Logo De Belofte

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch vindt dat hij bij de Arnhemse Sinterklaas-intocht moet zijn. Ook als daar zwarte pieten in rondlopen, maakte hij woensdagmiddag duidelijk tijdens de Arnhemse raadsvergadering. En dat gaat tegen de wens van de gemeenteraad in.

Er ligt namelijk een voorstel dat op een ruime meerderheid kan rekenen. Dat voorstel zegt dat de gemeente alleen nog steun verleent aan de intocht wanneer er wordt afgezien van de "racistische karikatuur Zwarte Piet". Onder die steun valt subsidie, gebruik stadhuis, maar ook de aanwezigheid van collegeleden, waaronder de burgemeester. Maar dat ziet Marcouch dus niet zitten.

Zie ook: Arnhem doet Zwarte Piet in de ban na protest tegen racisme

'Voor kinderen hun burgervader'

"Ik vind het een lastige oproep als burgemeester van alle Arnhemmers om daar demonstratief niet aanwezig te zijn", zegt de burgervader. Ook wijst Marcouch erop dat hij daar een rol heeft in de openbare orde en veiligheid. "Voor de demonstranten ben ik de burgemeester, voor de kinderen hun burgervader."

Bovendien is wat er rondom de intocht gebeurt niet strafbaar, benadrukt Marcouch. Wel kan de gemeente volgens hem voorwaarden aan bijvoorbeeld subsidie stellen. Al is die gemeentelijke bijdrage in zijn ogen beperkt. Maar het feest "politiseren" zoals nu gebeurt is volgens hem niet de juiste weg. "Ook de kinderen die gediscrimineerd worden, hebben daar last van."

'Gesprek op foute manier'

Het gesprek daarover wordt op dit moment op een foute manier aangegaan, stelt de burgemeester. "Tot aan geweld en bedreigingen aan toe. Ook zijn er in onze stad alweer twee demonstraties aangekondigd van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Dat is niet wat wij willen." Sinterklaas moet volgens hem veranderen richting een feest waar alle kinderen plezier aan hebben. "En die verandering is gaande. Alleen gaat deze voor sommigen te snel en voor anderen veel te langzaam."

Zie ook: Demonstranten gaan als Zwarte Piet naar Sinterklaasintocht Arnhem

Maar racistische kenmerken zijn niet onderhandelbaar, stelt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders. En de dialoog met de intochtcommissie heeft nog niet tot verandering geleid, ziet hij. Marcouch erkent dat de stapjes soms wel heel klein zijn.

'Bruin is stap in verkeerde richting'

Vorig jaar besloot de commissie deels bruine pieten in te zetten. "Een stap in de verkeerde richting", meent raadslid Nathalie Nede (ChristenUnie). "Bij het zwarte kon je nog uitleggen dat het van de schoorsteen kwam", vult Leo de Groot (Partij voor de Dieren) haar aan. "Dus de mensen van die organisatie, daar moet je niet mee in gesprek gaan. Die kunnen op eigen houtje geen beslissingen nemen."

René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal) vindt het vreemd dat burgerparticipatie "kennelijk ineens niet meer geldt". "Even aftikken in plaats van in gesprek gaan met de stad." Verandering kan volgens hem met de botte bijl, maar ook met de zachte kam.

'Dan heeft Marcouch wat uit te leggen'

Formeel zal het besluit over het voorstel volgende week vallen. Maar mocht Marcouch tegen de wens van de raad in toch besluiten bij de intocht aanwezig te zijn als daar zwarte of bruine pieten in zitten, dan heeft hij "wel wat uit te leggen", stellen raadsleden van D66, GroenLinks en PvdA na afloop van de vergadering. "Dan volgt er meteen een debat", belooft Coenders.

Zie ook: Ook Arnhemse ondernemers keren zich tegen Zwarte Piet

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend