Logo De Belofte

EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Vorig jaar verhoogde de gemeente Ede de tarieven voor begraven plots met honderden euro's. De fout werd voor 2020 deels hersteld. In de tussentijd werkten ambtenaren aan een oplossing voor 2021. Gehoopt werd dat de tariefsverhoging volledig van tafel zou gaan, maar dat is niet het geval. 

Nog honderden euro's verschil 

Het verschil is weliswaar kleiner gemaakt, maar nog steeds aanzienlijk te noemen. Waar het met tien jaar verlengen van een graf van twee volwassenen in 2019 nog 506 euro koste, zal dat in 2021 808 euro zijn. Nog steeds een verschil van meer dan 300 euro. Een nieuw graf voor de duur van dertig jaar kost straks 3355 euro, maar liefst 657 euro meer dan in 2019. 

Kostendekkend 

Volgens de gemeente is een tariefsverhoging nodig om 'het product begraven' weer kostendekkend te maken. Op dit moment geeft Ede er meer geld aan uit dan dat er - met de grafleges - binnenkomt. 

Toch riep Historische Vereniging Oud-Bennekom eerder al op de tarieven niet te verhogen. Begraven zou anders te duur worden waardoor ze niet verlengd, maar geruimd moeten worden. Zo zou er een groot deel van het 'stenen archief' aan generaties verloren gaan. De gemeente lijkt aan die oproep geen gehoor te geven. 

Urnen juist goedkoper

Opmerkelijk genoeg wordt het bijzetten van urnen - in tegenstelling tot begraven - juist tientallen tot honderden euro's goedkoper. Voor een nieuw urnengraf voor de duur van dertig jaar is het verschil meer dan 360 euro. In plaats van 1482 euro betaalt men straks nog 1119 euro. Overigens wordt het verlengen van een urnengraf wel iets duurder.

Aanstaande donderdag praat de gemeenteraad over het voorstel. 

Zie ook: 'Begraven wordt te duur', angst voor verlies van historie

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend