Logo De Belofte

TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiële steun van de gemeente is er niet bij.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Het gebouw voor de nieuwe ontmoetingsruimte van De Teerling is bijna gereed. Eerder hebben de leden van de club zelf het geld bij elkaar gelegd om een nieuwe speelhal te bouwen die aan alle eisen van de Jeu de Boulesbond voldoet. Maar geld voor de nieuwe ontmoetingsruimte en een tweede speelhal voor toernooien was er niet. De club bouwt het Boulodrome daarom in drie fases.

'Met honderd leden die ook niet allemaal evenveel te besteden hebben, konden we de tweede fase niet uit eigen middelen betalen', vertelt voorzitter Ed Roelofs. 'Dus moesten we opzoek naar sponsors.' De club wist een bijdrage te krijgen vanuit het ministerie van VWS en de Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in Tiel deed een grote bijdrage.

Beweging en gezelligheid tot op hoge leeftijd

'Die stichting heeft een aantal doelen waar zij geld aan geven', zegt Roelofs. 'Onze populatie en dan met name de alleenstaande ouderen, vormen een doelgroep die zij graag ondersteunen. De gesprekken hebben er daarom toe geleid dat zij nu de hoofdsponsor zijn geworden en de bouw van de ontmoetingsruimte mogelijk hebben gemaakt.'

Wat de club een beetje steekt is dat de gemeente Tiel, die toch voor allerlei sportclubs en andere verenigingen subsidie en accommodatie verleent, in de ruim dertig jaar dat de club bestaat nog nooit financieel heeft bijgedragen aan De Teerling.

'Jeu de Boulen kun je tot op hoge leeftijd doen', zegt Roelofs. 'En als we nu kijken naar de belangrijke thema's ouderen in beweging en ouderen uit hun sociale isolement halen, dan is De Teerling een vereniging die daar eigenlijk bij uitstek geschikt voor is. We hebben een lid van 97 die nog vier keer in de week hier een balletje komt gooien.'

Op zoek naar geld voor laatste fase

De gemeente onderschrijft het maatschappelijke belang van de club wel maar trekt de portemonnee niet, heeft Roelofs ervaren. 'De waardering in woorden is altijd heel groot', aldus de voorzitter. 'Maar de waardering in geld is tot nu toe nogal achtergebleven bij onze hoop en verwachting. Dat is natuurlijk jammer, want het moge duidelijk zijn dat dit soort projecten niet gratis zijn.'

Ook voor de derde fase, de tweede speelhal, moet de club waarschijnlijk weer opzoek naar andere financiers, denkt Roelofs. 'We zijn aan het kijken of we voor deze laatste fase dan wel een bijdrage van de gemeente kunnen krijgen, maar dat wordt lastig. Er is wel een plan om met een aanbevelingsbrief van de gemeente naar de provincie te gaan. Want die heeft dezelfde doelstellingen wat betreft onze doelgroep.'

Zover is het nog niet want eerst gaan de clubleden nog zelf aan de slag. Roelofs: 'Binnenkort wordt het gebouw casco opgeleverd en dan doen we met eigen vrijwilligers de afbouw en de inrichting. De planning is dat we begin september een officiële opening doen, hopelijk ook weer gecombineerd met een mooie editie van ons jaarlijkse Flipjetoernooi.'

Beluister hier het gesprek met Ed Roelofs: 

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend