Logo De Belofte

DOETINCHEM - Raadslid Sipke Hubers heeft de Doetinchemse fractie van de SP verlaten en gaat zijn raadszetel op eigen titel invullen. Een onwerkbare situatie binnen de fractie is de reden om zelfstandig verder te gaan.

'Ze stelden mij voor een onmogelijk keuze', zegt Hubers doelend op de ledenvergadering van de SP-afdeling waarin zijn zetel werd teruggevraagd. 'Op dit moment is mijn functie als raadslid mijn enige inkomen. Er moet ook gegeten worden en ik moet mijn vaste lasten betalen.' 

Fractievoorzitter Hans Boerwinkel is teleurgesteld in het besluit van Hubers om op persoonlijke titel verder te gaan: 'Hij heeft een document ondertekend, waarmee hij instemt om zijn zetel terug te geven aan de partij als de ledenvergadering een dergelijk verzoek doet.'

'Onvoldoende uit de verf'

Volgens Boerwinkel is er geen verschil van inzicht over de koers van de SP. 'We zijn langdurig in gesprek geweest over zijn rol binnen de partij', zegt Boerwinkel. 'In de raad en fractie kwam hij, ondanks veelvuldig aangeboden ondersteuning, coaching en scholing, onvoldoende uit de verf. We denken dat zijn kwaliteiten beter in de afdeling tot zijn recht komen.'

Hubers zat twee jaar in de raad voor de SP. Het raadslid ziet voldoende mogelijkheden om als éénmansfractie verder te gaan. 'Ik zie meer in samenwerking met coalitiepartijen, dan enkel oppositie te voeren', zegt Hubers. 'Ik kreeg vaak geen voeten in de aarde en had het gevoel dat ik negatief tegenover andere raadsleden stond. Nu kan ik volop in overleg gaan en is er ruimte voor debat', aldus Hubers.

'Geschil dat er niet is'

'Het zal mij verbazen als hij nu ineens rigoureus anders gaat stemmen', zegt Boerwinkel. Volgens de fractievoorzitter zoekt Hubers naar een geschil dat er niet is. 'In de fractie kijken we altijd per onderwerp wat past binnen onze visie', zegt Boerwinkel. 'Waar we kunnen samenwerken met andere partijen doen we dat op sommige momenten ook.' Door het vertrek van Hubers moet de Doetinchemse SP-fractie nu met drie zetels verder.

 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

  08 augustus 2021
  DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend