Logo De Belofte

TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.

Op 2 juli is er een landelijke actiedag onder de naam #gemeenteninnood. Op die dag is er een overleg tussen de Kamercommissie Binnenlandse Zaken en de minister over de gemeentefinanciën. Veel gemeenten roeren zich vanwege hoge tekorten op de jeugdzorg en Wmo. Zij hebben deze taken toebedeeld gekregen maar krijgen er te weinig geld voor, stellen zij.

Ook Tiel wil op die dag duidelijk maken dat het zo niet langer gaat. Omdat het niet de bedoeling is een massale bijeenkomst te houden, sturen burgemeester Hans Beenakker en wethouder Carla Kreuk een videoboodschap in. Deze gaat vergezeld van een brandbrief van de voltallige raad. 'We moeten echt onderstrepen dat het zo niet meer gaat', zegt Kreuk. 'Er moet wat gebeuren aan de enorme tekorten die er zijn.'

'Je moet niet vergeten dat het de gemeenten zijn die zorgen voor het basisvoorzieningenniveau in ons land', zegt Beenakker. 'We lijken af te stevenen op een afbraak van het voorzieningenniveau. De schouwburg, het zwembad; dat raakt niet alleen Tiel maar de hele regio.'

'Afbraak van voorzieningen'

De PvdB haakt aan bij het initiatief #StopLokaleBezuinigingen van wethouder Marinka Mulder uit Renkum. 'We hebben de afgelopen jaren al 5 miljoen extra uitgetrokken voor de jeugdzorg en de Wmo', zegt fractievoorzitter Wim de Boer. 'Er gaat veel te veel geld naar die zorg en er zit geen einde aan. Investeringen stagneren daardoor. Je kunt niet stoppen met investeren in de stad en alles achteruit laten gaan.'

Het is al de vraag of de huidige voorzieningen in stand kunnen blijven. 'We komen straks op het cruciale punt dat dat mogelijk niet meer kan', aldus De Boer. 'Dat je bijvoorbeeld afscheid zou moeten nemen van schouwburg Agnietenhof.'

Het lukte Tiel met een pakket aan bezuinigingen en het verhogen van de lokale lasten vorig jaar al niet om de meerjarenbegroting rond te krijgen. Voor dit jaar staat er een voorlopig tekort van 1,7 miljoen. Circa een miljoen aan directe kosten van de coronacrisis is daar nog niet in meegenomen.

'Dan maar geen sluitende begroting'

De Boer ziet weinig heil in het sterk verhogen van de lokale lasten, dus zal er toch verder bezuinigd moeten worden. Maar ook daaraan zit een grens. 'Het is niet wat je wilt', zegt De Boer. 'Maar het kan zijn dat we op een gegeven moment zeggen: we kunnen niet verder bezuinigen. Dan maar geen sluitende begroting en kijken wat de reactie is.'

Op dat punt is de PvdB nog niet. Tiel heeft de behandeling van de nota met het financiële perspectief voor de komende jaren uitgesteld vanwege de onduidelijkheid over de kosten van en compensatie voor de coronamaatregelen. De hoop is ook wat dat betreft gericht op de hogere overheden: de provincie en het rijk.

'De financiële tegemoetkoming moet gewoon op orde zijn', zegt de fractievoorzitter. 'Als je 4 miljard uittrekt om KLM te redden en je laat heel veel gemeenten kopje onder gaan, dat kan ik niet verkroppen. Moet je kijken hoeveel voorzieningen je overeind houdt als je dat bedrag ook in de gemeenten steekt.'

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend