Logo De Belofte

DOETINCHEM - De doelstelling van de Achterhoek om in 2030 energieneutraal te zijn is nog niet in zicht. Op dit moment is slechts een fractie van het totaal aantal benodigde windmolens en zonneparken gerealiseerd.

'We zijn goed op weg, maar er is ook nog een hele weg te gaan', zegt wethouder Frans Langeveld van Doetinchem tijdens de concept-presentatie van de Regionale Energiestrategie voor de acht Achterhoekse gemeenten.

Binnen de komende tien jaar moet er een behoorlijke toename aan zonnevelden, zon op dak en windturbines gerealiseerd worden om te komen tot 1,35 Terawattuur (TWh) dat de regio wil gaan opwekken in 2030. Hierbij staat 1TWH gelijk aan ongeveer 30 windmolens en 400 hectare aan zonneparken.

Op dit moment is tussen 0,2 en 0,3 TWh in de regio gerealiseerd. 'Aan de andere kant hebben we gemerkt dat niemand in de Achterhoek zegt 'ik wist dit niet', merkt Langeveld tevreden op. 'De afgelopen jaren is hier beleid op gemaakt, waarbij belanghebbenden en inwoners zijn betrokken.'

Landschap verandert overal

Per gemeente wordt nu gekeken naar geschikte locaties voor windmolens en zonneparken. 'Dit wordt verdeeld over de hele Achterhoek', zegt Langeveld. 'Het kan niet zo zijn dat één gemeente er plezier van heeft en de andere gemeente de lasten heeft. Overal zullen we zien dat het landschap verandert en gaan we windmolens, zonneparken en zonnepanelen op het dak zien.' 

Inwoners hoeven volgens Langeveld echter niet bang te zijn dat de Achterhoek helemaal vol wordt gezet. "We hebben nu een richtlijn waar we naar toe moeten werken, zodat we het kunnen gaan invullen.” Daarnaast onderzoekt de regio de beschikbaarheid van restwarmte dat met name in dichtbevolkte gebieden in de Achterhoek kansrijk lijkt te zijn.

'Ambitie is realistisch'

De ambitie om de komende tien jaar te komen tot een opwekking van 1,35 TWh is volgens Langeveld realistisch: 'We hebben nu vijf jaar nodig om alle plannen te maken. Dan heb je nog vijf jaar nodig om het te realiseren. Plannen die in een ver gevorderd stadium zijn gaan we al eerder uitvoeren, maar dan moeten we ook goede afspraken kunnen maken met Liander die de energie moet kunnen terugleveren.'

Over een jaar moet de definitieve Regionale Energiestrategie voor de Achterhoek er liggen. Het komende jaar wordt gebruikt voor overleg met boerenorganisaties, het bedrijfsleven en energie coöperaties.

 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
 • Miljoenen voor ambachtscentrum Doetinchem

  10 maart 2021
  DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.
 • Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

  12 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.
 • Doetinchemse politiek omarmt groeiambitie naar 70.000 inwoners

  06 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend