Logo De Belofte

NIJMEGEN - 'Zo kan het niet langer! Er moet geld bij.' Dat is de strekking van een brandbrief die het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders stuurt aan de regering en de Tweede Kamer. Volgens Nijmegen en vele andere Nederlandse gemeenten moet er geld bij het gemeentefonds, het rijksfonds waaruit de kosten voor gemeentes betaald worden. Gemeentes teren al jaren in op hun reserves, omdat ze tekort komen.

Op 2 juli praat de Tweede Kamer over de financiële positie van gemeenten. Een mooi moment, zo vindt de Nijmeegse wethouder van financiën, om de noodklok ‘extra hard te luiden'.

Korting

‘Het is een optelsom’, zo licht wethouder Monique Esselbrugge de brief toe. Al onder de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk werd er namelijk een korting doorgevoerd op het gemeentefonds. Dat was vanuit de gedachte dat er kosten bespaard zouden worden, als gevolg van het samenvoegen van kleinere gemeentes tot gemeentes met meer dan 100.000 inwoners.

Dat voornemen tot samenvoeging is inmiddels losgelaten maar de korting van bijna 1 miljard euro geldt nog steeds. En dat merken de gemeentes goed. Zo wordt er al jaren ingeteerd op publieke voorzieningen, zoals bibliotheken of op onderhoud zoals het ophalen van vuilnis. Een voorbeeld van één van de gevolgen is volgens burgemeester Bruls de invoering van de betaalde zak voor plastic in Nijmegen.

Overheidstaken op bordje gemeente

Daarnaast zijn er overheidstaken gedecentraliseerd zoals de Jeugdzorg die vanaf 2015 op het bordje van de gemeentes ligt. En dat valt niet mee, zo blijkt uit de brandbrief aan Den Haag. ‘Achteraf gezien zijn we destijds wellicht te optimistisch geweest over onze mogelijkheden om kwalitatief goede zorg te kunnen bieden binnen de beperkte beschikbare middelen. Nu moeten we constateren dat dit ons niet lukt, financieel krijgen we het niet rond ondanks de interventies die we plegen binnen het jeugddomein en het sociaal domein als geheel.’

En dan komt daar bovenop nog eens de coronacrisis, waarbij de GGD’s flinke kosten maken die straks ook gepresenteerd worden aan de gemeentes. ‘Maar de minister van Binnenlandse Zaken begrijpt het maar niet', zo verzucht wethouder Esselbrugge. ‘Omdat wij toch ieder jaar weer een sluitende begroting inleveren. Maar dat zijn we verplicht van de toezichthouder.’

Interen en bezuinigen

De enige manier waarop Nijmegen steeds zo’n sluitende begroting kon inleveren is door het interen op reserves en bezuinigen. ‘Maar genoeg is genoeg’, aldus Esselbrugge. Met het komende Tweede Kamerdebat in aantocht wil ze duidelijk maken dat het zo niet langer kan.

Volgens de Nijmeegse burgemeester helpt het als zo veel mogelijk gemeentes samen een vuist maken. Bruls: ‘Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er zo veel opgekropte ergernis is.’ Hij voegt daar aan toe dat de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan. ‘Ik denk dat geen van de partijen aan de kiezer wil uitleggen dat lokale voorzieningen moeten verdwijnen, omdat er te weinig geld uit Den Haag komt.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend