Logo De Belofte

ARNHEM - Voor de zoveelste keer liet de Arnhemse gemeenteraad in meerderheid blijken achter de invoering van diftar te staan. Twee weken voor invoering voerden tegenstanders de druk nog één keer op om af te zien van het betalen per afvalzak. Zonder succes.

Het nieuwe afvalsysteem, waardoor inwoners vanaf 1 juli 80 eurocent gaan betalen voor elke zak restafval van 30 liter, is misschien wel het meest besproken onderwerp in de Arnhemse politiek van de afgelopen jaren. Verschillende voorstellen om daar direct of indirect een stokje voor te steken, werden woensdagavond allemaal verworpen. Zoals in alle voorgaande debatten telkens het geval was.

Zie ook: Arnhem is klaar voor het betalen per afvalzak, volgens de wethouder

VVD en SP wilden de verkleinde containermonden weer geschikt maken voor 60 literzakken. De socialisten stelden verder voor het pasjessysteem af te schaffen en om diftar pas in te voeren als een meerderheid van de burgers daar na een referendum mee instemt.

'Politici helpen afval opruimen'

Ook diende de SP een voorstel in om alle raadsfracties die voor diftar stemmen dagelijks te laten helpen om het afval in de stad op te ruimen, dat in hun ogen door dit beleid wordt gecreëerd. Omdat de vuilnismannen en -vrouwen overwerkt zouden zijn. Een motie van afkeuring omdat het 'noodzakelijke draagvlak' voor invoering onder de inwoners zou ontbreken, redde het ook niet.

Zie ook: Arnhems afvalplan gaat voorlopig door, maar wethouder moet stad meekrijgen

En dat draagvlak, daar hadden ook enkele voorstanders wel hun twijfels bij. 'De beste systemen werken niet als de inwoner die niet uitvoert', constateert PvdA-raadslid Vincent Bouma. 'We hebben getwijfeld of het nog wel goed komt.' Toch houdt hij vertrouwen, maar wil wel sneller evalueren dan de twee jaar die wethouder Cathelijne Bouwkamp aanhoudt. Bouwkamp stelt voor om na een jaar met een tussenevaluatie te komen. 'Die evaluatie zie ik in de stad al liggen', stelt Gerrie Elfrink (SP), doelend op de toenemende vervuiling sinds de containers zijn afgesloten en verkleind.

'Het zal je straat maar zijn'

'Het is niet niks wat we hebben gezien', vertelt Maarten Venhoek (D66) over de vele voorbeelden op onder andere social media van afvaldumpingen in de stad. 'Dat laat ons niet koud. Het zal je straat maar zijn.' Volgens Venhoek valt er aan dat draagvlak nog wel wat te doen en 'moet dat echt beter'.

Toch laat Bouwkamp hem weten dat ze niet van plan is iets te veranderen in haar beleid. 'We gaan door zoals we dat doen.' Die reactie maakt niet dat D66 haar steun intrekt.

'Hoeveel kansen krijgt college?'

'Hoeveel kansen wil D66 het college nog geven?', vraagt Coen Verheij (PVV) zich af. 'U denkt dat de benodigde veranderingen binnen 14 dagen plaats kunnen vinden?', bijt Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij) Venhoek toe. 'Gelooft u dan soms ook dat we straks allemaal op een bezemsteel kunnen vliegen?'

Verschillende partijen constateren dat er ook veel grofvuil gedumpt wordt in de wijken. En daar is geen enkel systeem tegen opgewassen. 'Ik zie niet één voorstel om de openingen van de containers zo groot te maken dat het bankstel er ook in kan', merkt Daniël Becker (ChristenUnie) gevat op. Bouwkamp zal de komende tijd dan ook extra inzetten op handhaving, om vervuilers aan te spreken en te beboeten.

Onderzoek nascheiding

Het enige voorstel dat het woensdagavond wel haalde is om toch onderzoek te doen naar een ander afvalsysteem: nascheiding. Lokale partij Arnhem Centraal wil dat het college de voor- en nadelen uitwerkt van dat systeem, waarbij de scheiding grotendeels wordt gedaan door machines achteraf in plaats van vooraf door de burger. Dat kon op een meerderheid rekenen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend