Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum werken plannen uit voor een expositie over het leven van Helene Kröller-Müller en haar invloed op de regio. In 2023 moeten de deuren van het museum voor het eerst open gaan.

Het verhaal van de bekende kunstverzamelaarster is tijdloos. Helene Kröller-Müller is een markante persoonlijkheid en bepalend geweest voor Ede en de regio, meent de gemeente. 

Vrouwelijke kunstverzamelaar

Dat is dan ook iets wat in de expositie centraal moet staan: de geschiedenis, cultuur en natuur van Ede en de regio wordt verteld aan de hand van het levensverhaal van een van de eerste vrouwelijk kunstverzamelaars en de werken die zij bezat.

De hoofdtentoonstelling gaat over het leven van Helene, haar visie en vooruitstrevendheid. Haar verhaal wordt gekoppeld aan historische of actuele thema’s, waarover de bezoeker meer te weten komt in wisselende nevententoonstellingen.

In 2017 maakte Julika Marijn een voorstelling over Helene Kröller-Müller. De tekst gaat verder onder onze reportage.

Tijdelijk, in militaire kazerne

Het museum zal in eerste instantie tijdelijk bestaan. Er wordt uitgegaan van vijf of zes jaar. 'Het verhaal van Helene' wordt getoond in een voormalig militaire kazerne in Ede, de Frisokazerne. Naast dat gebouw staat ook het veel besproken World Food Center gepland.

De gemeente vindt het belangrijk dat er hier, op een centrale plek naast een nieuw station Ede-Wageningen 'veel reuring' komt, vertelt wethouder Hester Veltman. En daar past een museum over Helene Kröller-Müller volgens haar perfect tussen.

250.000 euro

Hoeveel het nieuwe museum precies gaat kosten, moet nog uitgewerkt worden. De gemeente heeft 250.000 euro per jaar beschikbaar gesteld voor de culturele invulling van de Frisokazerne. Daarnaast wil ze fondsen aanschrijven voor extra geld. Het Kröller-Müller zelf stelt kennis, expertise en materialen beschikbaar voor de tentoonstelling over het leven van Helene Kröller-Müller. 

25 juni spreekt de gemeenteraad over de eventuele komst van een tijdelijk museum met Helene Kröller-Muller in de hoofdrol.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend