Logo De Belofte

NIJMEGEN - 'Zo kan het niet langer! Er moet geld bij.' Dat is de strekking van een brandbrief die het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders stuurt aan de regering en de Tweede Kamer. Volgens Nijmegen en vele andere Nederlandse gemeenten moet er geld bij het gemeentefonds, het rijksfonds waaruit de kosten voor gemeentes betaald worden. Gemeentes teren al jaren in op hun reserves, omdat ze tekort komen.

Op 2 juli praat de Tweede Kamer over de financiële positie van gemeenten. Een mooi moment, zo vindt de Nijmeegse wethouder van financiën, om de noodklok ‘extra hard te luiden'.

Korting

‘Het is een optelsom’, zo licht wethouder Monique Esselbrugge de brief toe. Al onder de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk werd er namelijk een korting doorgevoerd op het gemeentefonds. Dat was vanuit de gedachte dat er kosten bespaard zouden worden, als gevolg van het samenvoegen van kleinere gemeentes tot gemeentes met meer dan 100.000 inwoners.

Dat voornemen tot samenvoeging is inmiddels losgelaten maar de korting van bijna 1 miljard euro geldt nog steeds. En dat merken de gemeentes goed. Zo wordt er al jaren ingeteerd op publieke voorzieningen, zoals bibliotheken of op onderhoud zoals het ophalen van vuilnis. Een voorbeeld van één van de gevolgen is volgens burgemeester Bruls de invoering van de betaalde zak voor plastic in Nijmegen.

Overheidstaken op bordje gemeente

Daarnaast zijn er overheidstaken gedecentraliseerd zoals de Jeugdzorg die vanaf 2015 op het bordje van de gemeentes ligt. En dat valt niet mee, zo blijkt uit de brandbrief aan Den Haag. ‘Achteraf gezien zijn we destijds wellicht te optimistisch geweest over onze mogelijkheden om kwalitatief goede zorg te kunnen bieden binnen de beperkte beschikbare middelen. Nu moeten we constateren dat dit ons niet lukt, financieel krijgen we het niet rond ondanks de interventies die we plegen binnen het jeugddomein en het sociaal domein als geheel.’

En dan komt daar bovenop nog eens de coronacrisis, waarbij de GGD’s flinke kosten maken die straks ook gepresenteerd worden aan de gemeentes. ‘Maar de minister van Binnenlandse Zaken begrijpt het maar niet', zo verzucht wethouder Esselbrugge. ‘Omdat wij toch ieder jaar weer een sluitende begroting inleveren. Maar dat zijn we verplicht van de toezichthouder.’

Interen en bezuinigen

De enige manier waarop Nijmegen steeds zo’n sluitende begroting kon inleveren is door het interen op reserves en bezuinigen. ‘Maar genoeg is genoeg’, aldus Esselbrugge. Met het komende Tweede Kamerdebat in aantocht wil ze duidelijk maken dat het zo niet langer kan.

Volgens de Nijmeegse burgemeester helpt het als zo veel mogelijk gemeentes samen een vuist maken. Bruls: ‘Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er zo veel opgekropte ergernis is.’ Hij voegt daar aan toe dat de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan. ‘Ik denk dat geen van de partijen aan de kiezer wil uitleggen dat lokale voorzieningen moeten verdwijnen, omdat er te weinig geld uit Den Haag komt.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • College: gebied station Nijmegen-Goffert 'sterk verdichten' met woningbouw, smart industry en commerciële functies

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil ruimte maken om in de omgeving van station Nijmegen-Goffert 987 woningen en 114 short stay-woningen voor de huisvesting voor onder andere werknemers van bedrijven op Winkelsteeg die tijdelijk in Nederland verblijven. Ook moet er ruimte komen voor uitbreidingsmogelijkheden van de Novio Tech Campus en commerciële functies zoals een koffiebar en een sportschool. Om dit te kunnen realiseren moeten wel de Neerbosscheweg en Graafseweg deels verlegd worden.
 • Noodkreet om asfaltcentrale: 'Maak einde aan kankerverwekkende situatie'

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend