Logo De Belofte

NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.

Het college volgt hiermee het advies van de commissie Groei.

16,5 miljoen naar 6 grote instellingen

Die adviescommissie baseerde zich op de doelstellingen die de gemeenteraad in september 2019 heeft vastgesteld: kunst en cultuur voor en door iedereen, aantrekkingskracht van Nijmegen vergroten door cultuur en ruimte voor innovatie en creativiteit.

Het geld gaat vooral naar de zes grote culturele instellingen in Nijmegen: de Bibliotheek, cultuurhuis de Lindenberg, poppodium Doornroosje, filmhuis LUX, Museum Het Valkhof en de Schouwburg & De Vereeniging. Gezamenlijk krijgen zij voor de periode 2021 – 2024 ruim 16,5 miljoen euro.

Kritiek

Dat is dan gelijk ook één van de kritiekpunten bij organisaties van wie subsidieaanvraag werd afgewezen zoals The Academy Foundation/Hiphop Mansion. Miriam Meurs die namens deze organisatie een aanvraag deed van ruim € 96.000 is 'op zijn zachtst gezegd not amused dat het gehele advies wederom bestaat uit het gevestigde culturele landschap van Nijmegen met een enkele ‘nieuwere’ organisatie'.

Volgens Meurs wordt hen verweten dat ze een te jonge organisatie zijn met te weinig draagkracht. “Echter in praktijk zijn wij juist de cultuurmakers die met de diverse doelgroepen werken.” Eerder probeerde ze de kritiek te omzeilen door samenwerking te zoeken met cultuurhuis de Lindenberg als 'sterke aanvrager met jarenlange ervaring en status…maar zij houden hun poot stijf. Hoogstwaarschijnlijk wisten zij bij voorbaat al hoe de taart verdeeld zou worden', aldus Schreurs.

'Sprenkeltje hoop'

De commissie die de subsidies heeft beoordeeld schrijft aan de raad juist: “Urban is als discipline nog weinig zichtbaar in Nijmegen.” En dat is precies het gebied waarop de organisatie van Miriam Meurs zich begeeft. Zij geeft de moed dan ook niet op, want in oktober mag zij een nieuwe aanvraag doen. “Het geef ons een sprenkeltje hoop dat er een magere 85.000 euro beschikbaar komt voor urban.”

De commissie is lovend over de aanvragen van Doornroosje en Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Over de Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging en LUX is de commissie positief, al geeft ze aan dat beide organisaties het met weinig middelen moeten zien te redden. "Bij de Lindenberg en Museum Het Valkhof-Kam heeft het de afgelopen jaren gerommeld", zo schrijft de commissie aan de raad. Daarbij doelt de commissie op interne strubbelingen bij Museum het Valkhof en bij de Lindenberg.

Wethouder Noël Vergunst is blij met het advies van de commissie Groei en gaat daar nu mee aan de slag. “Al is het natuurlijk duidelijk dat de coronacrisis het culturele veld voor grote uitdagingen stelt, met deze subsidietoekenningen legt de gemeente een belangrijke basis om cultuur voor de stad te behouden en te verbeteren.”

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend