Logo De Belofte

NIJMEGEN - Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen pakketten met licht alcoholische dranken meer bezorgen bij klanten. Hiervoor werd tijdens het hoogtepunt van de coronamaatregelen een uitzondering op de geldende regels voor drank en horeca gemaakt. Het regionaal beleidsteam van de Veiligheidsregio acht dit nu niet meer noodzakelijk, nu horecagelegenheden sinds 1 juni weer open mogen zijn.

‘Hadden al op 1 juni willen stoppen met gedogen’

"Of er nu überhaupt nog drankpakketten bezorgd worden door horecaondernemers, weet ik eigenlijk niet", zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. "Volgens mij gebeurde het helemaal niet op grote schaal. Eigenlijk hadden we op 1 juni al willen stoppen met het gedogen hiervan. Het is immers in strijd met de wet." De Drank- en Horecawet verbiedt expliciet het afhalen van alcohol in de horeca. Ook het thuis bezorgen vanuit horecagelegenheden is niet toegestaan. "Maar we hebben eerst aangekeken hoe de openstelling van de horeca verliep. Dan is nu het moment aangebroken om niet meer af te wijken van de wet."

Nijmeegse politiek in actie

Het toestaan van de verkoop van gesloten drankflessen tijdens de horecasluiting ging niet zonder slag of stoot. Ondernemers in de Nijmeegse binnenstad klaagden over controles door ambtenaren die met hoge boetes dreigden. Toen kwam de Nijmeegse politiek in actie en wist te bewerkstelligen dat in ieder geval het bezorgen van flessen zwak alcoholische dranken gedoogd werd. Eén van de initiatiefnemers destijds was Toon van Gent (D66). "Het zat toen heel hoog bij horecaondernemers, omdat ze zonder die verkoop helemaal geen kans meer hadden op omzet. Sinds 1 juni hebben ze te maken met de 'nieuwe realiteit' van open zijn met de anderhalvemeterregel. Daar zullen ze nu hun business case op moeten gaan aanpassen, want die realiteit lijkt voorlopig ook zo te blijven. Ik ben wel blij dat wij als gemeente daarin faciliterend zijn door grotere terrassen toe te staan, waardoor de ondernemers kans hebben op meer omzet. Dat het gedogen van de verkoop van drankpakketten dan moet stoppen begrijp ik wel. Het ligt vast in de wet dat het niet mag, en daar hebben we ons dan ook naar te schikken."

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

 

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend