Logo De Belofte

ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad werd woensdag gesproken over maatregelen rondom de oplopende zorgkosten. Maar in de ogen van zijn collega's werd het debat dusdanig ontregeld door fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP), die zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter wenste te houden, dat er van een inhoudelijk gesprek nauwelijks sprake was.

Raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal) herinnert de voorzitter eraan dat iedereen kort zijn vragen zou stellen, na een betoog van Elfrink. "Goed punt, ik heb het ook al tig keer gevraagd", reageert voorzitter Bas van Es. "Tot op heden nog niet goed gelukt, maar ik ga het u nog eens verzoeken", spreekt hij Elfrink aan. "Ik doe het zo kort en bondig als kan, maar we hebben hier nu eenmaal te maken met een aaneenschakeling van incidenten", reflecteert de SP'er. "Het is mijn taak om dat bloot te leggen."

Zie ook: 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

Elfrink wordt weer onderbroken door de voorzitter. "Ik vind dit te ver afdwalen van het doel dat we vandaag willen bereiken." Ik weet wel wat de VVD wil bereiken hoor, bijt Elfrink Van Es toe, die inderdaad van VVD-huize is, maar in zijn rol als voorzitter onpartijdig. "Deze bezuinigingen moeten erdoor worden gejast."

'Bent u gek geworden'

Elfrink blijft doorspreken, waarna Van Es zijn microfoon wegdrukt. Vervolgens ontstaat een situatie waarin voorzitter Van Es meerdere malen het geluid van Elfrink uitzet, maar het raadslid het direct weer aandrukt en doorpraat. "Als u dit nog één keer doet, verzoek ik u de kamer te verlaten. Bent u helemaal gek geworden", roept Van Es. "Ik heb u gewaarschuwd", zegt hij nog één keer tegen Elfrink die de vertoning voortzet. Het opvolgende verzoek om de kamer inderdaad te verlaten wordt geweigerd door Elfrink, waarop het debat wordt geschorst.

"Laten we maar verder gaan dan", heropent Van Es de vergadering na enkele minuten. "Ik kom hier om het debat te voeren", vraagt Elfrink even later weer het woord. "Dat is geheel duidelijk, maar dat is niet wat u doet", pareert Van Es. "We gaan niet door elkaar heen praten", probeert hij vervolgens een woordenwisseling tussen Elfrink en GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders te sturen. "Wat is dit nou jongens", vraagt Van Es zich hardop af, zijn hand machteloos opheffend. "We stoppen hiermee. Dit gaat helemaal nergens heen."

Van Es geeft het slotwoord aan Elfrink. "Als u wilt luisteren, kunt u dat doen. Zo niet, dan kunt u de kamer verlaten", spreekt hij de overige raadsleden toe. En terwijl de zaal leeg stroomt, maakt de socialist zijn betoog af.

'Verschrikkelijk'

"Verschrikkelijk", mompelt Van Es vervolgens onderweg naar een bak koffie. Verder wil hij niet reflecteren op hetgeen zich zojuist heeft afgespeeld. "Trek zelf je conclusies." Hij verwijst naar de overige raadsleden.

"Gênant", zegt Hans Eliens (Partij voor de Dieren) daarover. "Niets meer en niets minder. Ik had medelijden met de voorzitter." Hij vraagt om een klein beetje meer respect voor elkaar. "Gewoon normaal doen." Ondanks dat Elfrink in zijn ogen een 'extreem goed raadslid is' met veel kennis van zaken. "Maar hij maakt het te persoonlijk. Hij moet eens wat meer ademhalen."

'Word hier strontziek van'

Susan van Ommen van D66 is duidelijk in haar uitspraken. "Ik word hier strontziek van. Elfrink gijzelt constant de vergaderingen. Hij moet zich niet als een klein kind gedragen."

Manders meent dat het functioneren van de raad steeds problematischer wordt. "Omdat Elfrink alle ruimte pakt die hij krijgt en alle ruimte neemt die hij niet krijgt. En ook omdat de voorzitters dit niet goed aankunnen." Dat leidt volgens haar tot stagnatie en weggegooide uren.

"We bewijzen de Arnhemmers geen dienst met zo’n vergadering", vindt Steffenie Pape (VVD). "Eén persoon ontregelt de gemeenteraad al jaren", stelt Jan Hutten (CDA).

'Laat me niet als hondje wegsturen'

Elfrink zelf meent dat de voorzitter en ook de coalitie continu bezig was de bezuinigingen die hij van tafel wil hebben er 'snel door te drukken'. "Als ik daarover begon, werd ik onderbroken. Toen ik protest aantekende, moest ik mijn mond houden. Uiteraard heb ik niet op zijn verzoek de zaal verlaten."

Elfrink laat zich naar eigen zeggen niet de mond snoeren en als een hondje wegsturen door de VVD. "Zeker niet als het gaat om dit soort pijnlijke bezuinigingen op kwetsbare kinderen."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend