Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De gemeenteraad van Winterswijk trekt 1250 euro uit voor de belangenvereniging voor de cliënten van het SKB. Dat geld is een bijdrage in de juridische strijd voor een eigen cliëntenraad voor het Winterswijkse ziekenhuis, dus losgekoppeld van de cliëntenraad voor het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Joost de Ruijter van de belangenvereniging verzocht donderdagavond tijdens de raadsvergadering om een burgercheque van 1250 euro, omdat het overkoepelende ziekenhuizenbestuur van Santiz niet met geld over de brug komt. De Raad van Bestuur wil niet meewerken aan een eigen cliëntenraad voor het SKB  en heeft volgens De Ruijter een 'heel legioen aan advocaten' ingeschakeld. 

'David en Goliath-gevoel'

De belangenvereniging heeft een rechtszaak aangespannen tegen Santiz. De Ruijter spreekt van een 'David en Goliath-gevoel' omdat Santiz een gerenommeerd advocatenkantoor van de Amsterdamse Zuidas in de arm heeft genomen, 'maar toch zien we de rechtszaak vol vertrouwen tegemoet.'

Het verzoek om een burgercheque, als tegemoetkoming in de kosten, legde de gemeenteraad naast zich neer. In plaats daarvan werd er een motie opgesteld om eenmalig 1250 euro te doneren aan de belangenvereniging voor een eigen cliëntenraad, waar zich inmiddels 600 mensen bij hebben aangesloten. De raad gaf er donderdagavond laat unaniem een klap op. 'Dat helpt ons enorm', aldus De Ruiter.  

Wethouder Elvira Schepers stelde nadrukkelijk dat het college van B en W zich afzijdig hield van het besluit en zich neutraal opstelde. 'Maar uiteraard zullen we wel gehoor geven aan de uitvoering van de motie', verklaarde Schepers.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend