Logo De Belofte

ARNHEM - Terwijl Gelderland langzaam opengaat na de intelligente lockdown, maken gemeenten voorzichtig de balans op. Ook zij komen gehavend uit de coronacrisis. Miljoenen euro’s zijn ze misgelopen aan parkeergeld, belastingen en uitgestelde huwelijken. Daarnaast hadden zij ook extra uitgaven aan bijvoorbeeld balieverbouwingen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

Gemeenten gaven tientallen miljoenen euro's uit in deze coronatijd. De vraag is of dat volledige bedrag gecompenseerd gaat worden door het Rijk of de provincie Gelderland of dat toch een deel van de rekening bij de gemeente zelf komt te liggen.

Tekst gaat verder na de video:

Gemeenten kampten al met tekorten

Veel gemeenten hadden voor de crisis al moeite om hun begrotingen op orde te krijgen. Er zijn tekorten door extra uitgaven op jeugdzorg en wmo. De kosten voor de coronacrisis komen daar overheen.

''We zaten al in de financiële problemen voor de crisis. Het stapelt zich op en en we vragen het Rijk met een goede oplossing te komen'', zo reageert wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum.

Kostenpost loopt op tot meer dan 75 miljoen euro

Op de vraag of gemeenten een inschatting kunnen maken wat ze kwijt zijn vanwege kosten en misgelopen inkomsten, noemen vierentwintig gemeenten een bedrag of een inschatting. Het gezamenlijke cijfer loopt al snel op tot boven de 75 miljoen euro.

Bekijk hier wat de coronacrisis jouw gemeente heeft gekost:

Er zit veel verschil in de antwoorden die gemeenten geven. Sommige gemeenten rekenen bijvoorbeeld de steunmaatregelen mee waar zelfstandigen gebruik van kunnen maken. Dat zijn uitkeringen die volledig door het Rijk vergoed worden. Anderen geven bedragen door van misgelopen inkomsten en kosten die de gemeente zelf maakt voor bijvoorbeeld handhaving en communicatie richting hun inwoners. 

'Dorpen vangen de klappen op'

Gemeenten worstelen vooral met de vraag of ze de extra kosten die ze maken volledig terugkrijgen van het Rijk of  van de provincie Gelderland. Voor veel gemeenten is de financiële rek eruit en betekenen nieuwe tekorten moeilijke keuzes. 

''Het gaat dan echt ten koste van het zwembad, het sportpark en de bibliotheek. Fundamentele keuzes over die zaken die een dorp leefbaar maken staan dan op het spel'', zo stelt de Renkumse wethouder Mulder.

Zie ook: Schoonmaakdoekjes en uitgestelde huwelijken, dit zorgde voor extra kosten in coronatijd

Haar collega Wolbert Meijer uit Heerde gaat ervan uit dat alle kosten vergoed worden. ''Daar gaan we ons best voor doen.'' Het college van de Veluwse gemeente heeft alle uitgaven op een rij gezet. ''Het gaat dan om zaken als de inzet van boa's, verlate huurvergoedingen en toeristenbelasting die niet binnenkomt", somt Meijer op. ''We verwachten dat het totale bedrag nog verder zal oplopen dit jaar.''

Ook grotere gemeenten in problemen

Ook grotere gemeenten worstelen met hun begrotingen. Wethouder Leon Meijer van Ede verwacht een tegenvaller van 10 miljoen euro. "Ede heeft wel reserves, maar die zijn er ook voor de andere risico's die we lopen."

Lees ook: Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook

De cijfers in dit artikel geven een indicatie welke kosten gemeenten maken. Veertig van de eenenvijftig gemeenten reageerden op de vragen die Omroep Gelderland stelde. Verschillende gemeenten geven aan in het najaar een beter beeld te hebben, maar hoe groot de financiële gevolgen zullen zijn zal ook afhangen of het virus in het najaar opnieuw de kop opsteekt en er opnieuw een gedeeltelijke lockdown komt.  

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Arnhem

Het laatste nieuws uit Heerde

 • Corona kost gemeenten tientallen miljoenen, maar krijgen ze dat terug?

  01 juli 2020
  ARNHEM - Terwijl Gelderland langzaam opengaat na de intelligente lockdown, maken gemeenten voorzichtig de balans op. Ook zij komen gehavend uit de coronacrisis. Miljoenen euro’s zijn ze misgelopen aan parkeergeld, belastingen en uitgestelde huwelijken. Daarnaast hadden zij ook extra uitgaven aan bijvoorbeeld balieverbouwingen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
 • 1,4 miljoen extra voor huishoudelijke hulp

  20 april 2020
  HEERDE - De gemeente Heerde is dit jaar 600.000 euro extra kwijt aan huishoudelijke hulp. In 2021 komt daar nog eens 800.000 euro bovenop. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering maandagavond, waar deze extra kosten besproken werden. De partijen zagen geen goed alternatief en kozen er daarom voor het huidige beleid, met extra kosten, voort te zetten.
 • Minuut stilte voor zwaar door corona getroffen Heerde

  20 april 2020
  HEERDE - De gemeenteraad van Heerde opende maandagavond de digitale raadsvergadering met een minuut stilte. Daarmee stond de raad stil bij de slachtoffers van de coronacrisis. Heerde is zwaar getroffen door het virus.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.
 • In Heerde ga je 20 euro per jaar meer betalen voor je afval

  14 november 2019
  HEERDE - Inwoners van Heerde gaan 20 euro extra betalen voor het zogenoemde vastrecht van hun afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt de heffing ook geïndexeerd, wat betekent dat hij meestijgt met de inflatie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend