Logo De Belofte

ARNHEM - Het verwachte tekort op de Arnhemse jeugdzorgbegroting van ruim 10 miljoen euro blijkt volgens de laatste prognose 4 miljoen euro positiever uit te vallen. De aangekondigde maatregelen gaan echter niet van tafel, zegt wethouder Hans de Vroome. Wel gaan ze mogelijk wat later in.

De wethouder wijst erop dat er nog altijd een tekort is van ruim 6 miljoen euro. 'En het is belangrijk om aan het Rijk te laten zien dat je kritisch bent op je eigen uitgaven. Waarom zou je anders steun krijgen?'

De maatregelen die hij eerder voorstelde en een besparing tot 5 miljoen euro per jaar moeten opleveren, blijven wat hem betreft dan ook staan. 'Ik zie geen aanleiding om de ingeslagen weg niet meer te volgen.'

Zie ook: Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

Dat het tekort minder is dan eerder gedacht, komt volgens De Vroome vooral omdat de groei van de vraag naar jeugdzorg afvlakt. Eerdere voorspellingen gingen ervan uit dat de vraag toe zou blijven nemen, omdat dat dat de trend was van de afgelopen jaren. Dat blijkt in mindere mate het geval. De vraag naar jeugdzorg groeit nog wel, maar minder hard dan gedacht, legt de wethouder uit.

'Niet rijk rekenen'

Ook coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en VVD zien niet meteen aanleiding om de voorgenomen maatregelen terug te draaien. 'Dit is een positieve ontwikkeling, maar we moeten ons niet rijk rekenen', stelt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders. Samen met zijn collega Eric Greving (PvdA) wijst hij erop dat dit mogelijk wel de tijd geeft om aan een nieuwe visie op zorg te werken, zoals eerder na verschillende onderzoeken geadviseerd werd.

Zie ook: Arnhems jeugdbeleid is visieloos, zo luidt de harde conclusie

'Mooi dat er een meevaller lijkt te zijn ontstaan', zegt Steffenie Pape (VVD). 'Zeker omdat minder kinderen zorg nodig hebben dan gedacht.' Maar wat haar betreft moeten alle maatregelen die bijdragen aan 'een verbetering van efficiency in de zorg' worden doorgevoerd. 'Alleen zo houden we die betaalbaar en kunnen we goede zorg blijven bieden voor mensen die het echt nodig hebben.'

'Bezuinigen voor andere zaken'

SP'er Gerrie Elfrink vindt wel dat de maatregelen 'onmiddellijk van tafel moeten'. 'Eerst komt het college met een begroting waar ze veel te weinig geld voor de jeugdzorg in opnemen, om vervolgens die tekorten aan te grijpen voor keiharde bezuinigingen. En nu het mee blijkt te vallen laten ze die bezuinigingsmaatregelen staan, om de optie open te houden het geld aan andere zaken te besteden.'

De Vroome houdt ook voor deze prognose nog wel een slag om de arm. 10 tot 15 procent van de zorgdeclaraties moeten namelijk nog binnenkomen en ook de effecten van corona zijn onzeker. De wethouder gaat er nu vanuit dit jaar 44,4 miljoen euro voor jeugdzorg kwijt te zijn. In de begroting werd rekening gehouden met 38,2 miljoen euro.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend