Logo De Belofte

EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).

Van der Beek werkt voor LC Energy, de projectontwikkelaar van het beoogde zonnepark. Uit het onderzoek moet blijken of hij mee kan stemmen over het plan of dat er sprake is van belangenverstrengeling. 

Plots wel meestemmen

Tot donderdagavond had het CU-raadslid zich steeds afzijdig gehouden van de zonnepark-kwestie. Maar nu het plan definitief dreigde te sneuvelen, wilde hij als voorstander van het innovatieve park er alsnog over meestemmen. 

Volgens burgemeester René Verhulst zijn daar geen bezwaren tegen, Van der Beek zou via zijn werk namelijk niet betrokken zijn bij het specifieke zonneparkproject in Bennekom. "Hoe integer ben ik dan eigenlijk als ik zonder geldige reden mij onttrek om mijn stem uit te brengen?", stelde Van der Beek donderdagavond. 

Drie uur schorsing, achterkamertjespolitiek? 

Gewone toehoorders wisten niet dat Van der Beek van plan was alsnog mee te stemmen over het tien hectare grote zonnepark Nergena. Maar collega-raadsleden waarschijnlijk wel. De lokale SGP vroeg vlak voor de stemming een schorsing aan. "Om te bespreken hoeveel mensen er gingen stemmen", verklaarde fractievoorzitter Nico van der Poel. De schorsing zou aanvankelijk tien minuten duren, maar dat werd drie uur.

"Het was ook een spannend onderwerp", verklaarde de burgemeester achteraf. Dat mensen de lange schorsing als achterkamertjespolitiek kunnen ervaren tijdens een 'openbare' raadsvergadering, daar wilde hij niet op reageren. 

Te gevoelig onderwerp 

De SGP - de grootste partij in Ede en tegenstander van het zonnepark in Bennekom - vond het onderwerp uiteindelijk te gevoelig om het CU-raadslid nu ineens wel mee te laten stemmen. Dat zou namelijk betekenen dat er plots een akkoord was voor het zonnepark, terwijl het beeld vorige week nog was dat het park er niet gaat komen.

De lokale SGP-fractievoorzitter stelde daarom voor de stemming uit te stellen. In de tussentijd gaat dan onderzocht worden of er inderdaad geen bezwaren zijn tegen het stemmen van Bram van der Beek over zonnepark Nergena in Bennekom, zo stelde het CU-raadslid zelf voor. Een meerderheid van de gemeenteraad ging daar mee akkoord. 

Na de zomer wordt er opnieuw gestemd. Een precieze datum is nog niet bekend. 

Beluister hier het gesprek met burgemeester René Verhulst over de lange schorsing tijdens de 'openbare' vergadering: 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend