Logo De Belofte

EDE - Warmtebedrijf Ede gaat onder druk van de gemeente extra maatregelen nemen om de uitstoot van de biomassacentrales 25 tot 35 procent terug te dringen. Dat staat in een brief van het gemeentebestuur aan de gemeenteraad.

De gemeente Ede heeft bij de eigenaar van de biomassacentrales aangedrongen op het nemen van extra maatregelen 'naar aanleiding van de klachten en de media-aandacht over de effecten van de centrales op de luchtkwaliteit', is te lezen. 

Zie ook: Vervuiling door biomassacentrale Ede, ondernemers eisen schadevergoeding

Luchtfilters

Welke maatregelen het bedrijf precies gaat nemen is nog niet bekend. 'Maar je moet denken aan andere filtertechnieken met minder uitstoot tot gevolg', zegt een woordvoerder van het energiebedrijf. Hij benadrukt overigens dat Warmtebedrijf Ede al jaren bezig is met het verminderen van emissies en niet onder druk van de gemeente pas in beweging komt. 'In samenwerking met de gemeente zijn er wel meer nog schonere opties uitgewerkt.'

Warmtebedrijf Ede wil de emissies met 25 tot 35 procent omlaag halen. Daarbovenop komt mogelijk nog een uitstootreductie, als het bedrijf subsidiegeld voor aanvullende maatregelen krijgt. Het gaat om miljoenen euro's, vertelt de woordvoerder. 'Donderdag willen we dat inbrengen bij een informatieve raadsbijeenkomst.'

Extra metingen voor fijnstof 

Naast het terugdringen van de emissie, worden er in de toekomst ook extra metingen gedaan om de fijnstofuitstoot goed in kaart te brengen. De Omgevingsdienst Regio Arnhem gaat dat op verzoek van de gemeente Ede doen. En Warmtebedrijf Ede laat zelf ook een onderzoek uitvoeren. 

Zie ook:  'Stinkende wolk over Ede', biomassacentrale ontkent fout

Informatie over fijnstof ontbrak tot nu toe. Dat is namelijk nooit gemeten omdat er geen wettelijke meetverplichting voor is. Omwonenden en milieuorganisatie Mobilisation for the Environment hadden daar kritiek op. Daarnaast twijfelen ze aan de betrouwbaarheid van de huidige metingen, die op afgesproken tijden door SGS Nederland worden uitgevoerd. 

Informatiebijeenkomst biomassa Ede 

Donderdagmiddag is er informatiebijeenkomst over de biomassacentrales in Ede. Daar hadden gemeenteraadsleden om gevraagd omdat er er bij hen zorgen zijn om de gezondheidsgevolgen van de biomassacentrales.

Milieudeskundige Johan Vollenbroek van Mobilisation for the environment, Robert van Rheenen van Omgevingsdienst de Vallei en Valentijn Kleijnen van Warmtebedrijf Ede zullen hun visies geven in het kader van de Edese biomassadiscussie. De bijeenkomst start om 15.00 uur  en is live op de website van de gemeente Ede te volgen. 

Zie ook: 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend