Logo De Belofte

EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).

Van der Beek werkt voor LC Energy, de projectontwikkelaar van het beoogde zonnepark. Uit het onderzoek moet blijken of hij mee kan stemmen over het plan of dat er sprake is van belangenverstrengeling. 

Plots wel meestemmen

Tot donderdagavond had het CU-raadslid zich steeds afzijdig gehouden van de zonnepark-kwestie. Maar nu het plan definitief dreigde te sneuvelen, wilde hij als voorstander van het innovatieve park er alsnog over meestemmen. 

Volgens burgemeester René Verhulst zijn daar geen bezwaren tegen, Van der Beek zou via zijn werk namelijk niet betrokken zijn bij het specifieke zonneparkproject in Bennekom. "Hoe integer ben ik dan eigenlijk als ik zonder geldige reden mij onttrek om mijn stem uit te brengen?", stelde Van der Beek donderdagavond. 

Drie uur schorsing, achterkamertjespolitiek? 

Gewone toehoorders wisten niet dat Van der Beek van plan was alsnog mee te stemmen over het tien hectare grote zonnepark Nergena. Maar collega-raadsleden waarschijnlijk wel. De lokale SGP vroeg vlak voor de stemming een schorsing aan. "Om te bespreken hoeveel mensen er gingen stemmen", verklaarde fractievoorzitter Nico van der Poel. De schorsing zou aanvankelijk tien minuten duren, maar dat werd drie uur.

"Het was ook een spannend onderwerp", verklaarde de burgemeester achteraf. Dat mensen de lange schorsing als achterkamertjespolitiek kunnen ervaren tijdens een 'openbare' raadsvergadering, daar wilde hij niet op reageren. 

Te gevoelig onderwerp 

De SGP - de grootste partij in Ede en tegenstander van het zonnepark in Bennekom - vond het onderwerp uiteindelijk te gevoelig om het CU-raadslid nu ineens wel mee te laten stemmen. Dat zou namelijk betekenen dat er plots een akkoord was voor het zonnepark, terwijl het beeld vorige week nog was dat het park er niet gaat komen.

De lokale SGP-fractievoorzitter stelde daarom voor de stemming uit te stellen. In de tussentijd gaat dan onderzocht worden of er inderdaad geen bezwaren zijn tegen het stemmen van Bram van der Beek over zonnepark Nergena in Bennekom, zo stelde het CU-raadslid zelf voor. Een meerderheid van de gemeenteraad ging daar mee akkoord. 

Na de zomer wordt er opnieuw gestemd. Een precieze datum is nog niet bekend. 

Beluister hier het gesprek met burgemeester René Verhulst over de lange schorsing tijdens de 'openbare' vergadering: 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Beëindiging bunkerfeest kon anders en met meer inzicht, stelt hoogleraar

  18 januari 2021
  ARNHEM - De beëindiging van het illegale feest in de Arnhemse bunker tijdens nieuwjaarsnacht had anders en met meer inzicht aangepakt kunnen worden. Dat constateert professor Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, na bestudering van de casus op verzoek van Omroep Gelderland. Het handelen dat leidde tot de geweldsescalatie is 'interessant materiaal', meent hij.
 • Handtekeningen voor visboer André brengen wethouder toch weer in actie

  15 januari 2021
  ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.
 • Marcouch geen kandidaat PvdA-leiderschap: 'Ik omarm Arnhem met huid en haar'

  14 januari 2021
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is geen kandidaat om de donderdag opgestapte Lodewijk Asscher op te volgen als landelijk partijleider. Zijn naam zong rond in de wandelgangen, maar daar kan nu een streep doorheen. "Stop met mijn naam te noemen. Ik omarm Arnhem met huid en haar", maakt de burgervader duidelijk dat zijn focus op de Rijnstad ligt.
 • Politiek wil drank- en drugsgebruik jongeren aanpakken: ‘Maar campagne mag ambitieuzer’

  14 januari 2021
  ELST - Drank- en drugsgebruik onder jongeren moet steviger worden aangepakt, zo vindt de gemeente Overbetuwe. Daarom start ze de komende tijd met een hoop nieuwe voorlichtingscampagnes. De lokale politiek is enthousiast, maar een aantal kritische raadsleden vindt dat de plannen wel wat ambitieuzer mogen.
 • Raadsleden niet blij met coronabeperkingen: ‘We kunnen onze politieke taak niet uitvoeren’

  14 januari 2021
  ELST - Inwoners kunnen vanwege corona niet direct inspreken tijdens raadsvergaderingen van de gemeente Overbetuwe. Omdat alle meetings nu zonder publiek plaatsvinden, moeten burgers een filmpje of een brief sturen als ze een probleem willen aankaarten. Dat is volgens een aantal raadsleden funest voor de lokale democratie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend