Logo De Belofte

BRUMMEN - Een brand verwoestte vorig jaar drie winkels in het hart van Brummen. De plannen die er al waren voor het opknappen van het centrum werden daarom uitgesteld. Nu blijkt dat de gemeente diep in het rood staat, zijn inwoners bang dat de plannen helemaal in de ijskast verdwijnen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De zorgen voor een verdere vertraging van de plannen komen voort uit de presentatie van de Perspectiefnota, waaruit blijkt dat de gemeente Brummen er financieel heel slecht voor staat. "Het centrumplan blijft maar liggen en blijft maar doorsudderen. Het komt niet tot een uitvoering."

Speerpunt van het college

Het centrumplan Brummen is sinds 2018 één van de vijf speerpunten van het Brummens college. Leegstaand aanpakken, het Marktplein herinrichten, de verbinding naar Bronckhorst verbeteren en wonen in het dorp staan op de lijst met aandachtspunten, maar actie blijft tot op heden nog uit. 

Tot grote ergernis van de dorpsraad, die wil dat er haast wordt gemaakt met de uitvoering van het plan waarover ze al jaren met de gemeente in gesprek is. "Vooral het Marktplein en de Ambachtsstraat zijn toe aan een opknapbeurt", vertelt Dick van Goor van de dorpsraad.

"Bang dat het dorp doodbloedt" 

De gemeente wilde aanvankelijk begin 2020 een definitief ontwerp klaar hebben voor het centrum, zodat in 2020/2021 de werkzaamheden konden plaatsvinden. Door de brand op het Marktplein afgelopen najaar heeft de gemeenteraad besloten alles voorlopig stil te zetten. 

Zonde, vindt Jan Willem de Jonge van de dorpsraad. ''We zijn bang dat doordat alle plannen nu lang blijven liggen, het dorp langzaam doodbloedt. We hadden hier de Blokker, maar die is er dus nu sinds de brand niet meer. Mensen gaan nu naar Zutphen, Dieren of Eerbeek. En als mensen eenmaal de loop hebben gevonden..." 

Infrastructuur verbeteren

De dorpsraad zou graag zien dat de gemeente iets doet aan de infrastructuur van het centrum. "Zodat de winkels goed bereikbaar en aantrekkelijk zijn als massa bij elkaar." Maar ook kleine ingrepen zoals de bewegwijzering vernieuwen kan volgens de dorpsraad helpen om toeristen naar het centrum te lokken. 

De bordjes die de toeristen nu de weg moeten wijzen, laten volgens Van Goor en De Jonge te wensen over. "Fietsers en wandelaars die nu van het station of van het pontje uit Bronckhorst komen worden niet via het Marktplein naar het centrum gestuurd, terwijl dat juist de plek is waar we ze willen hebben."

Eerst een ontwikkeling

Naar de bewegwijzering wil de wethouder Pouwel Inberg binnenkort gaan kijken, maar voor grote ingrepen wil hij wachten totdat er een plan is voor de brandlocatie. "Komt er bijvoorbeeld heel veel horeca, dan is de behoefte van groen en parkeren heel anders dan wanneer er bijvoorbeeld een grote winkel komt." 

Pas daarna wil de gemeente nadenken over het aanpassen van de openbare ruimte. "Dat er 2020 al heel concreet iets gaat gebeuren, verwacht ik niet dat kansrijk is", vertelt Inberg. Volgens de wethouder is het wel zo dat het centrumplan nog steeds prioriteit heeft voor het college.

IJskast

Maar of prioriteit ook betekent dat er geld is voor de plannen of dat ze toch nog even in de ijskast blijven, dat wordt dit najaar duidelijk bij de presentatie van de gemeentebegroting. "Dat er helemaal geen geld meer zou zijn, dat kan ik me bijna niet voorstellen", aldus Inberg. 

Zie ook: Brummenaren vrezen voor nieuwe belastingverhoging

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Brummen

 • Brummenaren willen eindelijk eens opknapbeurt na brand

  30 juni 2020
  BRUMMEN - Een brand verwoestte vorig jaar drie winkels in het hart van Brummen. De plannen die er al waren voor het opknappen van het centrum werden daarom uitgesteld. Nu blijkt dat de gemeente diep in het rood staat, zijn inwoners bang dat de plannen helemaal in de ijskast verdwijnen.
 • Cathy Sjerps nieuwe wethouder gemeente Brummen

  29 juni 2020
  BRUMMEN - Cathy Sjerps wordt wethouder in de gemeente Brummen. Een raadsmeerderheid stemde maandag voor haar komst. Sjerps vervangt wethouder Eef van Ooijen, die begin mei aankondigde te stoppen vanwege privé-omstandigheden. 
 • Brummenaren vrezen voor nieuwe belastingverhoging

  04 juni 2020
  BRUMMEN - De financiële positie van de gemeente Brummen is opnieuw verslechterd, blijkt uit de jaarrekening van 2019. Inwoners en ondernemers zijn dan ook bang dat de belastingen opnieuw omhoog gaan. 'Natuurlijk zijn er ontwikkelingen die niet te voorzien zijn, zoals de coronacrisis, maar wij vrezen nu al voor de gemeentelijke aanslagen van begin 2021', laat de dorpsraad weten.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Brummense wethouder Eef van Ooijen stopt

  08 mei 2020
  BRUMMEN - Wethouder Eef van Ooijen stopt binnenkort als wethouder in Brummen vanwege privé-omstandigheden. Dat heeft hij aan het bestuur en de fractie van zijn partij laten weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend