Logo De Belofte

WIJCHEN - De inmiddels iconische Wijchense wimpels gaan als warme broodjes over de toonbank. Honderden geel-rode vaandels kleuren de straten van de gemeente, opgehangen als signaal dat de burger wil meepraten over de fusie met Druten.

Vorige week deden de twee Wijchense patriotten Sjaak Rossen en Rob Netten een speciale Wijchense wimpel in de verkoop. En dat ging hard: ze zijn alle vijfhonderd exemplaren inmiddels kwijt. ‘We hebben er weer honderden bijbesteld. Links en rechts verschijnen steeds meer wimpels in het Wijchense straatbeeld’, voegt Netten toe.

De geel-rode vlag is voor alle chauvinistische burgers die hun liefde voor de gemeente willen laten zien, maar er zit vooral ook een politieke boodschap achter. ‘De mogelijke fusie met Druten is momenteel echt hét gesprek van de dag’, weet de trotse Wijchenaar. Zelf is hij fel tegen. ‘Natuurlijk hebben wij onze eigen mening over de herindeling, maar daar gaat het nu niet om. We willen dat de burger zijn stem kan laten horen. Hopelijk is de wimpel een duidelijk signaal dat de gemeenteraad ons als Wijchenaren beter moet betrekken bij de besluitvorming.’

Hoe profiteert de burger?

Donderdag hebben de twee wimpelverkopers een prominent plekje op de Wijchense weekmarkt weten te veroveren. Uitgerust met een winkelkarretje vol vaandels, proberen zij hun iconische handelswaren te promoten. ‘Ons vertrouwen in de lokale politiek ebt langzaam weg’, vertelt Netten. 'Dat is natuurlijk erg jammer, want we wonen in zo’n ontzettend mooie gemeente.’ Volgende week maandag gaat hij samen met Rossen in gesprek met Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen. 

De afgelopen weken organiseerde de lokale raadspartij tientallen keukentafelgesprekken met burgers in alle uithoeken van de Wijchense samenleving. ‘We hebben uitgebreid de voor- en nadelen van de fusie besproken. Dus op het moment dat wij horen dat inwoners niet genoeg betrokken worden bij het proces, steekt dat’, vindt Van Bronkhorst. ‘Daarom gaan we graag met deze mannen in gesprek. Het is soms moeilijk uit te leggen hoe de burger uiteindelijk van de fusie kan profiteren, maar ik weet zeker dat ons dat gaat lukken.’

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend