Logo De Belofte

TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.

"Wij rijden op dit moment naar Zundert om een roofvogel weg te brengen", vertelt directeur Marja van Gessel van de Dierenambulance in Tiel. "Dat is natuurlijk wel heel ver."

De dierenambulance is verantwoordelijk voor het ophalen van gewonde huisdieren en wilde dieren in de gemeenten Tiel, Neder-Betuwe, West-Betuwe en Buren. Dat levert jaarlijks honderden dieren van allerlei pluimage op. En het is een hele zoektocht om die in de juiste opvang te krijgen.

Transport hakt er in

Honden en katten gaan in de regel naar het Tielse dierenasiel. Maar voor konijnen, parkieten of fretten ligt het moeilijker, laat staan voor wilde dieren. De opvang die er in de buurt is, zoals de wildopvang in Eck en Wiel, kan vaak geen dieren meer opnemen.

"Dan moeten we weer naar Amsterdam, naar Utrecht of naar Nijmegen", vertelt Van Gessel. "Dat zijn dingen die hakken er in, ook financieel. Het is tijdrovend en als je niet hier bent dan moet een andere ambulance van ons actief zijn om uit te rukken."

Speciale opvang vaak niet nodig

Vaak is zo'n gespecialiseerde opvang ook helemaal niet nodig. Van Gessel: "Dan komen we daar aan en controleren ze zo'n dier, en dan is hij gewoon verzwakt. Dan moet hij gewoon een tijdje met rust gelaten worden, goed eten krijgen en dan kan hij naar een paar dagen weer weg. Dat zijn dingen die we hopelijk zo meteen zelf kunnen doen."

De organisatie is namelijk begonnen om een eigen opvang te bouwen bij het kantoortje aan de J.D. van Leeuwenstraat in Tiel. Een flexibele accommodatie waar allerlei dieren tijdelijk opgevangen kunnen worden. Maar er is bijvoorbeeld ook een speciale ruimte om afscheid te nemen van gestorven huisdieren.

"Dat zal ons werk een stuk makkelijker maken", zegt Van Gessel. "Voor de huisdieren, de roofvogels en de egels. De dichtstbijzijnde egelopvang is op dit moment in Papendrecht. Ik geloof zo'n 60 kilometer. Dat is eigenlijk niet te doen."

Eerste steen

Diverse bedrijven en fondsen helpen de dierenambulance. Komende week wordt de eerste steen gelegd. Voor de bouwvak moet het geraamte van het gebouw af zijn. Vrijwilligers van de dierenambulance maken het vervolgens zelf af met planken die geschonken zijn door donateurs.

Voor de inrichting gaat Van Gessel weer nieuwe acties op touw zetten. "Het blijft altijd om geld draaien", zegt Van Gessel. "Soms hebben we hele lieve mensen die een heel mooi bedrag geven, maar ik ben ook blij met die drie euro die we krijgen. Want elke euro is er één."

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend