Logo De Belofte

DRUTEN - Hoe vergadert de gemeenteraad veilig in tijden van corona? Ook in Druten was dat de afgelopen tijd even puzzelen, maar er lijkt een oplossing aan te komen. De verwachting is dat de raadsleden na de zomer weer in de raadszaal terechtkunnen.

‘De raadszaal is al coronaproof ingericht, maar er is nog niet genoeg ruimte voor iedereen’, zegt Frans Aerts, griffier van de gemeente Druten. ‘Met de nieuwe indeling is er na het zomerreces weer plek voor iedereen. Het ligt er een beetje aan wat het RIVM zegt, maar ik verwacht ook dat er dan weer publiek kan aanschuiven.’

Vanaf september komen er 19 extra plekken bij, zodat iedereen weer kan meevergaderen op de oude manier. ‘Digitaal debatteren, bleek totaal niet handig. Je verliest dan al snel het overzicht. Daarom hebben we er in Druten voor gekozen om toch fysiek samen te komen, maar ook dat viel niet mee. Niet iedereen heeft een eigen microfoon en bepaalde raadsleden zijn moeilijk zichtbaar, waardoor lichaamstaal minder goed overkomt.’

‘Boost voor lokale democratie’

De griffier is dolenthousiast dat het politieke debat binnenkort weer ‘fatsoenlijk’ gevoerd kan worden. Al helemaal omdat er ook weer ruimte is voor de burger. ‘Burgerparticipatie is natuurlijk ontzettend belangrijk. Dat is nu in mindere mate mogelijk. Mensen kunnen de vergadering online volgen, maar dan kunnen ze niet meepraten. Vooral voor gevoelige onderwerpen is het erg vervelend als mensen hun stem niet kunnen laten horen. Vanaf september mogen we hopelijk weer een hoognodige boost geven aan de lokale democratie in Druten.’

Hoewel het volgens Aerts allemaal moeizaam verliep tijdens de coronacrisis, is hij wel trots op alle raadsleden. ‘Iedereen let goed op, er wordt continu rekening gehouden met elkaar. De partijen hebben zich er echt doorheen weten te slaan.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend