Logo De Belofte

EDE - In gemeenteland is een strijd om geld gaande. Zwembaden, bibliotheken, musea en theaters dreigen dicht te moeten omdat lokale overheden ze straks niet meer kunnen betalen. Wethouder Leon Meijer van Ede vraagt in coronatijd steun uit de 'diepe zakken' van minister Wobke Hoekstra, zoals KLM die ook krijgt.

'Er werd over KLM al heel snel gezegd: de vliegtuigen staan aan de grond, maar dit nationale symbool moet gered worden', zegt de wethouder. 'Ik heb een andere boodschap voor het Rijk: er is nog een nationaal symbool, dat zijn 350 lokale democratieën en die zijn het echt waard om gered te worden. Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook.'

'Bij lange na niet genoeg'

De gemeente Ede heeft berekend dat ze dit jaar 3,4 miljoen euro meer van het Rijk ontvangt dan verwacht. 'Maar dat is bij lange niet genoeg. Ede is alleen al 10 tot 15 miljoen euro kwijt om de coronaklap op te vangen.'

Daarbij komt dat gemeenten steeds meer moeten uitgeven, bijvoorbeeld aan zorg en onderwijshuisvesting, maar daarvoor niet extra worden gecompenseerd vanuit het Rijk.

Pijnlijke keuzes: zwembaden failliet laten gaan? 

De gevolgen zullen groot zijn als er niks gebeurt, waarschuwt Meijer. Ede staat er, mede dankzij de verkoop van vele grond voor woningbouw en bedrijven, in vergelijking met andere gemeenten financieel nog redelijk goed voor. Maar ook hier zullen hoe dan ook pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. 

Als voorbeeld noemt de wethouder zwembaden. 'Zelfs met een hele mooie zomer gaan ze vanwege de afstandsregels echt een zwaar seizoen tegemoet.' Zwembad de Peppel zou bijvoorbeeld 800.000 euro tekort komen. 'Willen wij die zwembaden laten bestaan of laten we ze failliet gaan?' Hetzelfde dilemma geldt voor theaters, musea en onderwijshuisvesting. Kan Ede nog nieuwe scholen bouwen voor het groeiende aantal kinderen dat naar de stad komt?

'Ik houd mijn hart vast'

Vorig jaar was er veel discussie over een bezuiniging van vijf ton op groenonderhoud. Maar de discussies die straks gevoerd moeten worden zijn echt nog veel pijnlijker, meent de wethouder. 'En ik houd mijn hart vast als de bouwsector instort. Als daar de rem op komt, krijgen wij de volle klap.' 

2 juli staat er een grote demonstratie gepland in Den Haag. Daar zullen wethouders van gemeenten in heel Nederland van zich laten horen. 

Zie ook: 

 

 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend