Logo De Belofte

ELBURG - Wethouder Arjan Klein liegt in de media en in een brief aan de gemeenteraad. Dat stelt de Vestingraad van Elburg vandaag in een brief aan het college. Tot nu toe ontkende Klein dat tijdens een vergadering met de Vestingraad gezegd zou zijn dat 'de coalitie wel klaar is met de Vesting'. Die ontkenning is de Vestingraad, waarvan de leden inmiddels boos zijn opgestapt, een doorn in het oog.

De Vestingraad is een onafhankelijke adviesraad, waarin alle betrokken partijen van de Elburgse historische Vesting vertegenwoordigd zijn. Bewoners, ondernemers, musea en andere partijen hebben de afgelopen jaren onder meer samen een plan ontwikkeld om de Vesting aantrekkelijker te maken voor toeristen en bewoners. Met veel moeite kwamen zijn tot een unaniem voorstel, waarover op 27 mei met de wethouder en ambtenaren werd vergaderd.

'Klaar met de Vesting'

Tijdens die vergadering maakte wethouder Klein duidelijk dat de plannen te duur waren voor het college. Waar 1,8 miljoen euro nodig is voor alle plannen, was het college op dat moment bereid 800.000 euro te investeren in de Vesting. Voor de Vestingraad was dat niet genoeg. Tijdens het gesprek dat daarop volgde, gaf een ambtenaar aan dat 'de coalitie wel klaar is met de Vesting'.

Zie ook: Elburgse Vestingraad stapt deels op, geen vertrouwen in politiek

Deze uitspraak leidde tot veel woede bij de leden van de Vestingraad. Een van hen, Robert Jansen, gaf onmiddellijk aan dat hij dan per direct opstapte uit de Vestingraad. 'Hij herhaalde dit later tijdens de vergadering', schrijft de Vestingraad nu in een brief aan het college. Uiteindelijk legden negen van de tien leden van de Vestingraad hun functie neer.

Niet met modder gooien

De uitspraak van de ambtenaar lekte uit, en kwam op sociale media terecht. De Vestingraad koos er tot nu toe voor niet in te gaan op de geruchten. 'Ik wil niet met modder gooien', zei voorzitter Hans Witteveen vorige week nog tegen Omroep Gelderland. 'Wat tijdens zo'n besloten vergadering wordt gezegd, moet besloten blijven.'

Toch reageerde de wethouder wel op de geruchten. Verschillende oppositiepartijen hadden gevraagd om verduidelijking, waarna hij ontkende dat zoiets gezegd was. Omroep Gelderland heeft nooit reactie gekregen op een vraag hierover, maar in andere media ontkende wethouder Klein ook expliciet dat dit gezegd was.

En dat is tegen het zere been van de Vestingraad. Maandagavond kwamen de oud-leden bij elkaar om een reactie op papier te zetten. 'Met uw raadsbrief en uw uitspraak in de media heeft u dit onderdeel gemaakt van het publieke debat', staat in de brief. En: 'Het is vreemd dat u zich dit niet herinnert, omdat u het beaamde', 'wij verklaren met deze brief dat uw zienswijze bezijden de waarheid is. Het doet ons denken aan het gezegde 'liegen dat het gedrukt staat'.'

Extra debat

Woensdagavond houdt de gemeenteraad van Elburg een extra debat, om de werkwijze van de wethouder te bespreken. De uitspraken van de ambtenaar en de wethouder vallen in elk geval bij de oppositie verkeerd. Wethouder Klein wil voorafgaand aan die raadsvergadering niet reageren.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend