Logo De Belofte

EDE - Er ligt al maanden te veel biomassa opgestapeld aan Heremeijesteeg in Ede. Daardoor is er een verhoogd brandgevaar. 'Geen acuut gevaar, maar de regels worden wel overtreden', benadrukt een woordvoerder van Omgevingsdienst De Vallei.

De stapels biomassa zijn zes tot acht meter hoog in plaats van de toegestane vijf meter. Door de hogere stapels is er een grotere kans op broei waardoor brand kan ontstaan. Meer biomassa betekent daarnaast ook meer geluidsoverlast in de omgeving. Er komt namelijk meer verkeer langs om al het hout naar de opslag te brengen, zegt de omgevingsdienst.

Reactie Recom

'We willen voorkomen dat er een gevaarlijke situatie ontstaat', vertelt de woordvoerder van de omgevingsdienst aan Omroep Gelderland. Daarom wil de toezichthouder een handhavingstraject starten. 'Met als doel de overtreding te stoppen.' 

Recyclingbedrijf Recom, eigenaar van het terrein aan de Heremeijesteeg, zegt zich voor zover bekend te houden aan de regels en wilde verder donderdagavond niet ingaan op het onderwerp. 

Tekort, warmtebedrijf wil eigen opslaglocaties

Er is een groot tekort aan opslagruimte voor biomassa in en rond Ede. 'We hebben het gevoel dat er hier daarom veel meer ligt dan is toegestaan', zegt Robert van Rheenen, toezichtmanager bij Omgevingsdienst De Vallei tijdens een informatiebijeenkomst voor gemeenteraadsleden.

Warmtebedrijf Ede, eigenaar van drie biomassacentrales in Ede, is inmiddels bezig met een eigen opslaglocatie voor biomassa. Op dit moment wordt alle biomassa die in Ede verstookt wordt nog door andere bedrijven opgeslagen, bijvoorbeeld door Recom. 

Zorg opslag in het bos

De opslaglocatie van Recom is in het buitengebied, maar er wordt ook hout opgeslagen in het bos. Henk Kohsiek (D66) uitte daar donderdagmiddag ook zorgen over. Er ligt volgens hem regelmatig biomassa opgeslagen waar damp uit komt. 'Ik zie dat daar een warmteontwikkeling ontstaat.' 

De toezichthouder vertelt daar wel eens naar te willen gaan kijken, maar zegt ook dat er op dit moment geen toezicht op is omdat houtopslag in het bos niet onder de verantwoordelijkheid van de omgevingsdienst valt. 

Zie ook: Biomassacentrales in Ede verminderen uitstoot onder druk van gemeente

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend