "We kunnen dan handhaven richting de eigenaar, omdat die de mensen er laat wonen."

'Boter op zijn hoofd'

"Deze wethouder heeft boter op zijn hoofd", reageert Senders op die plannen. Hij herhaalt zijn eerdere beweringen dat de permanente bewoners van het park daar zitten op verzoek van de gemeente. Volgens Paping klopt dat niet en speelt de gemeente daar al jaren geen actieve rol meer in. Senders meent dat de wethouder kennelijk aan het draaien is geslagen en zegt bewijzen te hebben voor deze doorverwijzingen. Als Paping zijn plannen wil doorzetten om richting de eigenaar te handhaven, mag hij dat wat hem betreft bij de rechter verantwoorden.

Ook moet de gemeente volgens Senders maar eens in de openbaarheid uitleggen waarom ze verschil maakt tussen Nederlanders en buitenlanders, waarmee hij doelt op de arbeidsmigranten. Hij ziet dat de parkeigenaar voor de permanente bewoners brieven krijgt van de gemeente of hij deze niet wil verplaatsen, terwijl voor arbeidsmigranten via de uitzendbureaus dwangsommen worden opgelegd om ze van het park af te krijgen. "De wethouder mag uitleggen waarom iemand van buitenlandse afkomst een andere benadering verdient."

'Onderscheid te rechtvaardigen'

Het verschil in benadering op basis van afkomst ziet Paping niet, laat zijn woordvoerder weten. "Het onderscheid is te rechtvaardigen omdat het bij arbeidsmigranten steeds wisselende groepen zijn die door uitzendbureaus worden geplaatst. Die plaatsing is afhankelijk van hun werkgever. Veel wonen er niet langer dan drie maanden en worden dan weer verplaatst. De meeste migranten staan ook niet ingeschreven bij de gemeente. Richting de arbeidsmigrant zelf, doen we niets. We pakken de bureaus aan die de mensen daar plaatsen."

Een plan om ook de permanente bewoning aan te pakken, heeft de wethouder in ontwikkeling.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend