Logo De Belofte

BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.

De VVD is het met de SP eens en het CDA staat er dubbel in. SP-voorman Swartjes noemt het een ondemocratische gang van zaken en voelt zich voor het blok gesteld: of komen en het gezondheidsrisico maar op de koop toenemen, of niet komen en zijn rol als volksvertegenwoordiger laten schieten. 

Ondemocratisch

"Ik heb 700 stemmen gehad in Beuningen, die stemmen gaan nu verloren", betuigt Swartjes. "Zo kan ik niet in debat gaan met anderen en kan ik ook niet stemmen. Dat vind ik ondemocratisch." Een meerderheid in de agendacommissie heeft besloten dat de laatste vergadering voor de zomervakantie niet meer digitaal hoeft, maar 'gewoon' - met inachtneming van anderhalve meter afstand - in de raadszaal in het gemeentehuis kan. De griffier heeft de boel opgemeten en het kan.

Swartjes is ontstemd over de reacties van collega-raadsleden die hij achteraf kreeg. "Ja Jos, het is je eigen keus. Maar het ís geen keuze. Ik kies er niet voor om ziek te zijn. Ik kies er niet voor om afwezig te zijn, nee ik móet dat." Hij verwijt zijn collega-politici gebrek aan solidariteit.

Gezondheid nooit een keuze

Die solidariteit krijgt hij wel vanuit wellicht onverwachte hoek, vanuit de partij in de raad aan het andere uiterste van het politieke spectrum: de VVD. Fractievoorzitter Karin Janssen van de Heuvel stelde in de agendacommissie voor om het nog één keer digitaal te doen, al vindt ze voor zichzelf dat fysiek inmiddels moet kunnen. De laatste voor de zomervakantie nog digitaal geeft acht weken lucht om te kijken hoe de coronacrisis zich ontwikkelt en dan kan de raad daarna opnieuw een afweging maken.

"Maar dat was tegen dovemansoren gericht", zegt de VVD-fractievoorzitter. '"Je hebt allemaal kiezers die hebben gestemd op mensen die omwille van hun gezondheid niet hun geluid kunnen laten horen. Ik denk dat dat een hele kwalijke zaak is." Ze wijst erop dat gezondheid nooit een keuze is. "Was het maar waar, dan weet ik wat we allemaal zouden kiezen. De SP en de VVD liggen natuurlijk op een aantal punten ver uit elkaar, maar vanuit menselijk oogpunt vind ik het onacceptabel dat wij op deze manier gaan vergaderen. Ik vind dat je rekening moet houden met iedereen."

Niet nodig

CDA-raadslid Rob Martinus blijft ook weg vanwege een gezondheidsrisico. "De omstandigheden in het gemeentehuis, noch het vergaderprotocol ten opzichte van de vorige raadsvergaderingen (ingevolge de spoedwet) zijn met de laatste versoepeling van de coronamaatregelen gewijzigd", zo stelt hij. Waarom nu ineens wel fysiek vergaderen vraagt hij zich af. "Dan kan niet iedereen erbij zijn".

Hij wijst erop dat een mix van fysiek en digitaal wettelijk niet mag. "Dus dan zul je een keuze moeten maken. Waarom zou je het risico lopen? Het is niet nodig. Er is geen dwingende reden om fysiek te vergaderen op dit moment. Laten we wachten tot na het zomerreces, en dan te kijken of de omstandigheden gewijzigd zijn. Wat maakt die ene vergadering nou nog uit?" Fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA noemt het een dilemma. Persoonlijk vindt hij dat fysiek vergaderen moet kunnen, maar dat het belangrijk is dat iedereen aanwezig kan zijn. "Waarom zou digitaal niet kunnen?"

Laten we gewoon beginnen

Eric van Ewijk, fractievoorzitter van de grootste partij in de raad - Beuningen Nu & Morgen - is met de meerderheid (5 van de 7 partijen) voor fysiek vergaderen. Hij noemt wel of niet mee vergaderen "een persoonlijke afweging". Hij vindt dat SP-raadslid Emine Toebes collega Swartjes zou kunnen vertegenwoordigen, maar die blijft weg uit solidariteit met de SP-fractievoorzitter. Hij verwacht niet dat de corona-situatie na de zomer anders is, denkend aan een mogelijke tweede golf. "Dus laten we gewoon beginnen." 

"Ik heb nog voorgesteld aan Jos, kom naar het gemeentehuis en ga in een schoongemaakt kamertje de raadsvergadering volgen en kom er alleen uit om te stemmen. Maar dat heeft Jos afgewezen. Hij heeft kennelijk advies gekregen om weg te blijven. Prima. Dat moet ook kunnen, maar dan moet hij daar ook de conclusies aan verbinden."  Van Ewijk vindt dat een mengvorm van fysiek en digitaal wettelijk mogelijk zou moeten zijn. Hij gaat Jos wel missen in de vergaderingen en noemt hem een kleurrijk figuur. "Hij brengt leven in het debat."

Zie ook:  Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Miljoeneninvestering nodig voor bioscoop in Druten: 'Maar het zou prachtig zijn'

  26 november 2020
  DRUTEN - Een avondje naar de film in Druten? Als het aan de burger ligt, kan dat binnenkort. Uit onderzoek blijkt dat er een hoop inwoners zijn die maar al te graag een bioscoop neerzetten in de gemeente. Dat vraagt wel om een flinke investering en de vraag is of dat geld er is.
 • Discussie over 'giga-gemeente van Limburg tot Zaltbommel' laait op

  27 augustus 2020
  BEUNINGEN - Nu de fusie tussen Druten en Wijchen steeds dichterbij komt laait ook de discussie in omliggende gemeenten weer op om niet als kleintje achter te blijven. De VVD in Beuningen roept het college van burgemeester en wethouders op om het gesprek aan te gaan en aan te haken bij de fuserende buren.
 • Deze jonge Gelderse politici zien een zetel in Den Haag wel zitten

  22 augustus 2020
  BEUNINGEN - De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan volgend jaar weer op de agenda. Twee jonge Gelderlanders zien een zetel wel zitten. De 25-jarige Loes ten Dolle uit Winterswijk is nu fractievoorzitter van D66 in Winterswijk maar is klaar voor een landelijke stap. En ook de 29-jarige PvdA'er Ricardo Brouwer uit Beuningen staat te trappelen.
 • 'Ongehoord': wel vergaderen terwijl niet iedereen mee kan doen

  07 juli 2020
  BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend