Logo De Belofte

EDE - In gemeenteland is een strijd om geld gaande. Zwembaden, bibliotheken, musea en theaters dreigen dicht te moeten omdat lokale overheden ze straks niet meer kunnen betalen. Wethouder Leon Meijer van Ede vraagt in coronatijd steun uit de 'diepe zakken' van minister Wobke Hoekstra, zoals KLM die ook krijgt.

'Er werd over KLM al heel snel gezegd: de vliegtuigen staan aan de grond, maar dit nationale symbool moet gered worden', zegt de wethouder. 'Ik heb een andere boodschap voor het Rijk: er is nog een nationaal symbool, dat zijn 350 lokale democratieën en die zijn het echt waard om gered te worden. Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook.'

'Bij lange na niet genoeg'

De gemeente Ede heeft berekend dat ze dit jaar 3,4 miljoen euro meer van het Rijk ontvangt dan verwacht. 'Maar dat is bij lange niet genoeg. Ede is alleen al 10 tot 15 miljoen euro kwijt om de coronaklap op te vangen.'

Daarbij komt dat gemeenten steeds meer moeten uitgeven, bijvoorbeeld aan zorg en onderwijshuisvesting, maar daarvoor niet extra worden gecompenseerd vanuit het Rijk.

Pijnlijke keuzes: zwembaden failliet laten gaan? 

De gevolgen zullen groot zijn als er niks gebeurt, waarschuwt Meijer. Ede staat er, mede dankzij de verkoop van vele grond voor woningbouw en bedrijven, in vergelijking met andere gemeenten financieel nog redelijk goed voor. Maar ook hier zullen hoe dan ook pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. 

Als voorbeeld noemt de wethouder zwembaden. 'Zelfs met een hele mooie zomer gaan ze vanwege de afstandsregels echt een zwaar seizoen tegemoet.' Zwembad de Peppel zou bijvoorbeeld 800.000 euro tekort komen. 'Willen wij die zwembaden laten bestaan of laten we ze failliet gaan?' Hetzelfde dilemma geldt voor theaters, musea en onderwijshuisvesting. Kan Ede nog nieuwe scholen bouwen voor het groeiende aantal kinderen dat naar de stad komt?

'Ik houd mijn hart vast'

Vorig jaar was er veel discussie over een bezuiniging van vijf ton op groenonderhoud. Maar de discussies die straks gevoerd moeten worden zijn echt nog veel pijnlijker, meent de wethouder. 'En ik houd mijn hart vast als de bouwsector instort. Als daar de rem op komt, krijgen wij de volle klap.' 

2 juli staat er een grote demonstratie gepland in Den Haag. Daar zullen wethouders van gemeenten in heel Nederland van zich laten horen. 

Zie ook: 

 

 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend