Logo De Belofte

ELBURG - Elburg moet, net als veel gemeenten, bezuinigen op de kosten van het 'sociaal domein'. In de komende jaren moet de gemeente een gat van 1,2 miljoen euro zien te dichten. Maandagavond bespreekt de raad voorstellen van het college om het tekort op te vangen. Eén van die voorstellen, het verlagen van het PGB-tarief voor 'informele zorg', leidt tot onrust bij ouders, hulporganisaties en PGB-organisatie Per Saldo: "De politiek kijkt niet naar de lange termijn."

Informele zorg is zorg die betaald wordt vanuit het persoonsgebonden budget (PGB). "Dat is bijvoorbeeld zorg die door ouders aan hun kinderen of andersom geleverd wordt", legt Alina Molenaar uit. Ze is directeur van Per Saldo, de vereniging die zich inzet voor iedereen met een PGB. "Maar het zijn ook professionele begeleiders die zich volledig kunnen richten op de cliënt. Via de PGB gaan zij een arbeidsovereenkomst aan met de cliënt, waarvoor zij op dit moment gemiddeld 19 euro per uur ontvangen."

Per situatie een afweging maken

De gemeente Elburg wil dat tarief verlagen naar 11 euro per uur. "Dit zijn veelal ouders of vrienden die voor hun kind zorgen", zegt wethouder Krooneman. "Maar ik begrijp wel dat er ook mensen in de problemen kunnen komen door deze tariefsverlaging." Hij pleit dan ook voor maatwerk. "We moeten per situatie bekijken of die 11 euro voldoende is. En als dat niet zo is, moet er ruimte zijn om toch meer te betalen."

In de raadsvergadering van maandagavond zal een amendement worden besproken, waarin het college de opdracht krijgt per situatie te kijken welk tarief nodig is. Molenaar is daar blij mee. "Vaak heeft iemand zijn baan opgezegd om te kunnen zorgen voor een naaste. Daarmee is ook alle zekerheid weggevallen: als je ziek bent krijg je niet doorbetaald, je bouwt geen pensioen op en hebt geen recht op een werkloosheidsuitkering als de zorg stopt."

Ze vindt dat daarom landelijk een tarief vastgesteld moet worden. "Je kunt van een gemeenteraadslid niet verwachten dat hij overal verstand van heeft, dus is het beter als de landelijke overheid bepaalt wat een reëel tarief is. Een tarief met een vergoeding voor al die extra risico's. Deze zorgverleners hoeven niet de hoofdprijs te verdienen, maar ik ben bang dat ze er mee stoppen als het bedrag zo erg verlaagd wordt."

Van 9.000 naar 100.000 euro zorgkosten

In andere gemeenten heeft ze de voorbeelden al gezien. "Jongeren die daar voor 9.000 euro per jaar thuis begeleid konden worden, zagen hun zorgverlener stoppen. Die kon niet rondkomen van dat lage tarief. Die jongeren zijn vervolgens bijvoorbeeld in de Hoenderloo Groep terechtgekomen, wat meer dan een ton per jaar kost. Die korte termijn-bezuiniging kost dus op de lange termijn heel veel geld."

Krooneman kent de voorbeelden. "Daar moeten wij ook naar kijken", erkent hij. Hij betreurt de angst die is ontstaan. "De brief die wij als gemeente naar de ouders hebben gestuurd, heeft daar ook niet bij geholpen. We waren te zakelijk, hebben alleen gezegd dat we moeten bezuinigen, maar zijn niet ingegaan op de individuele situatie van families."

Dat zal straks, na de raadsvergadering, wel gebeuren. "Als het amendement wordt aangenomen, en daar ga ik vanuit, gaan wij bekijken in welke gevallen we het tarief daadwerkelijk kunnen verlagen, en waar de 19 euro per uur nodig blijft. Uiteindelijk draait dit om maatwerk." 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • Beëindiging bunkerfeest kon anders en met meer inzicht, stelt hoogleraar

  18 januari 2021
  ARNHEM - De beëindiging van het illegale feest in de Arnhemse bunker tijdens nieuwjaarsnacht had anders en met meer inzicht aangepakt kunnen worden. Dat constateert professor Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, na bestudering van de casus op verzoek van Omroep Gelderland. Het handelen dat leidde tot de geweldsescalatie is 'interessant materiaal', meent hij.
 • Handtekeningen voor visboer André brengen wethouder toch weer in actie

  15 januari 2021
  ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.
 • Marcouch geen kandidaat PvdA-leiderschap: 'Ik omarm Arnhem met huid en haar'

  14 januari 2021
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is geen kandidaat om de donderdag opgestapte Lodewijk Asscher op te volgen als landelijk partijleider. Zijn naam zong rond in de wandelgangen, maar daar kan nu een streep doorheen. "Stop met mijn naam te noemen. Ik omarm Arnhem met huid en haar", maakt de burgervader duidelijk dat zijn focus op de Rijnstad ligt.
 • Politiek wil drank- en drugsgebruik jongeren aanpakken: ‘Maar campagne mag ambitieuzer’

  14 januari 2021
  ELST - Drank- en drugsgebruik onder jongeren moet steviger worden aangepakt, zo vindt de gemeente Overbetuwe. Daarom start ze de komende tijd met een hoop nieuwe voorlichtingscampagnes. De lokale politiek is enthousiast, maar een aantal kritische raadsleden vindt dat de plannen wel wat ambitieuzer mogen.
 • Raadsleden niet blij met coronabeperkingen: ‘We kunnen onze politieke taak niet uitvoeren’

  14 januari 2021
  ELST - Inwoners kunnen vanwege corona niet direct inspreken tijdens raadsvergaderingen van de gemeente Overbetuwe. Omdat alle meetings nu zonder publiek plaatsvinden, moeten burgers een filmpje of een brief sturen als ze een probleem willen aankaarten. Dat is volgens een aantal raadsleden funest voor de lokale democratie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend