Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem wil grafrust voor onbepaalde tijd mogelijk maken. Met name vanuit de islamitische gemeenschap is daar een toenemende behoefte aan. Het college gaat in gesprek met begraafplaats Moscowa om dat te realiseren.

"Het is eigenlijk te gênant voor woorden dat ik de gemeenteraad bijna moet smeken om een dergelijke voorziening", spreekt Khaled Mouhouti, secretaris van islamitisch cultureel centrum Nour Al Houda, de raad toe. Op dit moment voorziet de gemeente er niet in om begraven te worden conform de islamitische richtlijnen, weet Mouhouti. "Het belangrijkste punt daarin is dat begraafplaatsen niet eeuwigdurend uitgegeven kunnen worden."

Tweede, derde en vierde generatie moslims, willen simpelweg hier begraven worden, omdat hun roots hier liggen, legt Mouhouti uit. "Zij hebben geen binding met het land waar hun ouders of grootouders vandaan komen." Hij beschouwt ook zichzelf als 'trotse Arnhemmer'.

'Veel pijn veroorzaakt'

Mouhouti heeft vijf jaar geleden zijn jongere broer, die aan maagkanker overleed, in Marokko moeten begraven, vertelt hij. "Vanwege de beperkingen op eeuwigdurende grafrust die hier zijn." Dat heeft volgens hem heel veel pijn veroorzaakt in zijn familie. "Wij kunnen hem nu maar één of twee keer per jaar bezoeken." Een 'inhumane' situatie, meent Mouhouti. Er zijn volgens hem nog maar een paar gemeenten in Nederland waar je grafrechten voor onbepaalde tijd kunt krijgen.

Maar als het aan de gemeente ligt, wordt Arnhem er daar een van. Het voorstel van DENK Verenigd Arnhem, CDA en PvdA kon op een ruime meerderheid rekenen. Alleen de PVV was tegen.

'Volwaardig Nederlands burger'

Het genomen besluit is volgens fractievoorzitter Yildirim Usta (DENK Verenigd Arnhem) heel belangrijk voor de nieuwe generatie die hier is geboren en getogen en hun toekomst hier ziet. "Weliswaar met een ander geloof en andere roots, maar als volwaardig Nederlands burger."

"Het principe vanuit de islam is dat de grafrust niet verstoord mag worden", legt Usta uit. "Dat is een theologisch uitgangspunt." Een graf mag volgens hem ook niet 'onteerd' worden. "Dus je mag er bijvoorbeeld niet aanzitten."

'Overledenen in koelcellen'

Vanwege corona moeten veel overleden islamieten nu bovendien in koelcellen bewaard worden, vertelt Usta. "Omdat ze niet naar het buitenland kunnen."

Ruimte is er volgens Usta voorlopig voldoende om aan de behoefte aan eeuwige graven te voldoen. "Ook op het terrein van Moscowa is er heel veel plek waar nog niks ligt." Dat komt volgens hem ook omdat steeds meer mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend