Logo De Belofte

EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).

Van der Beek werkt voor LC Energy, de projectontwikkelaar van het beoogde zonnepark. Uit het onderzoek moet blijken of hij mee kan stemmen over het plan of dat er sprake is van belangenverstrengeling. 

Plots wel meestemmen

Tot donderdagavond had het CU-raadslid zich steeds afzijdig gehouden van de zonnepark-kwestie. Maar nu het plan definitief dreigde te sneuvelen, wilde hij als voorstander van het innovatieve park er alsnog over meestemmen. 

Volgens burgemeester René Verhulst zijn daar geen bezwaren tegen, Van der Beek zou via zijn werk namelijk niet betrokken zijn bij het specifieke zonneparkproject in Bennekom. "Hoe integer ben ik dan eigenlijk als ik zonder geldige reden mij onttrek om mijn stem uit te brengen?", stelde Van der Beek donderdagavond. 

Drie uur schorsing, achterkamertjespolitiek? 

Gewone toehoorders wisten niet dat Van der Beek van plan was alsnog mee te stemmen over het tien hectare grote zonnepark Nergena. Maar collega-raadsleden waarschijnlijk wel. De lokale SGP vroeg vlak voor de stemming een schorsing aan. "Om te bespreken hoeveel mensen er gingen stemmen", verklaarde fractievoorzitter Nico van der Poel. De schorsing zou aanvankelijk tien minuten duren, maar dat werd drie uur.

"Het was ook een spannend onderwerp", verklaarde de burgemeester achteraf. Dat mensen de lange schorsing als achterkamertjespolitiek kunnen ervaren tijdens een 'openbare' raadsvergadering, daar wilde hij niet op reageren. 

Te gevoelig onderwerp 

De SGP - de grootste partij in Ede en tegenstander van het zonnepark in Bennekom - vond het onderwerp uiteindelijk te gevoelig om het CU-raadslid nu ineens wel mee te laten stemmen. Dat zou namelijk betekenen dat er plots een akkoord was voor het zonnepark, terwijl het beeld vorige week nog was dat het park er niet gaat komen.

De lokale SGP-fractievoorzitter stelde daarom voor de stemming uit te stellen. In de tussentijd gaat dan onderzocht worden of er inderdaad geen bezwaren zijn tegen het stemmen van Bram van der Beek over zonnepark Nergena in Bennekom, zo stelde het CU-raadslid zelf voor. Een meerderheid van de gemeenteraad ging daar mee akkoord. 

Na de zomer wordt er opnieuw gestemd. Een precieze datum is nog niet bekend. 

Beluister hier het gesprek met burgemeester René Verhulst over de lange schorsing tijdens de 'openbare' vergadering: 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend