Logo De Belofte

DOETINCHEM - Raadslid Sipke Hubers heeft de Doetinchemse fractie van de SP verlaten en gaat zijn raadszetel op eigen titel invullen. Een onwerkbare situatie binnen de fractie is de reden om zelfstandig verder te gaan.

'Ze stelden mij voor een onmogelijk keuze', zegt Hubers doelend op de ledenvergadering van de SP-afdeling waarin zijn zetel werd teruggevraagd. 'Op dit moment is mijn functie als raadslid mijn enige inkomen. Er moet ook gegeten worden en ik moet mijn vaste lasten betalen.' 

Fractievoorzitter Hans Boerwinkel is teleurgesteld in het besluit van Hubers om op persoonlijke titel verder te gaan: 'Hij heeft een document ondertekend, waarmee hij instemt om zijn zetel terug te geven aan de partij als de ledenvergadering een dergelijk verzoek doet.'

'Onvoldoende uit de verf'

Volgens Boerwinkel is er geen verschil van inzicht over de koers van de SP. 'We zijn langdurig in gesprek geweest over zijn rol binnen de partij', zegt Boerwinkel. 'In de raad en fractie kwam hij, ondanks veelvuldig aangeboden ondersteuning, coaching en scholing, onvoldoende uit de verf. We denken dat zijn kwaliteiten beter in de afdeling tot zijn recht komen.'

Hubers zat twee jaar in de raad voor de SP. Het raadslid ziet voldoende mogelijkheden om als éénmansfractie verder te gaan. 'Ik zie meer in samenwerking met coalitiepartijen, dan enkel oppositie te voeren', zegt Hubers. 'Ik kreeg vaak geen voeten in de aarde en had het gevoel dat ik negatief tegenover andere raadsleden stond. Nu kan ik volop in overleg gaan en is er ruimte voor debat', aldus Hubers.

'Geschil dat er niet is'

'Het zal mij verbazen als hij nu ineens rigoureus anders gaat stemmen', zegt Boerwinkel. Volgens de fractievoorzitter zoekt Hubers naar een geschil dat er niet is. 'In de fractie kijken we altijd per onderwerp wat past binnen onze visie', zegt Boerwinkel. 'Waar we kunnen samenwerken met andere partijen doen we dat op sommige momenten ook.' Door het vertrek van Hubers moet de Doetinchemse SP-fractie nu met drie zetels verder.

 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend