Logo De Belofte

ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.

"Vroeg of laat moet je verder. Ik wil niet in een hoekje gaan zitten huilen", vervolgt de inmiddels 45-jarige Arnhemmer. "Ik heb veel last gehad van dat verleden. Maar iemand moet niet voor zijn leven veroordeeld worden."

Zie ook: Raadslid weg na huiselijk geweld

Met zijn ex-vrouw, die hij door de jaren heen in meerdere ruzies mishandeld zou hebben, heeft Hmadouch naar eigen zeggen momenteel een goede relatie. "Ze heeft ook excuses gemaakt voor hoe ze bepaalde verhalen destijds heeft verteld. Dat heeft altijd twee kanten."

'Privékwestie'

De kwestie vormt onder meer geen belemmering om weer politiek actief te worden omdat het om de privésfeer gaat, meent Hmadouch. "Ik heb het een plekje gegeven. Laten we geen oude koeien meer uit de sloot halen en mij nu beoordelen en veroordelen op wat ik politiek doe." Dat zijn verleden hem ook kwetsbaar kan maken voor politieke tegenstanders, daar is hij niet bang voor. "Ik ben mondig genoeg."

Want de politieke ambitie van Hmadouch stopt niet bij zijn rol als bestuurslid. Vóór 2018 heeft hij geprobeerd zich te kandideren voor de verkiezingslijst, vertelt huidig interim-voorzitter Sanne Bronkhorst. "Toen is besloten dat dat niet handig was voor een verkiesbare plek. Maar dat betekent niet dat Hakim niks meer kan doen voor de partij."

De kandidaatstellingscommissie van destijds heeft Hmadouch vervolgens benaderd voor deze bestuursfunctie. "Dat is toch iets meer op de achtergrond."

'Heel vriendelijke man'

Allereerst omdat het een 'heel vriendelijke man' is die graag iets voor de stad betekent, verklaart Bronkhorst de keuze voor Hmadouch. Bovendien was er een probleem omdat er onvoldoende bestuursleden waren, vertelt ze. "En we wilden graag dat de afdeling zou blijven bestaan. Daarom is er nu een interim-bestuur." Dat moet voor het einde van het jaar worden vervangen voor een vast bestuur.

De algemene ledenvergadering (ALV) is akkoord gegaan met zijn benoeming. Er is geen brede discussie geweest binnen de partij over het verleden van Hmadouch en ook op de ALV is er niet over gesproken, erkent Bronkhorst. "Maar hij heeft zijn taakstraf gehad en de consequenties ervaren van wat hij gedaan heeft. Als mensen zijn naam googelen, wordt hij bijvoorbeeld vaak niet aangenomen."

Tweede kans

Er zitten grenzen aan wat je wel of niet moet accepteren, maar Hmadouch heeft een tweede kans verdiend, meent Bronkhorst. "Hij heeft aan zichzelf gewerkt en wil weer iets doen met zijn talent en ambitie."

Verder laat Bronkhorst weten dat er in de reglementen van de PvdA niet is opgenomen dat bestuursleden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten overhandigen. Ook voor Hmadouch is dat dus niet aan de orde geweest.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend