Logo De Belofte

ARNHEM - Informatie om inzicht te krijgen in de gemeentefinanciën en de plannen die het college daarvoor heeft in coronatijd, wordt te laat aangeleverd. Daardoor kan de gemeenteraad haar werk niet goed doen. Dat is de conclusie van vrijwel alle partijen woensdagavond.

"Ik heb het college verteld dat ik mij in mijn hemd gezet voel", zegt de voorzitter van de auditcommissie Mattijs Loor. Deze weken spreekt de gemeenteraad over voorstellen om de financiële koers bij te stellen. Om daar goed inzicht in te krijgen had zij daar deze week nadere informatie over verwacht zodat er volgende week besluiten genomen konden worden. Maar die komt pas volgende week dinsdag, één dag voor de besluitvorming en het politieke reces.

Zie ook: Arnhem tast financieel nog in het duister door corona

Wethouder betuigt spijt

"Ik wil mijn spijt betuigen als wij de indruk hebben gewekt dat die brief er deze week zou zijn", reageert wethouder financiën Ronald Paping op de kritiek. "Maar als wij daar nog niet goed naar hebben kunnen kijken, dan zijn het slechts concepten."

Volgens CDA-raadslid Klaartje van Dillen ging het wel iets verder dan 'de indruk wekken'. "De raad wordt op deze manier buitenspel gezet." Ook VVD'er Leendert Combee meent dat de wethouder heeft toegezegd de informatie deze week te leveren. Een inhoudelijk debat op woensdag over een brief die dinsdag komt noemt hij 'ingewikkeld'.

'Kloof tussen raad en college'

Die toezeggingen van het college blijken 'keer op keer niets waard te zijn', meent SP-leider Gerrie Elfrink. Hij vindt dat de raad geschoffeerd wordt. Daniël Becker (ChristenUnie) waarschuwt om op te passen dat de kloof tussen de raad en het college niet vergroot wordt.

'In pyjama achter toetsenbord'

Het is 'niet fair' om te verwachten dat de raad een debat binnen 24 uur op gelijkwaardig niveau met het college voorbereidt, meent Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). "Dan zit ik de hele nacht in mijn pyjama achter het toetsenbord", visualiseert Guus van der Laak (Arnhem Centraal). "Dat zie ik niet gebeuren."

Wij moeten de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog binnen 24 uur aftikken, constateert Van Dillen. Zij kondigt een motie aan waarin de raad haar ongenoegen uitspreekt over het handelen van het college. "Zie het als een rode vlag."

Hoe de behandeling van de stukken nu verdergaat, daar zal de agendacommissie over beslissen. Waarschijnlijk zullen de belangrijkste besluiten over het zomerreces worden heen getild en pas in september genomen worden.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend