Logo De Belofte

ARNHEM - Terwijl Gelderland langzaam opengaat na de intelligente lockdown, maken gemeenten voorzichtig de balans op. Ook zij komen gehavend uit de coronacrisis. Miljoenen euro’s zijn ze misgelopen aan parkeergeld, belastingen en uitgestelde huwelijken. Daarnaast hadden zij ook extra uitgaven aan bijvoorbeeld balieverbouwingen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

Gemeenten gaven tientallen miljoenen euro's uit in deze coronatijd. De vraag is of dat volledige bedrag gecompenseerd gaat worden door het Rijk of de provincie Gelderland of dat toch een deel van de rekening bij de gemeente zelf komt te liggen.

Tekst gaat verder na de video:

Gemeenten kampten al met tekorten

Veel gemeenten hadden voor de crisis al moeite om hun begrotingen op orde te krijgen. Er zijn tekorten door extra uitgaven op jeugdzorg en wmo. De kosten voor de coronacrisis komen daar overheen.

''We zaten al in de financiële problemen voor de crisis. Het stapelt zich op en en we vragen het Rijk met een goede oplossing te komen'', zo reageert wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum.

Kostenpost loopt op tot meer dan 75 miljoen euro

Op de vraag of gemeenten een inschatting kunnen maken wat ze kwijt zijn vanwege kosten en misgelopen inkomsten, noemen vierentwintig gemeenten een bedrag of een inschatting. Het gezamenlijke cijfer loopt al snel op tot boven de 75 miljoen euro.

Bekijk hier wat de coronacrisis jouw gemeente heeft gekost:

Er zit veel verschil in de antwoorden die gemeenten geven. Sommige gemeenten rekenen bijvoorbeeld de steunmaatregelen mee waar zelfstandigen gebruik van kunnen maken. Dat zijn uitkeringen die volledig door het Rijk vergoed worden. Anderen geven bedragen door van misgelopen inkomsten en kosten die de gemeente zelf maakt voor bijvoorbeeld handhaving en communicatie richting hun inwoners. 

'Dorpen vangen de klappen op'

Gemeenten worstelen vooral met de vraag of ze de extra kosten die ze maken volledig terugkrijgen van het Rijk of  van de provincie Gelderland. Voor veel gemeenten is de financiële rek eruit en betekenen nieuwe tekorten moeilijke keuzes. 

''Het gaat dan echt ten koste van het zwembad, het sportpark en de bibliotheek. Fundamentele keuzes over die zaken die een dorp leefbaar maken staan dan op het spel'', zo stelt de Renkumse wethouder Mulder.

Zie ook: Schoonmaakdoekjes en uitgestelde huwelijken, dit zorgde voor extra kosten in coronatijd

Haar collega Wolbert Meijer uit Heerde gaat ervan uit dat alle kosten vergoed worden. ''Daar gaan we ons best voor doen.'' Het college van de Veluwse gemeente heeft alle uitgaven op een rij gezet. ''Het gaat dan om zaken als de inzet van boa's, verlate huurvergoedingen en toeristenbelasting die niet binnenkomt", somt Meijer op. ''We verwachten dat het totale bedrag nog verder zal oplopen dit jaar.''

Ook grotere gemeenten in problemen

Ook grotere gemeenten worstelen met hun begrotingen. Wethouder Leon Meijer van Ede verwacht een tegenvaller van 10 miljoen euro. "Ede heeft wel reserves, maar die zijn er ook voor de andere risico's die we lopen."

Lees ook: Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook

De cijfers in dit artikel geven een indicatie welke kosten gemeenten maken. Veertig van de eenenvijftig gemeenten reageerden op de vragen die Omroep Gelderland stelde. Verschillende gemeenten geven aan in het najaar een beter beeld te hebben, maar hoe groot de financiële gevolgen zullen zijn zal ook afhangen of het virus in het najaar opnieuw de kop opsteekt en er opnieuw een gedeeltelijke lockdown komt.  

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Het laatste nieuws uit Heerde

  • Fractievoorzitter VVD Heerde trekt zich terug

    01 juni 2021
    HEERDE - De fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Heerde, Beerd Volkers (53), geeft zijn zetel terug aan de VVD-fractie. Beerd Volkers kreeg op 20 februari een hartstilstand. Na een herstel periode van 3 maanden begon hij vanaf 20 mei weer met zijn werkzaamheden in de gemeenteraad. Helaas bleek dat deze werkzaamheden nog niet fysiek haalbaar te zijn in combinatie met zijn werk. Volkers heeft een adviesbureau in de toepassing van duurzame energie systemen.
  • Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in Heerde

    22 maart 2021
    HEERDE - Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in de gemeente Heerde. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Aanleiding daartoe waren uitspraken van oud-burgemeester Jacqueline Koops, die de bestuurscultuur bij haar afscheid onder meer omschreef als een cultuur van 'ja zeggen en nee doen'.
  • Corona kost gemeenten tientallen miljoenen, maar krijgen ze dat terug?

    01 juli 2020
    ARNHEM - Terwijl Gelderland langzaam opengaat na de intelligente lockdown, maken gemeenten voorzichtig de balans op. Ook zij komen gehavend uit de coronacrisis. Miljoenen euro’s zijn ze misgelopen aan parkeergeld, belastingen en uitgestelde huwelijken. Daarnaast hadden zij ook extra uitgaven aan bijvoorbeeld balieverbouwingen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
  • 1,4 miljoen extra voor huishoudelijke hulp

    20 april 2020
    HEERDE - De gemeente Heerde is dit jaar 600.000 euro extra kwijt aan huishoudelijke hulp. In 2021 komt daar nog eens 800.000 euro bovenop. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering maandagavond, waar deze extra kosten besproken werden. De partijen zagen geen goed alternatief en kozen er daarom voor het huidige beleid, met extra kosten, voort te zetten.
  • Minuut stilte voor zwaar door corona getroffen Heerde

    20 april 2020
    HEERDE - De gemeenteraad van Heerde opende maandagavond de digitale raadsvergadering met een minuut stilte. Daarmee stond de raad stil bij de slachtoffers van de coronacrisis. Heerde is zwaar getroffen door het virus.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend