Logo De Belofte

ELBURG - Elburg moet, net als veel gemeenten, bezuinigen op de kosten van het 'sociaal domein'. In de komende jaren moet de gemeente een gat van 1,2 miljoen euro zien te dichten. Maandagavond bespreekt de raad voorstellen van het college om het tekort op te vangen. Eén van die voorstellen, het verlagen van het PGB-tarief voor 'informele zorg', leidt tot onrust bij ouders, hulporganisaties en PGB-organisatie Per Saldo: "De politiek kijkt niet naar de lange termijn."

Informele zorg is zorg die betaald wordt vanuit het persoonsgebonden budget (PGB). "Dat is bijvoorbeeld zorg die door ouders aan hun kinderen of andersom geleverd wordt", legt Alina Molenaar uit. Ze is directeur van Per Saldo, de vereniging die zich inzet voor iedereen met een PGB. "Maar het zijn ook professionele begeleiders die zich volledig kunnen richten op de cliënt. Via de PGB gaan zij een arbeidsovereenkomst aan met de cliënt, waarvoor zij op dit moment gemiddeld 19 euro per uur ontvangen."

Per situatie een afweging maken

De gemeente Elburg wil dat tarief verlagen naar 11 euro per uur. "Dit zijn veelal ouders of vrienden die voor hun kind zorgen", zegt wethouder Krooneman. "Maar ik begrijp wel dat er ook mensen in de problemen kunnen komen door deze tariefsverlaging." Hij pleit dan ook voor maatwerk. "We moeten per situatie bekijken of die 11 euro voldoende is. En als dat niet zo is, moet er ruimte zijn om toch meer te betalen."

In de raadsvergadering van maandagavond zal een amendement worden besproken, waarin het college de opdracht krijgt per situatie te kijken welk tarief nodig is. Molenaar is daar blij mee. "Vaak heeft iemand zijn baan opgezegd om te kunnen zorgen voor een naaste. Daarmee is ook alle zekerheid weggevallen: als je ziek bent krijg je niet doorbetaald, je bouwt geen pensioen op en hebt geen recht op een werkloosheidsuitkering als de zorg stopt."

Ze vindt dat daarom landelijk een tarief vastgesteld moet worden. "Je kunt van een gemeenteraadslid niet verwachten dat hij overal verstand van heeft, dus is het beter als de landelijke overheid bepaalt wat een reëel tarief is. Een tarief met een vergoeding voor al die extra risico's. Deze zorgverleners hoeven niet de hoofdprijs te verdienen, maar ik ben bang dat ze er mee stoppen als het bedrag zo erg verlaagd wordt."

Van 9.000 naar 100.000 euro zorgkosten

In andere gemeenten heeft ze de voorbeelden al gezien. "Jongeren die daar voor 9.000 euro per jaar thuis begeleid konden worden, zagen hun zorgverlener stoppen. Die kon niet rondkomen van dat lage tarief. Die jongeren zijn vervolgens bijvoorbeeld in de Hoenderloo Groep terechtgekomen, wat meer dan een ton per jaar kost. Die korte termijn-bezuiniging kost dus op de lange termijn heel veel geld."

Krooneman kent de voorbeelden. "Daar moeten wij ook naar kijken", erkent hij. Hij betreurt de angst die is ontstaan. "De brief die wij als gemeente naar de ouders hebben gestuurd, heeft daar ook niet bij geholpen. We waren te zakelijk, hebben alleen gezegd dat we moeten bezuinigen, maar zijn niet ingegaan op de individuele situatie van families."

Dat zal straks, na de raadsvergadering, wel gebeuren. "Als het amendement wordt aangenomen, en daar ga ik vanuit, gaan wij bekijken in welke gevallen we het tarief daadwerkelijk kunnen verlagen, en waar de 19 euro per uur nodig blijft. Uiteindelijk draait dit om maatwerk." 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend