Logo De Belofte

TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

In het plan voor de autoluwe binnenstad wordt een paal geplaatst om de doorgaande routes door het centrum af te sluiten. Net als bij de huidige promenade zouden deze alleen nog op bepaalde tijden toegankelijk zijn, bijvoorbeeld 's ochtends voor bevoorrading.

'Er is al jaren behoorlijk wat overlast', zegt wethouder Frank Groen. 'En er doen zich nu mooie kansen voor om de binnenstad anders in te richten, met meer groen en meer als verblijfsruimte in plaats van dat je de auto altijd op de eerste plaats zet.'

Tekst gaat verder na de video:

Herinrichting centrum

De kans voor een herinrichting van het centrum doet zich voor omdat de riolering moet worden vervangen. Het is een grote wens van de bewoners van de binnenstad om daarbij de auto's zoveel mogelijk te weren. Ook de winkeliers van Hart van Tiel hebben zich erachter geschaard.

Maar dan willen ze wel dat een complete vernieuwing uitgevoerd wordt. Naast de afsluiting is dat met name het opknappen van de Westluidensestraat en de Gasthuisstraat met meer groen en het opnieuw inrichten van het Hoogeinde dat wel weer bereikbaar moet worden voor auto's.

Daarbij willen de winkeliers dat de Oliemolenwal, dan nog de enige doorgaande route door het centrum, een aparte laad- en losstrook krijgt. Alles bij elkaar zou er daarmee zo'n 3,6 miljoen euro bovenop de kosten voor het vervangen van het riool komen.

Bedenkingen bij uitvoering

'Het moet niet zo zijn dat de gemeente straks alleen het autoluwe eruit haalt en al die andere zaken niet doet', zegt binnenstadsmanager Gert-Jan van Ingen. 'Want als dat het geval zou zijn dan denk ik dat heel weinig mensen in de binnenstad achter het plan gaan staan.'

De gemeenteraad stemde deze week weliswaar in met de uitgangspunten, maar er zijn grote bedenkingen bij de uitvoering. Deze zijn onder meer door ChristenUnie, CDA en D66 maar ook door coalitiepartij VVD nadrukkelijk naar voren gebracht. De financiële positie van Tiel was al niet sterk en de effecten van de coronacrisis zijn nog grotendeels onbekend.

'Het is een fors bedrag', erkent Groen. 'Ik durf nog niet te zeggen of dat gaat lukken, daarvoor is het nog te vroeg. Ik weet wel dat dit een once in a lifetime kans is. Dus ik wil mezelf er sterk voor maken om ook met de provincie te gaan praten. Daarnaast kun je het bedrag natuurlijk over een lange periode afschrijven. Het komt neer op een kapitaallast van rond de 125.000 euro per jaar.'

Hoop op bijdrage provincie

De raad hoopt in het najaar nieuwe investeringen te kunnen doen, maar weet niet of er dan geld beschikbaar is. De autoluwe binnenstad is daarbij maar een van de projecten waarvoor gekozen kan worden. Tiel kijkt voor meerdere van deze plannen naar de provincie om bij te springen.

De binnenstadsmanager is hoopvol. 'Als je geen plannen maakt dan hoef je ook niet te zoeken naar financiering', zegt hij. 'Het plan is er en dan ga ik er vanuit dat de raad zo creatief is dat ze ook het geld daarvoor kunnen vinden.'

Beluister hier de radioreportage:

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend