Logo De Belofte

APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.

De wijk- en dorpsraden laten in de vergadering donderdag weten teleurgesteld te zijn. Ze vinden dat wel tegen hen gesproken is, maar niet mét hen. Probleem voor hen is dat in het nieuwe 'participatiemodel' hun subsidie en speciale status (deels) vervalt.

Diversiteit

De gemeente wil contact met bewoners en belanghebbenden anders aanvliegen. Dat is de opdracht die wethouder Wim Willems vorig jaar januari meekreeg: meer op buurtniveau kijken en putten uit een meer diverse club mensen.

Daarin is ook plaats voor de wijk- en dorpsraden, met wie Willems het gesprek aan moest gaan. Maar hun positie is straks niet meer zo uniek als nu:ze zijn niet langer dé gesprekspartner van de gemeente.

Tientallen buurten

In het nieuwe plan wordt Apeldoorn opgedeeld in 46 buurten (36 wijken en 10 dorpen) die bestaan uit inwoners, woningcorporaties en welzijnsinstanties.. Deze clubs bestaan dan naast de huidige buurtraden.

De contouren van het plan zijn helder, maar als donderdagavond één ding blijkt, dan is het dat zowel wijk- en dorpsraden als raadsleden onderling het nog niet eens zijn over de precieze invulling van het participatieplan.

Voorbestaan gegarandeerd?

De buurtraden vrezen voor hun voortbestaan. Voor sommigen heeft dat te maken met geld, voor anderen simpelweg met het vinden van genoeg vrijwilligers en bereidwilligheid, als zij niet meer de eerste lijn zijn.

Voorzitter van Hoenderloo's Belang Werner Ludwig vindt daarbij dat er een wezenlijk verschil is tussen hoe een dorpsraad zich organiseert (en hun achterban) ten opzichte van de wijkraden. Hij pleit voor een aparte status voor dorpsraden, zodat hun stem zwaarder wordt gewogen. Daar sluit Uddels Belang zich bij aan.

Kind en badwater

De ene buurtraad is de andere niet, vindt ook Sunita Biharie van de SP.  Sommigen functioneren niet al te best (maar kosten wel geld). De vraag is dan: mag het kaf van het koren gescheiden worden, zodat meer ruimte blijft bestaan voor diegenen het wél goed doen? Daarover verschillen de meningen.

Daarnaast 'moet het kind niet met het badwater worden weggegooid', klinkt het meermaals. Er bestaat de vrees dat buurtraden voortijdig omvallen, zonder dat er iets voor terug is gekomen als dit plan in 2021 wordt gelanceerd (wat het streven is).

Bewegingsruimte

De avond toont onverwacht aan dat er voor wijk- en dorpsraden misschien toch nog bewegingsruimte is. Volgende week neemt de gemeenteraad een besluit over het concept dat wethouder Willems presenteerde. Hij kan het plan daarna verder uitwerken.

Pas na de zomer zal een definitief oordeel vallen, waarbij duidelijk moet zijn wat er met die wijk- en dorpsraden gebeurt. Dan weten we ook of januari 2021 een haalbare startdatum is, twee jaar nadat de raad besloot dat burgers meer mee moeten doen.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Wegverbreding jaren uitgesteld om stikstof

  17 juli 2020
  APELDOORN - De geplande verbreding naar twee keer twee rijbanen op de Laan van Zevenhuizen kan voorlopig niet plaatsvinden. Reden is de uitkomst van een stikstofonderzoek. Doordat de zogenoemde PAS-regeling is afgeschaft, liggen de plannen stil. Gevolg: pas in 2023 kan de nieuwe weg er liggen.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend