Logo De Belofte

DOETINCHEM - Raadslid Sipke Hubers heeft de Doetinchemse fractie van de SP verlaten en gaat zijn raadszetel op eigen titel invullen. Een onwerkbare situatie binnen de fractie is de reden om zelfstandig verder te gaan.

'Ze stelden mij voor een onmogelijk keuze', zegt Hubers doelend op de ledenvergadering van de SP-afdeling waarin zijn zetel werd teruggevraagd. 'Op dit moment is mijn functie als raadslid mijn enige inkomen. Er moet ook gegeten worden en ik moet mijn vaste lasten betalen.' 

Fractievoorzitter Hans Boerwinkel is teleurgesteld in het besluit van Hubers om op persoonlijke titel verder te gaan: 'Hij heeft een document ondertekend, waarmee hij instemt om zijn zetel terug te geven aan de partij als de ledenvergadering een dergelijk verzoek doet.'

'Onvoldoende uit de verf'

Volgens Boerwinkel is er geen verschil van inzicht over de koers van de SP. 'We zijn langdurig in gesprek geweest over zijn rol binnen de partij', zegt Boerwinkel. 'In de raad en fractie kwam hij, ondanks veelvuldig aangeboden ondersteuning, coaching en scholing, onvoldoende uit de verf. We denken dat zijn kwaliteiten beter in de afdeling tot zijn recht komen.'

Hubers zat twee jaar in de raad voor de SP. Het raadslid ziet voldoende mogelijkheden om als éénmansfractie verder te gaan. 'Ik zie meer in samenwerking met coalitiepartijen, dan enkel oppositie te voeren', zegt Hubers. 'Ik kreeg vaak geen voeten in de aarde en had het gevoel dat ik negatief tegenover andere raadsleden stond. Nu kan ik volop in overleg gaan en is er ruimte voor debat', aldus Hubers.

'Geschil dat er niet is'

'Het zal mij verbazen als hij nu ineens rigoureus anders gaat stemmen', zegt Boerwinkel. Volgens de fractievoorzitter zoekt Hubers naar een geschil dat er niet is. 'In de fractie kijken we altijd per onderwerp wat past binnen onze visie', zegt Boerwinkel. 'Waar we kunnen samenwerken met andere partijen doen we dat op sommige momenten ook.' Door het vertrek van Hubers moet de Doetinchemse SP-fractie nu met drie zetels verder.

 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
 • Miljoenen voor ambachtscentrum Doetinchem

  10 maart 2021
  DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.
 • Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

  12 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.
 • Doetinchemse politiek omarmt groeiambitie naar 70.000 inwoners

  06 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend