Logo De Belofte

ARNHEM - De vijftien woonbootbewoners van de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem moeten daar weg, stelde de gemeenteraad woensdagavond definitief vast. Zij liggen daar ongewenst en vooral onveilig. Het gebied moet zich doorontwikkelen als bedrijfshaven. Wel wordt er meer ruimte geboden in de zoektocht naar alternatieven voor de waterwoningen.

Wethouder Jan van Dellen wil doorpakken in de kwestie die al zo'n twintig jaar speelt. Maar zijn voorstel leidde nog tot de nodige discussie, waardoor nu pas de beslissing viel over zijn eind vorig jaar gelanceerde plan. Een aantal bewoners liet flink van zich horen en zocht met regelmaat de politiek en de media.

Zie ook: Politieke steun voor vertrek Arnhemse woonboten

Zo zou de wethouder alternatieve ligplaatsen voor hun boten onvoldoende hebben onderzocht en werd het plan om na een jaar hun vergunning in te trekken als de bewoners geen voorstel hebben geaccepteerd ervaren als een 'mes op de keel'.

Zie ook: Woonboten in Arnhem moeten weg: 'Ronduit onbeschoft en kwaadaardig'

'Wethouder liegt'

Het bracht Jeroen en Marloes Spaander van Arnhems Peil ertoe om de afgelopen weken tien uitgebreide filmpjes te publiceren via hun social media met 'de leugens van wethouder Van Dellen'. Die waren 'vrij overtuigend' dat er weinig overblijft van de beweringen van de wethouder, vindt SP'er Gerrie Elfrink. Hij wil dat de wethouder punt voor punt ingaat op de argumenten van Arnhems Peil. Volgens Elfrink mag het college van alles vinden van de vorm van de video's, maar is de inhoud gefundeerd.

Maar dat is Van Dellen niet van plan. Alle onderwerpen die Arnhems Peil aandraagt, zijn volgens hem maandenlang uitvoerig besproken. "Dat wordt een herhaling van zetten."

'Mogelijk smaad'

Dat begrijpt Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij) niet. "Er lijken nu twee waarheden te bestaan en misschien is er nog een derde. Als de makers van de filmpjes liegen, is er mogelijk zelfs sprake van smaad."

Maar met een aantal toevoegingen op het collegevoorstel die woensdag werden aangenomen, waren de Spaanders best tevreden. Zo moet de wethouder nu elk half jaar met een brief komen welke alternatieve ligplekken hij heeft onderzocht. Hierin moet hij onder meer de twaalf opties die Arnhems Peil eerder aandroeg meenemen, bracht het CDA in.

Ook moet de wethouder het geld dat bestemd is om woonbootbewoners uit te kopen, inzetten voor alternatieve ligplaatsen zodra zich daarvoor een mogelijkheid voordoet. En mocht dat na een jaar niet het geval zijn maar wel een oplossing in het verschiet liggen, dan wordt de periode met een jaar verlengd, stelden DENK Verenigd Arnhem en Arnhem Centraal met succes voor.

'Wethouder gaat ons veel zien'

"We zijn blij met de brede steun die duidelijk maakt dat er de komende twee jaar echt gekeken moet worden naar oplossingen voor gewenste ligplaatsen", laat Marloes Spaander weten. "Wij zullen er natuurlijk bovenop zitten om ervoor te zorgen dat dit ook gebeurt. De wethouder gaat ons veel zien de komende jaren", belooft ze.

Ook de antwoorden op de vragen uit hun filmpjes kan Marloes tegemoet zien. Omdat de wethouder dit niet uit eigen beweging wilde doen, heeft de SP besloten de vragen dan maar schriftelijk in te dienen. "De reportages laten een wethouder zien die continue een loopje met de waarheid neemt om zijn voorstel maar verkocht te krijgen", meent Elfrink. "Dat moet wel opgehelderd worden, anders kan de wethouder niet geloofwaardig blijven opereren."

Verder besloot de gemeenteraad dat ontwikkelingen in de bedrijfshaven moeten bijdragen aan duurzaamheid en wil Arnhem de provincie vragen om daaraan mee te betalen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend