Logo De Belofte

NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.

Het college volgt hiermee het advies van de commissie Groei.

16,5 miljoen naar 6 grote instellingen

Die adviescommissie baseerde zich op de doelstellingen die de gemeenteraad in september 2019 heeft vastgesteld: kunst en cultuur voor en door iedereen, aantrekkingskracht van Nijmegen vergroten door cultuur en ruimte voor innovatie en creativiteit.

Het geld gaat vooral naar de zes grote culturele instellingen in Nijmegen: de Bibliotheek, cultuurhuis de Lindenberg, poppodium Doornroosje, filmhuis LUX, Museum Het Valkhof en de Schouwburg & De Vereeniging. Gezamenlijk krijgen zij voor de periode 2021 – 2024 ruim 16,5 miljoen euro.

Kritiek

Dat is dan gelijk ook één van de kritiekpunten bij organisaties van wie subsidieaanvraag werd afgewezen zoals The Academy Foundation/Hiphop Mansion. Miriam Meurs die namens deze organisatie een aanvraag deed van ruim € 96.000 is 'op zijn zachtst gezegd not amused dat het gehele advies wederom bestaat uit het gevestigde culturele landschap van Nijmegen met een enkele ‘nieuwere’ organisatie'.

Volgens Meurs wordt hen verweten dat ze een te jonge organisatie zijn met te weinig draagkracht. “Echter in praktijk zijn wij juist de cultuurmakers die met de diverse doelgroepen werken.” Eerder probeerde ze de kritiek te omzeilen door samenwerking te zoeken met cultuurhuis de Lindenberg als 'sterke aanvrager met jarenlange ervaring en status…maar zij houden hun poot stijf. Hoogstwaarschijnlijk wisten zij bij voorbaat al hoe de taart verdeeld zou worden', aldus Schreurs.

'Sprenkeltje hoop'

De commissie die de subsidies heeft beoordeeld schrijft aan de raad juist: “Urban is als discipline nog weinig zichtbaar in Nijmegen.” En dat is precies het gebied waarop de organisatie van Miriam Meurs zich begeeft. Zij geeft de moed dan ook niet op, want in oktober mag zij een nieuwe aanvraag doen. “Het geef ons een sprenkeltje hoop dat er een magere 85.000 euro beschikbaar komt voor urban.”

De commissie is lovend over de aanvragen van Doornroosje en Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Over de Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging en LUX is de commissie positief, al geeft ze aan dat beide organisaties het met weinig middelen moeten zien te redden. "Bij de Lindenberg en Museum Het Valkhof-Kam heeft het de afgelopen jaren gerommeld", zo schrijft de commissie aan de raad. Daarbij doelt de commissie op interne strubbelingen bij Museum het Valkhof en bij de Lindenberg.

Wethouder Noël Vergunst is blij met het advies van de commissie Groei en gaat daar nu mee aan de slag. “Al is het natuurlijk duidelijk dat de coronacrisis het culturele veld voor grote uitdagingen stelt, met deze subsidietoekenningen legt de gemeente een belangrijke basis om cultuur voor de stad te behouden en te verbeteren.”

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Harriët Tiemens (GL) stopt als wethouder Nijmegen, Jan Wijnia interim-kandidaat

  22 juni 2021
  NIJMEGEN - Wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) stopt als wethouder in Nijmegen. Zij wordt per 1 september directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Haar partij draagt oud-wethouder Jan Wijnia voor als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen, mobiliteit, parkeren, groen en water.
 • Nijmegen zoekt naar structurele oplossing winteropvang daklozen

  22 juni 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is op zoek naar een structurele oplossing voor winteropvang voor daklozen. Afgelopen winter werd er een tijdelijke opvanglocatie met kleine woonunits ingericht op een parkeerplaats aan de achterzijde van de Jan Massinkhal. Die oplossing is goed bevallen en het college wil dit graag in de toekomst op kleinere schaal op een vaste locatie kunnen organiseren.
 • Stadspartij Nijmegen kiest voor 'dubbel' lijsttrekkerschap van Grutters en Broeren

  22 juni 2021
  NIJMEGEN - Stadspartij Nijmegen kiest ervoor om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 met een dubbel lijsttrekkerschap te werken. De lijst van de partij wordt dan aangevoerd door huidig fractievoorzitter Wendy Grutters en raadslid Jean-Paul Broeren. Het is de eerste Nijmeegse partij die voor deze optie kiest.
 • Waarschijnlijk Latijnse vertalingen straatnamen op bordjes in Ulpia en Fabrica

  16 juni 2021
  NIJMEGEN - De straatnaambordjes in de buurten Ulpia en Fabrica van de nieuwbouwwijk Waalfront krijgen waarschijnlijk een onderschrift met de Latijnse vertaling van de naam. Stadspartij Nijmegen wilde graag de straatnamen zelf ‘Latijnser’ maken, maar vindt daar geen steun voor in de raad. Voor onderschriften zijn andere partijen wél te porren. Wat de Partij voor de Dieren betreft, wordt de voorgenomen straatnaam ‘Slachthuisstraat’ veranderd in ‘Slachthuisweg’ om vooral te benadrukken dat het slachthuis Hilckmann weg is.
 • Meer geld nodig voor realisatie sporthal Hof van Holland

  15 juni 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college klopt bij de gemeenteraad aan voor extra budget voor de realisatie van de Sporthal Plus in de nieuwbouwwijk Hof van Holland in Nijmegen-Noord. Verschillende factoren hebben ertoe geleid dat het budget van bijna 12 miljoen euro dat de raad al beschikbaar had gesteld nu niet meer toereikend blijkt te zijn om de sporthal te realiseren. Als het extra budget er niet komt, loopt de bouw van sporthal vertraging op omdat de gemeente de aannemer dan geen formele opdracht kan verstrekken.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend