Logo De Belofte

EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.

De meeste politieke partijen kunnen niet leven met een forse tariefsverhoging. Ze stemden daarom in met het voorstel van Gert Jan Koster van GemeenteBelangen om de tarieven voor graf- en begraafrechten gelijk te houden aan 2019. Alleen ChristenUnie en GroenLinks Ede waren tegen.

Financieel gat

Volgens de tegenstemmers ontstaat er een te groot financieel gat als de tarieven voor begraven niet omhoog gaan. De gemeente Ede is jaarlijks namelijk meer geld kwijt aan het onderhouden van begraafplaatsen dan dat er binnenkomt met de zogenoemde grafleges.

Om dat gat zo klein mogelijk te houden, krijgt de gemeente Ede de opdracht minder geld uit te geven aan het onderhouden van begraafplaatsen. 

Niet meteen ruimen  

De gemeenteraad besloot verder - op initiatief van D66 Ede - dat een graf niet meteen geruimd moet worden als de betaling stopt. Er zal pas geruimd worden als de locatie nodig is voor een nieuw graf.

Ook dat kan veel geld schelen. Bovendien komt de politiek daarmee tegemoet aan de roep van de Historische Vereniging Oud-Bennekom om begraafplaatsen zoveel mogelijk intact te houden. 

Gespreid betalen

Daarnaast wordt het mogelijk om de zogenoemde grafleges gespreid te betalen. Dat voorstel van de lokale SGP werd raadsbreed aangenomen. Door deze optie aan te bieden, kunnen ook mensen met een minimum inkomen een graf van een overleden dierbare in stand houden, is het idee. 

De tariefsverhoging voor begraven is dus van de baan. Dat betekent overigens ook dat de tariefsverlaging voor het bijzetten van urnen niet doorgaat. 

Zie ook: '

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Beëindiging bunkerfeest kon anders en met meer inzicht, stelt hoogleraar

  18 januari 2021
  ARNHEM - De beëindiging van het illegale feest in de Arnhemse bunker tijdens nieuwjaarsnacht had anders en met meer inzicht aangepakt kunnen worden. Dat constateert professor Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, na bestudering van de casus op verzoek van Omroep Gelderland. Het handelen dat leidde tot de geweldsescalatie is 'interessant materiaal', meent hij.
 • Handtekeningen voor visboer André brengen wethouder toch weer in actie

  15 januari 2021
  ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.
 • Marcouch geen kandidaat PvdA-leiderschap: 'Ik omarm Arnhem met huid en haar'

  14 januari 2021
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is geen kandidaat om de donderdag opgestapte Lodewijk Asscher op te volgen als landelijk partijleider. Zijn naam zong rond in de wandelgangen, maar daar kan nu een streep doorheen. "Stop met mijn naam te noemen. Ik omarm Arnhem met huid en haar", maakt de burgervader duidelijk dat zijn focus op de Rijnstad ligt.
 • Politiek wil drank- en drugsgebruik jongeren aanpakken: ‘Maar campagne mag ambitieuzer’

  14 januari 2021
  ELST - Drank- en drugsgebruik onder jongeren moet steviger worden aangepakt, zo vindt de gemeente Overbetuwe. Daarom start ze de komende tijd met een hoop nieuwe voorlichtingscampagnes. De lokale politiek is enthousiast, maar een aantal kritische raadsleden vindt dat de plannen wel wat ambitieuzer mogen.
 • Raadsleden niet blij met coronabeperkingen: ‘We kunnen onze politieke taak niet uitvoeren’

  14 januari 2021
  ELST - Inwoners kunnen vanwege corona niet direct inspreken tijdens raadsvergaderingen van de gemeente Overbetuwe. Omdat alle meetings nu zonder publiek plaatsvinden, moeten burgers een filmpje of een brief sturen als ze een probleem willen aankaarten. Dat is volgens een aantal raadsleden funest voor de lokale democratie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend