Logo De Belofte

TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.

"Wij rijden op dit moment naar Zundert om een roofvogel weg te brengen", vertelt directeur Marja van Gessel van de Dierenambulance in Tiel. "Dat is natuurlijk wel heel ver."

De dierenambulance is verantwoordelijk voor het ophalen van gewonde huisdieren en wilde dieren in de gemeenten Tiel, Neder-Betuwe, West-Betuwe en Buren. Dat levert jaarlijks honderden dieren van allerlei pluimage op. En het is een hele zoektocht om die in de juiste opvang te krijgen.

Transport hakt er in

Honden en katten gaan in de regel naar het Tielse dierenasiel. Maar voor konijnen, parkieten of fretten ligt het moeilijker, laat staan voor wilde dieren. De opvang die er in de buurt is, zoals de wildopvang in Eck en Wiel, kan vaak geen dieren meer opnemen.

"Dan moeten we weer naar Amsterdam, naar Utrecht of naar Nijmegen", vertelt Van Gessel. "Dat zijn dingen die hakken er in, ook financieel. Het is tijdrovend en als je niet hier bent dan moet een andere ambulance van ons actief zijn om uit te rukken."

Speciale opvang vaak niet nodig

Vaak is zo'n gespecialiseerde opvang ook helemaal niet nodig. Van Gessel: "Dan komen we daar aan en controleren ze zo'n dier, en dan is hij gewoon verzwakt. Dan moet hij gewoon een tijdje met rust gelaten worden, goed eten krijgen en dan kan hij naar een paar dagen weer weg. Dat zijn dingen die we hopelijk zo meteen zelf kunnen doen."

De organisatie is namelijk begonnen om een eigen opvang te bouwen bij het kantoortje aan de J.D. van Leeuwenstraat in Tiel. Een flexibele accommodatie waar allerlei dieren tijdelijk opgevangen kunnen worden. Maar er is bijvoorbeeld ook een speciale ruimte om afscheid te nemen van gestorven huisdieren.

"Dat zal ons werk een stuk makkelijker maken", zegt Van Gessel. "Voor de huisdieren, de roofvogels en de egels. De dichtstbijzijnde egelopvang is op dit moment in Papendrecht. Ik geloof zo'n 60 kilometer. Dat is eigenlijk niet te doen."

Eerste steen

Diverse bedrijven en fondsen helpen de dierenambulance. Komende week wordt de eerste steen gelegd. Voor de bouwvak moet het geraamte van het gebouw af zijn. Vrijwilligers van de dierenambulance maken het vervolgens zelf af met planken die geschonken zijn door donateurs.

Voor de inrichting gaat Van Gessel weer nieuwe acties op touw zetten. "Het blijft altijd om geld draaien", zegt Van Gessel. "Soms hebben we hele lieve mensen die een heel mooi bedrag geven, maar ik ben ook blij met die drie euro die we krijgen. Want elke euro is er één."

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend