Logo De Belofte

ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad werd woensdag gesproken over maatregelen rondom de oplopende zorgkosten. Maar in de ogen van zijn collega's werd het debat dusdanig ontregeld door fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP), die zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter wenste te houden, dat er van een inhoudelijk gesprek nauwelijks sprake was.

Raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal) herinnert de voorzitter eraan dat iedereen kort zijn vragen zou stellen, na een betoog van Elfrink. "Goed punt, ik heb het ook al tig keer gevraagd", reageert voorzitter Bas van Es. "Tot op heden nog niet goed gelukt, maar ik ga het u nog eens verzoeken", spreekt hij Elfrink aan. "Ik doe het zo kort en bondig als kan, maar we hebben hier nu eenmaal te maken met een aaneenschakeling van incidenten", reflecteert de SP'er. "Het is mijn taak om dat bloot te leggen."

Zie ook: 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

Elfrink wordt weer onderbroken door de voorzitter. "Ik vind dit te ver afdwalen van het doel dat we vandaag willen bereiken." Ik weet wel wat de VVD wil bereiken hoor, bijt Elfrink Van Es toe, die inderdaad van VVD-huize is, maar in zijn rol als voorzitter onpartijdig. "Deze bezuinigingen moeten erdoor worden gejast."

'Bent u gek geworden'

Elfrink blijft doorspreken, waarna Van Es zijn microfoon wegdrukt. Vervolgens ontstaat een situatie waarin voorzitter Van Es meerdere malen het geluid van Elfrink uitzet, maar het raadslid het direct weer aandrukt en doorpraat. "Als u dit nog één keer doet, verzoek ik u de kamer te verlaten. Bent u helemaal gek geworden", roept Van Es. "Ik heb u gewaarschuwd", zegt hij nog één keer tegen Elfrink die de vertoning voortzet. Het opvolgende verzoek om de kamer inderdaad te verlaten wordt geweigerd door Elfrink, waarop het debat wordt geschorst.

"Laten we maar verder gaan dan", heropent Van Es de vergadering na enkele minuten. "Ik kom hier om het debat te voeren", vraagt Elfrink even later weer het woord. "Dat is geheel duidelijk, maar dat is niet wat u doet", pareert Van Es. "We gaan niet door elkaar heen praten", probeert hij vervolgens een woordenwisseling tussen Elfrink en GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders te sturen. "Wat is dit nou jongens", vraagt Van Es zich hardop af, zijn hand machteloos opheffend. "We stoppen hiermee. Dit gaat helemaal nergens heen."

Van Es geeft het slotwoord aan Elfrink. "Als u wilt luisteren, kunt u dat doen. Zo niet, dan kunt u de kamer verlaten", spreekt hij de overige raadsleden toe. En terwijl de zaal leeg stroomt, maakt de socialist zijn betoog af.

'Verschrikkelijk'

"Verschrikkelijk", mompelt Van Es vervolgens onderweg naar een bak koffie. Verder wil hij niet reflecteren op hetgeen zich zojuist heeft afgespeeld. "Trek zelf je conclusies." Hij verwijst naar de overige raadsleden.

"Gênant", zegt Hans Eliens (Partij voor de Dieren) daarover. "Niets meer en niets minder. Ik had medelijden met de voorzitter." Hij vraagt om een klein beetje meer respect voor elkaar. "Gewoon normaal doen." Ondanks dat Elfrink in zijn ogen een 'extreem goed raadslid is' met veel kennis van zaken. "Maar hij maakt het te persoonlijk. Hij moet eens wat meer ademhalen."

'Word hier strontziek van'

Susan van Ommen van D66 is duidelijk in haar uitspraken. "Ik word hier strontziek van. Elfrink gijzelt constant de vergaderingen. Hij moet zich niet als een klein kind gedragen."

Manders meent dat het functioneren van de raad steeds problematischer wordt. "Omdat Elfrink alle ruimte pakt die hij krijgt en alle ruimte neemt die hij niet krijgt. En ook omdat de voorzitters dit niet goed aankunnen." Dat leidt volgens haar tot stagnatie en weggegooide uren.

"We bewijzen de Arnhemmers geen dienst met zo’n vergadering", vindt Steffenie Pape (VVD). "Eén persoon ontregelt de gemeenteraad al jaren", stelt Jan Hutten (CDA).

'Laat me niet als hondje wegsturen'

Elfrink zelf meent dat de voorzitter en ook de coalitie continu bezig was de bezuinigingen die hij van tafel wil hebben er 'snel door te drukken'. "Als ik daarover begon, werd ik onderbroken. Toen ik protest aantekende, moest ik mijn mond houden. Uiteraard heb ik niet op zijn verzoek de zaal verlaten."

Elfrink laat zich naar eigen zeggen niet de mond snoeren en als een hondje wegsturen door de VVD. "Zeker niet als het gaat om dit soort pijnlijke bezuinigingen op kwetsbare kinderen."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend