Logo De Belofte

EDE - Er ligt al maanden te veel biomassa opgestapeld aan Heremeijesteeg in Ede. Daardoor is er een verhoogd brandgevaar. 'Geen acuut gevaar, maar de regels worden wel overtreden', benadrukt een woordvoerder van Omgevingsdienst De Vallei.

De stapels biomassa zijn zes tot acht meter hoog in plaats van de toegestane vijf meter. Door de hogere stapels is er een grotere kans op broei waardoor brand kan ontstaan. Meer biomassa betekent daarnaast ook meer geluidsoverlast in de omgeving. Er komt namelijk meer verkeer langs om al het hout naar de opslag te brengen, zegt de omgevingsdienst.

Reactie Recom

'We willen voorkomen dat er een gevaarlijke situatie ontstaat', vertelt de woordvoerder van de omgevingsdienst aan Omroep Gelderland. Daarom wil de toezichthouder een handhavingstraject starten. 'Met als doel de overtreding te stoppen.' 

Recyclingbedrijf Recom, eigenaar van het terrein aan de Heremeijesteeg, zegt zich voor zover bekend te houden aan de regels en wilde verder donderdagavond niet ingaan op het onderwerp. 

Tekort, warmtebedrijf wil eigen opslaglocaties

Er is een groot tekort aan opslagruimte voor biomassa in en rond Ede. 'We hebben het gevoel dat er hier daarom veel meer ligt dan is toegestaan', zegt Robert van Rheenen, toezichtmanager bij Omgevingsdienst De Vallei tijdens een informatiebijeenkomst voor gemeenteraadsleden.

Warmtebedrijf Ede, eigenaar van drie biomassacentrales in Ede, is inmiddels bezig met een eigen opslaglocatie voor biomassa. Op dit moment wordt alle biomassa die in Ede verstookt wordt nog door andere bedrijven opgeslagen, bijvoorbeeld door Recom. 

Zorg opslag in het bos

De opslaglocatie van Recom is in het buitengebied, maar er wordt ook hout opgeslagen in het bos. Henk Kohsiek (D66) uitte daar donderdagmiddag ook zorgen over. Er ligt volgens hem regelmatig biomassa opgeslagen waar damp uit komt. 'Ik zie dat daar een warmteontwikkeling ontstaat.' 

De toezichthouder vertelt daar wel eens naar te willen gaan kijken, maar zegt ook dat er op dit moment geen toezicht op is omdat houtopslag in het bos niet onder de verantwoordelijkheid van de omgevingsdienst valt. 

Zie ook: Biomassacentrales in Ede verminderen uitstoot onder druk van gemeente

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend