Logo De Belofte

BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.

In januari gaf de Edese gemeenteraad nog een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af voor een conceptvergunning. Destijds werd deze aangenomen, maar dat was met een nipte aantal stemmen voor. Omdat er nu een definitieve vergunning klaar ligt moest de Edese raad wederom debatteren over een verklaring van geen bedenkingen.

In de oordeelsvormende vergadering van donderdag 11 juni bleek dat de raad uiterst verdeeld was.

  • Sjoerd Bakker van de VVD: ‘Ik vind het een lastige beslissing, maar wij zullen vóór stemmen. Gezamenlijk hebben wij afspraken gemaakt en daar houden wij ons aan. Blijkbaar doet het CDA dat niet, had graag gehoord waarom niet. Jammer dat zij niet willen reageren, ik sta hier toch ook?’
  • Ook de fractie van GemeenteBelangen zou instemmen en net als bij de VVD houden ook zij zich aan gemaakte afspraken.
  • Coalitiepartner CDA is juist tegen. En wilde op dit onderwerp niet in de media reageren.
  • Karin Bijl van de PvdA: ‘Mooier dan dit wordt het echt niet. Ik snap de partijen die tegen stemmen ook niet, die hebben boter op hun hoofd. Vooral snap ik het CDA niet’.
  • Ook Jan Koekoek van D66 vind het onbegrijpelijk dat partijen tegen zijn: ‘Een onderzoek als dit is van groot belang. Er word onderzoek gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld. Ik verwacht geen grote resultaten, maar het is goed dat het in kaart word gebracht’.
  • Vooraf was al erg duidelijk dat de SGP tegen zou stemmen: ‘Wij willen geen zonnevelden op landbouwgrond. Zonnepanelen prima, maar dan op het dak. Liever 10 zonnepanelen op het dak dan op de grond’, aldus Gerrit Heij.

Donderdagavond 2 juli werd tijdens een besluitvormende vergadering de ‘Verklaring van geen bedenkingen’ in stemming gebracht. Bram van der Beek, raadslid van de ChristenUnie, Ede onthield zich van stemming vanwege belangenverstrengeling. SGP, CDA, DKE, EdeNu, BurgerBelangen en fractie Wijnsouw stemden tegen. VVD, GemeenteBelangen, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA stemden voor. Daardoor staakten de stemmen.

Hiermee is er nog geen beslissing over de verklaring die de Edese raad moet afgeven. Donderdag 9 juli zal wederom de verklaring in stemming worden gebracht. Mochten dan de stemmen weer staken wordt volgens de gemeentewet het voorstel niet aangenomen.

Door: XON - Casper Vegt

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend