Logo De Belofte

EDE - Warmtebedrijf Ede gaat onder druk van de gemeente extra maatregelen nemen om de uitstoot van de biomassacentrales 25 tot 35 procent terug te dringen. Dat staat in een brief van het gemeentebestuur aan de gemeenteraad.

De gemeente Ede heeft bij de eigenaar van de biomassacentrales aangedrongen op het nemen van extra maatregelen 'naar aanleiding van de klachten en de media-aandacht over de effecten van de centrales op de luchtkwaliteit', is te lezen. 

Zie ook: Vervuiling door biomassacentrale Ede, ondernemers eisen schadevergoeding

Luchtfilters

Welke maatregelen het bedrijf precies gaat nemen is nog niet bekend. 'Maar je moet denken aan andere filtertechnieken met minder uitstoot tot gevolg', zegt een woordvoerder van het energiebedrijf. Hij benadrukt overigens dat Warmtebedrijf Ede al jaren bezig is met het verminderen van emissies en niet onder druk van de gemeente pas in beweging komt. 'In samenwerking met de gemeente zijn er wel meer nog schonere opties uitgewerkt.'

Warmtebedrijf Ede wil de emissies met 25 tot 35 procent omlaag halen. Daarbovenop komt mogelijk nog een uitstootreductie, als het bedrijf subsidiegeld voor aanvullende maatregelen krijgt. Het gaat om miljoenen euro's, vertelt de woordvoerder. 'Donderdag willen we dat inbrengen bij een informatieve raadsbijeenkomst.'

Extra metingen voor fijnstof 

Naast het terugdringen van de emissie, worden er in de toekomst ook extra metingen gedaan om de fijnstofuitstoot goed in kaart te brengen. De Omgevingsdienst Regio Arnhem gaat dat op verzoek van de gemeente Ede doen. En Warmtebedrijf Ede laat zelf ook een onderzoek uitvoeren. 

Zie ook:  'Stinkende wolk over Ede', biomassacentrale ontkent fout

Informatie over fijnstof ontbrak tot nu toe. Dat is namelijk nooit gemeten omdat er geen wettelijke meetverplichting voor is. Omwonenden en milieuorganisatie Mobilisation for the Environment hadden daar kritiek op. Daarnaast twijfelen ze aan de betrouwbaarheid van de huidige metingen, die op afgesproken tijden door SGS Nederland worden uitgevoerd. 

Informatiebijeenkomst biomassa Ede 

Donderdagmiddag is er informatiebijeenkomst over de biomassacentrales in Ede. Daar hadden gemeenteraadsleden om gevraagd omdat er er bij hen zorgen zijn om de gezondheidsgevolgen van de biomassacentrales.

Milieudeskundige Johan Vollenbroek van Mobilisation for the environment, Robert van Rheenen van Omgevingsdienst de Vallei en Valentijn Kleijnen van Warmtebedrijf Ede zullen hun visies geven in het kader van de Edese biomassadiscussie. De bijeenkomst start om 15.00 uur  en is live op de website van de gemeente Ede te volgen. 

Zie ook: 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend