Logo De Belofte

NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.

Het college volgt hiermee het advies van de commissie Groei.

16,5 miljoen naar 6 grote instellingen

Die adviescommissie baseerde zich op de doelstellingen die de gemeenteraad in september 2019 heeft vastgesteld: kunst en cultuur voor en door iedereen, aantrekkingskracht van Nijmegen vergroten door cultuur en ruimte voor innovatie en creativiteit.

Het geld gaat vooral naar de zes grote culturele instellingen in Nijmegen: de Bibliotheek, cultuurhuis de Lindenberg, poppodium Doornroosje, filmhuis LUX, Museum Het Valkhof en de Schouwburg & De Vereeniging. Gezamenlijk krijgen zij voor de periode 2021 – 2024 ruim 16,5 miljoen euro.

Kritiek

Dat is dan gelijk ook één van de kritiekpunten bij organisaties van wie subsidieaanvraag werd afgewezen zoals The Academy Foundation/Hiphop Mansion. Miriam Meurs die namens deze organisatie een aanvraag deed van ruim € 96.000 is 'op zijn zachtst gezegd not amused dat het gehele advies wederom bestaat uit het gevestigde culturele landschap van Nijmegen met een enkele ‘nieuwere’ organisatie'.

Volgens Meurs wordt hen verweten dat ze een te jonge organisatie zijn met te weinig draagkracht. “Echter in praktijk zijn wij juist de cultuurmakers die met de diverse doelgroepen werken.” Eerder probeerde ze de kritiek te omzeilen door samenwerking te zoeken met cultuurhuis de Lindenberg als 'sterke aanvrager met jarenlange ervaring en status…maar zij houden hun poot stijf. Hoogstwaarschijnlijk wisten zij bij voorbaat al hoe de taart verdeeld zou worden', aldus Schreurs.

'Sprenkeltje hoop'

De commissie die de subsidies heeft beoordeeld schrijft aan de raad juist: “Urban is als discipline nog weinig zichtbaar in Nijmegen.” En dat is precies het gebied waarop de organisatie van Miriam Meurs zich begeeft. Zij geeft de moed dan ook niet op, want in oktober mag zij een nieuwe aanvraag doen. “Het geef ons een sprenkeltje hoop dat er een magere 85.000 euro beschikbaar komt voor urban.”

De commissie is lovend over de aanvragen van Doornroosje en Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Over de Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging en LUX is de commissie positief, al geeft ze aan dat beide organisaties het met weinig middelen moeten zien te redden. "Bij de Lindenberg en Museum Het Valkhof-Kam heeft het de afgelopen jaren gerommeld", zo schrijft de commissie aan de raad. Daarbij doelt de commissie op interne strubbelingen bij Museum het Valkhof en bij de Lindenberg.

Wethouder Noël Vergunst is blij met het advies van de commissie Groei en gaat daar nu mee aan de slag. “Al is het natuurlijk duidelijk dat de coronacrisis het culturele veld voor grote uitdagingen stelt, met deze subsidietoekenningen legt de gemeente een belangrijke basis om cultuur voor de stad te behouden en te verbeteren.”

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend