Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum werken plannen uit voor een expositie over het leven van Helene Kröller-Müller en haar invloed op de regio. In 2023 moeten de deuren van het museum voor het eerst open gaan.

Het verhaal van de bekende kunstverzamelaarster is tijdloos. Helene Kröller-Müller is een markante persoonlijkheid en bepalend geweest voor Ede en de regio, meent de gemeente. 

Vrouwelijke kunstverzamelaar

Dat is dan ook iets wat in de expositie centraal moet staan: de geschiedenis, cultuur en natuur van Ede en de regio wordt verteld aan de hand van het levensverhaal van een van de eerste vrouwelijk kunstverzamelaars en de werken die zij bezat.

De hoofdtentoonstelling gaat over het leven van Helene, haar visie en vooruitstrevendheid. Haar verhaal wordt gekoppeld aan historische of actuele thema’s, waarover de bezoeker meer te weten komt in wisselende nevententoonstellingen.

In 2017 maakte Julika Marijn een voorstelling over Helene Kröller-Müller. De tekst gaat verder onder onze reportage.

Tijdelijk, in militaire kazerne

Het museum zal in eerste instantie tijdelijk bestaan. Er wordt uitgegaan van vijf of zes jaar. 'Het verhaal van Helene' wordt getoond in een voormalig militaire kazerne in Ede, de Frisokazerne. Naast dat gebouw staat ook het veel besproken World Food Center gepland.

De gemeente vindt het belangrijk dat er hier, op een centrale plek naast een nieuw station Ede-Wageningen 'veel reuring' komt, vertelt wethouder Hester Veltman. En daar past een museum over Helene Kröller-Müller volgens haar perfect tussen.

250.000 euro

Hoeveel het nieuwe museum precies gaat kosten, moet nog uitgewerkt worden. De gemeente heeft 250.000 euro per jaar beschikbaar gesteld voor de culturele invulling van de Frisokazerne. Daarnaast wil ze fondsen aanschrijven voor extra geld. Het Kröller-Müller zelf stelt kennis, expertise en materialen beschikbaar voor de tentoonstelling over het leven van Helene Kröller-Müller. 

25 juni spreekt de gemeenteraad over de eventuele komst van een tijdelijk museum met Helene Kröller-Muller in de hoofdrol.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend