Logo De Belofte

EDE - Er ligt al maanden te veel biomassa opgestapeld aan Heremeijesteeg in Ede. Daardoor is er een verhoogd brandgevaar. 'Geen acuut gevaar, maar de regels worden wel overtreden', benadrukt een woordvoerder van Omgevingsdienst De Vallei.

De stapels biomassa zijn zes tot acht meter hoog in plaats van de toegestane vijf meter. Door de hogere stapels is er een grotere kans op broei waardoor brand kan ontstaan. Meer biomassa betekent daarnaast ook meer geluidsoverlast in de omgeving. Er komt namelijk meer verkeer langs om al het hout naar de opslag te brengen, zegt de omgevingsdienst.

Reactie Recom

'We willen voorkomen dat er een gevaarlijke situatie ontstaat', vertelt de woordvoerder van de omgevingsdienst aan Omroep Gelderland. Daarom wil de toezichthouder een handhavingstraject starten. 'Met als doel de overtreding te stoppen.' 

Recyclingbedrijf Recom, eigenaar van het terrein aan de Heremeijesteeg, zegt zich voor zover bekend te houden aan de regels en wilde verder donderdagavond niet ingaan op het onderwerp. 

Tekort, warmtebedrijf wil eigen opslaglocaties

Er is een groot tekort aan opslagruimte voor biomassa in en rond Ede. 'We hebben het gevoel dat er hier daarom veel meer ligt dan is toegestaan', zegt Robert van Rheenen, toezichtmanager bij Omgevingsdienst De Vallei tijdens een informatiebijeenkomst voor gemeenteraadsleden.

Warmtebedrijf Ede, eigenaar van drie biomassacentrales in Ede, is inmiddels bezig met een eigen opslaglocatie voor biomassa. Op dit moment wordt alle biomassa die in Ede verstookt wordt nog door andere bedrijven opgeslagen, bijvoorbeeld door Recom. 

Zorg opslag in het bos

De opslaglocatie van Recom is in het buitengebied, maar er wordt ook hout opgeslagen in het bos. Henk Kohsiek (D66) uitte daar donderdagmiddag ook zorgen over. Er ligt volgens hem regelmatig biomassa opgeslagen waar damp uit komt. 'Ik zie dat daar een warmteontwikkeling ontstaat.' 

De toezichthouder vertelt daar wel eens naar te willen gaan kijken, maar zegt ook dat er op dit moment geen toezicht op is omdat houtopslag in het bos niet onder de verantwoordelijkheid van de omgevingsdienst valt. 

Zie ook: Biomassacentrales in Ede verminderen uitstoot onder druk van gemeente

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend