Logo De Belofte

ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.

In maart kregen deze bewoners eenzelfde verzoek. Maar door corona zijn deze mensen 'even met rust gelaten', vertelt raadsman Marcel Senders namens het vakantiepark. Volgens Senders moet de permanente bewoning niet ten koste gaan van het primaire doel van het park: vakantie.

Bovendien worden er alternatieve plekken op het park aangeboden, benadrukt hij. De onderhoudsgebreken van die plekken waar eerder over werd geklaagd, zouden zijn opgelost. "En mochten er alsnog klachten zijn die als redelijk worden beoordeeld, dan worden die aangepakt."

Zie ook: Bewoners Arnhemse probleemcamping gedwongen naar 'krotten' te verhuizen

'Wethouder houdt informatie achter'

Senders beschuldigt wethouder Ronald Paping vervolgens van het bewust achterhouden van informatie voor de gemeenteraad. Volgens hem is de permanente bewoning van het park namelijk een initiatief van de gemeente. "Die heeft daar een actieve rol in. Maar om politieke redenen wil de wethouder niet dat wij dat communiceren." 

De wethouder zou specifiek gevraagd hebben om dat in gesprek met de gemeenteraad te ontkennen, beweert Senders. "Als Paping de raad informatie wil onthouden, is dat zijn keuze."

"Te belachelijk voor woorden", vindt Paping die beweringen. "Niks van waar. Jaren geleden was het al niet meer aan de orde dat de gemeente daar een actieve rol in speelde. En er is al helemaal niet gevraagd om iets te verzwijgen voor de raad."

'Weer in die krotten'

Maar net als de vorige keer zijn de bewoners ook nu niet van plan om te vertrekken, laat bewoonster Mireille Ridderbosch weten. "Weer in die krotten, daar gaan wij niet mee akkoord." Haar buurvrouw die hoogzwanger is, moet het park zelfs helemaal verlaten, volgens Ridderbosch. "Omdat zij zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden, maar ook dat wordt verdraaid." Als mensen zich niet aan grenzen kunnen houden, lopen ze het risico om te worden verwijderd, reageert Senders daarop. "Soms is het dan nodig om in te grijpen."

"Wij slapen 's nachts niet en krijgen lichamelijke klachten door het gezeur", vervolgt Ridderbosch. "Wij trekken het niet meer, zitten met de handen in het haar." Ze denkt dat het dit keer gaat escaleren. "De parkeigenaar wil ons altijd al weghebben, maar we kunnen geen kant op. Hij is niet goed in zijn bovenkamer door zo met mensen om te gaan."

'Uitzetting of handhaving'

"Als de bewoners niet vertrekken, stellen wij vast dat ze de alternatieve locatie niet accepteren", legt Senders uit. "Dan starten wij een procedure die gericht is op uitzetting of ik stuur een brief aan de gemeente dat er mensen zitten die het bestemmingsplan overtreden met een verzoek tot handhaving."

Als de gemeente dat niet doet, is de schade volgens de raadsman voor de gemeente. "Dat is voor ons het makkelijkst."

'Gemeente machteloos'

De opstelling van het park 'verdient geen schoonheidsprijs', meent Paping. "Maar als gemeente staan we machteloos. We hebben er niks over te zeggen. We hebben al een aantal keer een beroep gedaan op de parkeigenaar om daar zorgvuldig mee om te gaan." 

De wethouder twijfelt of een nieuw beroep tot verandering in de opstelling van de eigenaar zal leiden.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend