EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
De uitslag is winst voor boeren en natuur- en milieuclubs die zich luid lieten horen tegen de komst van een innovatief zonnepark op Bennekomse landbouwgrond. Voor Wageningen University & Research en ontwikkelaar LC Energy zal de uitslag juist een domper zijn.
Stille hoofdrol in zonnepark-kwestie
De politieke meningen over zonnepark Nergena zijn van meet af aan verdeeld. Één persoon speelt door de verdeeldheid een stille hoofdrol in de zonnepark-kwestie. Het gaat om ChristenUnie-raadslid Bram van der Beek. Hij werkt voor LC Energy, de ontwikkelaar van het zonnepark. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen stemde hij niet mee over de plannen.
Daarmee werd de stand van de stemmen precies gelijk: 19 voor en 19 tegen. VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, GemeenteBelangen en PvdA stemden voor. CDA, SGP, EdeNu, Burgerbelangen, DKE en de fractie Wijnsouw stemden tegen. Als raadslid Van der Beek wel mee zou stemmen, zou het plan voor een innovatief zonnepark geaccepteerd zijn.
Hoe nu verder?
De stand is gelijk terwijl niet alle raadsleden mee stemden, dat betekent in gemeentetermen dat de 'stemmen staken'. Donderdag 9 juni wordt er daarom weer gestemd over de zonneveld Nergena. Staken de stemmen dan opnieuw, dan is het voorstel afgewezen en gaan de plannen voor het zonneveld dus definitief van tafel.
'Het blijft natuurlijk spannend. Mijn grootste angst is dat er een tegenstander met vakantie is volgende week en dat er dan alsnog met het plan wordt ingestemd'', zegt Heereluurt Heeres, tegenstander van het zonnepark.
Zie ook: Spanning stijgt: komt er een groot zonnepark in Bennekom?
Dit is een verhaal van
De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan
hier.
Door: Joukje Valkenburg
Het laatste nieuws uit Ede
-
EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
-
EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
-
EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
-
EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.
-
EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Overig verkiezingsnieuws
-
ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
-
ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
-
ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
-
ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
-
EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.