Logo De Belofte

DRUTEN - Hoe vergadert de gemeenteraad veilig in tijden van corona? Ook in Druten was dat de afgelopen tijd even puzzelen, maar er lijkt een oplossing aan te komen. De verwachting is dat de raadsleden na de zomer weer in de raadszaal terechtkunnen.

‘De raadszaal is al coronaproof ingericht, maar er is nog niet genoeg ruimte voor iedereen’, zegt Frans Aerts, griffier van de gemeente Druten. ‘Met de nieuwe indeling is er na het zomerreces weer plek voor iedereen. Het ligt er een beetje aan wat het RIVM zegt, maar ik verwacht ook dat er dan weer publiek kan aanschuiven.’

Vanaf september komen er 19 extra plekken bij, zodat iedereen weer kan meevergaderen op de oude manier. ‘Digitaal debatteren, bleek totaal niet handig. Je verliest dan al snel het overzicht. Daarom hebben we er in Druten voor gekozen om toch fysiek samen te komen, maar ook dat viel niet mee. Niet iedereen heeft een eigen microfoon en bepaalde raadsleden zijn moeilijk zichtbaar, waardoor lichaamstaal minder goed overkomt.’

‘Boost voor lokale democratie’

De griffier is dolenthousiast dat het politieke debat binnenkort weer ‘fatsoenlijk’ gevoerd kan worden. Al helemaal omdat er ook weer ruimte is voor de burger. ‘Burgerparticipatie is natuurlijk ontzettend belangrijk. Dat is nu in mindere mate mogelijk. Mensen kunnen de vergadering online volgen, maar dan kunnen ze niet meepraten. Vooral voor gevoelige onderwerpen is het erg vervelend als mensen hun stem niet kunnen laten horen. Vanaf september mogen we hopelijk weer een hoognodige boost geven aan de lokale democratie in Druten.’

Hoewel het volgens Aerts allemaal moeizaam verliep tijdens de coronacrisis, is hij wel trots op alle raadsleden. ‘Iedereen let goed op, er wordt continu rekening gehouden met elkaar. De partijen hebben zich er echt doorheen weten te slaan.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend