Logo De Belofte

TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiële steun van de gemeente is er niet bij.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Het gebouw voor de nieuwe ontmoetingsruimte van De Teerling is bijna gereed. Eerder hebben de leden van de club zelf het geld bij elkaar gelegd om een nieuwe speelhal te bouwen die aan alle eisen van de Jeu de Boulesbond voldoet. Maar geld voor de nieuwe ontmoetingsruimte en een tweede speelhal voor toernooien was er niet. De club bouwt het Boulodrome daarom in drie fases.

'Met honderd leden die ook niet allemaal evenveel te besteden hebben, konden we de tweede fase niet uit eigen middelen betalen', vertelt voorzitter Ed Roelofs. 'Dus moesten we opzoek naar sponsors.' De club wist een bijdrage te krijgen vanuit het ministerie van VWS en de Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in Tiel deed een grote bijdrage.

Beweging en gezelligheid tot op hoge leeftijd

'Die stichting heeft een aantal doelen waar zij geld aan geven', zegt Roelofs. 'Onze populatie en dan met name de alleenstaande ouderen, vormen een doelgroep die zij graag ondersteunen. De gesprekken hebben er daarom toe geleid dat zij nu de hoofdsponsor zijn geworden en de bouw van de ontmoetingsruimte mogelijk hebben gemaakt.'

Wat de club een beetje steekt is dat de gemeente Tiel, die toch voor allerlei sportclubs en andere verenigingen subsidie en accommodatie verleent, in de ruim dertig jaar dat de club bestaat nog nooit financieel heeft bijgedragen aan De Teerling.

'Jeu de Boulen kun je tot op hoge leeftijd doen', zegt Roelofs. 'En als we nu kijken naar de belangrijke thema's ouderen in beweging en ouderen uit hun sociale isolement halen, dan is De Teerling een vereniging die daar eigenlijk bij uitstek geschikt voor is. We hebben een lid van 97 die nog vier keer in de week hier een balletje komt gooien.'

Op zoek naar geld voor laatste fase

De gemeente onderschrijft het maatschappelijke belang van de club wel maar trekt de portemonnee niet, heeft Roelofs ervaren. 'De waardering in woorden is altijd heel groot', aldus de voorzitter. 'Maar de waardering in geld is tot nu toe nogal achtergebleven bij onze hoop en verwachting. Dat is natuurlijk jammer, want het moge duidelijk zijn dat dit soort projecten niet gratis zijn.'

Ook voor de derde fase, de tweede speelhal, moet de club waarschijnlijk weer opzoek naar andere financiers, denkt Roelofs. 'We zijn aan het kijken of we voor deze laatste fase dan wel een bijdrage van de gemeente kunnen krijgen, maar dat wordt lastig. Er is wel een plan om met een aanbevelingsbrief van de gemeente naar de provincie te gaan. Want die heeft dezelfde doelstellingen wat betreft onze doelgroep.'

Zover is het nog niet want eerst gaan de clubleden nog zelf aan de slag. Roelofs: 'Binnenkort wordt het gebouw casco opgeleverd en dan doen we met eigen vrijwilligers de afbouw en de inrichting. De planning is dat we begin september een officiële opening doen, hopelijk ook weer gecombineerd met een mooie editie van ons jaarlijkse Flipjetoernooi.'

Beluister hier het gesprek met Ed Roelofs: 

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend