Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Werken in deeltijd verloopt niet altijd even soepel voor mensen in een uitkering. Wisselende inkomsten, aanvullingen via inkomensondersteunende regelingen en verschillende betaalmomenten maken inkomstenverrekening erg ingewikkeld en moeilijk te volgen.

Werken is gezond

Dat maakt dat sommige uitkeringsgerechtigden het veiliger vinden om maar geen deeltijdwerk aan te nemen. Een ongewenste situatie zo vindt het Nijmeegse college want: “Werken is gezond. Betaald werk heeft gunstige effecten op de gezondheid van mensen: het geeft structuur aan het dagelijks leven, draagt bij aan zingeving, vergroot zelfvertrouwen en stimuleert sociale contacten.”

Omgekeerd zijn geldzorgen juist slecht voor de fysieke en mentale gezondheid.

Bovendien zorgt deeltijdwerken voor een besparing op de uitkeringslasten. Een aantal mensen stroomt daardoor helemaal uit naar betaald werk en zelfs als dat niet zo is, scheelt het uitkeringskosten.

Huishoudboekje

Om uitkeringsgerechtigden niet af te schrikken voor mogelijk nadelige gevolgen van werken in deeltijd, zoals inkomensschommelingen, biedt Nijmegen inkomenskorting op maat: de gemeente overlegt vooraf met de klant over de wijze waarop verrekening plaatsvindt.

De gemeente Nijmegen start dit najaar naar Utrechts voorbeeld met de pilot ‘Huishoudboekje’: een manier van budgetbeheer die deelnemers financieel inzicht geeft, voorkomt dat er betalingsachterstanden ontstaan en zorgt voor inkomenszekerheid. De gemeente zet geld apart in een buffer waaruit de betalingen aan de deelnemers worden gedaan. Op die manier krijgt de deelnemer altijd op hetzelfde moment zijn geld. Eventuele verrekening met de uitkering gebeurt dan achteraf.

Niet meer in de schulden

Daarnaast kunnen vaste lasten daaruit betaald worden. Wethouder Velthuis: “Ze kunnen dus niet meer in de schulden komen omdat de vaste lasten al zijn betaald.” Als mensen eenmaal al in de schulden zitten is het Huishoudboekje ontoereikend. Die mensen hebben meer ondersteuning nodig door bijvoorbeeld het bureau Schuldhulpverlening.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend