Logo De Belofte

EDE - In gemeenteland is een strijd om geld gaande. Zwembaden, bibliotheken, musea en theaters dreigen dicht te moeten omdat lokale overheden ze straks niet meer kunnen betalen. Wethouder Leon Meijer van Ede vraagt in coronatijd steun uit de 'diepe zakken' van minister Wobke Hoekstra, zoals KLM die ook krijgt.

'Er werd over KLM al heel snel gezegd: de vliegtuigen staan aan de grond, maar dit nationale symbool moet gered worden', zegt de wethouder. 'Ik heb een andere boodschap voor het Rijk: er is nog een nationaal symbool, dat zijn 350 lokale democratieën en die zijn het echt waard om gered te worden. Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook.'

'Bij lange na niet genoeg'

De gemeente Ede heeft berekend dat ze dit jaar 3,4 miljoen euro meer van het Rijk ontvangt dan verwacht. 'Maar dat is bij lange niet genoeg. Ede is alleen al 10 tot 15 miljoen euro kwijt om de coronaklap op te vangen.'

Daarbij komt dat gemeenten steeds meer moeten uitgeven, bijvoorbeeld aan zorg en onderwijshuisvesting, maar daarvoor niet extra worden gecompenseerd vanuit het Rijk.

Pijnlijke keuzes: zwembaden failliet laten gaan? 

De gevolgen zullen groot zijn als er niks gebeurt, waarschuwt Meijer. Ede staat er, mede dankzij de verkoop van vele grond voor woningbouw en bedrijven, in vergelijking met andere gemeenten financieel nog redelijk goed voor. Maar ook hier zullen hoe dan ook pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. 

Als voorbeeld noemt de wethouder zwembaden. 'Zelfs met een hele mooie zomer gaan ze vanwege de afstandsregels echt een zwaar seizoen tegemoet.' Zwembad de Peppel zou bijvoorbeeld 800.000 euro tekort komen. 'Willen wij die zwembaden laten bestaan of laten we ze failliet gaan?' Hetzelfde dilemma geldt voor theaters, musea en onderwijshuisvesting. Kan Ede nog nieuwe scholen bouwen voor het groeiende aantal kinderen dat naar de stad komt?

'Ik houd mijn hart vast'

Vorig jaar was er veel discussie over een bezuiniging van vijf ton op groenonderhoud. Maar de discussies die straks gevoerd moeten worden zijn echt nog veel pijnlijker, meent de wethouder. 'En ik houd mijn hart vast als de bouwsector instort. Als daar de rem op komt, krijgen wij de volle klap.' 

2 juli staat er een grote demonstratie gepland in Den Haag. Daar zullen wethouders van gemeenten in heel Nederland van zich laten horen. 

Zie ook: 

 

 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend