Logo De Belofte

NIJMEGEN - Lokale frietverkopers uit de regio Nijmegen zijn boos op de gemeente. Die geeft ze geen toestemming meer tijdens concerten in het Goffertpark hun friet buiten de hekken te verkopen. Voortaan mag alleen Mojo nog etenswaar aanbieden. En dat schiet de ondernemers in het verkeerde keelgat.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Arthur Denies laat een foto zien van zijn snackwagen die is opgesteld langs de Muntweg in Nijmegen. Denies: ‘Tijdens de popconcerten maken wij gebruik van de aanlooproute en proberen we onze waar aan de man te brengen. En dat doen we al ruim 30 jaar.’

'Ernstig vervuild'

Maar voortaan niet meer als het aan wethouder Velthuis ligt. In de onlangs aangekondigde standplaatsverordening is geen plek meer voor lokale frietverkopers langs de Muntweg. Ook de broers Gertjan en Freek Boerboom verkopen al jaren snacks tijdens popconcerten en zijn onaangenaam verrast door het besluit van de wethouder.

De reden is volgens wethouder Velthuis simpel, zo legde hij onlangs uit aan de gemeenteraad: ‘Dan moet ik helaas opmerken dat de plekken buiten de hekken, ernstig vervuild zijn.’ Deze week liet de wethouder via zijn woordvoerder nog weten: ‘In 2018 was het chaos en een enorme bende aan afval. Vervolgens heeft gemeente in 2019 op de hele route extra afvalbakken gezet. Een kostenpost van ruim 3200 euro.’

Alleen nog zaken met Mojo

Arthur Denies reageert verbaasd. Hij kan zich niet herinneren dat er in 2019 extra bakken zijn neergezet. ‘Als wij aan gemeentemedewerkers om extra afvalzakken vroegen voor het terrein rondom onze snackwagens, deden ze al moeilijk.’ Bovendien vervolgt hij: ‘Ook in het centrum worden afvalbakken neergezet voor het winkelend publiek. Dat wordt toch ook niet verhaald op de winkeliers?’

Het probleem wordt volgens wethouder Velthuis opgelost als de gemeente alleen nog maar zaken doet met concertorganisator Mojo. Velthuis: ‘Met Mojo kunnen we afspraken maken dat niemand met een zak patat naar buiten en dat alles binnen het terrein wordt geconsumeerd en dat er weer een schoon terrein wordt opgeleverd.’

'Alle rommel ons aangerekend'

De lokale snackverkopers vinden dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor alle rommel die concertbezoekers laten slingeren, ook als dat eten is dat ze van huis hebben meegenomen. Bovendien begrijpen ze niet waarom ze geen standplaatsen meer mogen hebben omdat er te veel rommel ligt. Arthur Denies: ‘Na de Vierdaagse is het toch ook een rommel in de stad. Die standplaatsen worden toch ook niet opgeheven?’

Arthur Denies denkt dat wethouder Velthuis zijn oren te veel laat hangen naar de wens van concertorganisator Mojo die graag alles in eigen hand zou houden. Maar dat klopt niet, zo blijkt bij navraag bij Mojo. Een woordvoerder meldt: ‘Wij hebben geen bezwaar wat betreft lokale snackverkopers. Qua horeca richten wij ons op de bezoekers binnen de hekken.’

Eigen verantwoordelijkheid

De lokale ondernemers doen er naar eigen zeggen van alles aan om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen zoals het gebruik van biologisch afbreekbare bakjes. Maar dat argument vindt geen gehoor bij wethouder Velthuis: ‘Of er nu afval ligt van plastic of van biologisch afbreekbare frietbakjes, het zal toch opgeruimd moeten worden.’ Maar het gaat verder. In 2019 hebben de ondernemers zelf al een container van twaalf kuub gehuurd en op eigen kosten laten ophalen.

De ondernemers vinden juist dat zij wel wat meer medewerking zouden kunnen krijgen van de gemeente bij hun pogingen om het schoon te houden. Arthur Denies vindt dat ze de gemeente genoeg betalen met een kleine 200 euro voor een vergunning en 110 euro per strekkende meter voor hun snackwagens (de wagen van Denies is 7 meter, red.). ‘En als wij dan vragen om extra prullenbakken op de route naar het Goffertpark geeft de gemeente niet thuis.’

Geen zekerheid voor lokale ondernemers

Ook een groot deel van de raad is er nog niet van overtuigd dat het schrappen van de standplaatsen de juiste oplossing is voor het probleem. Wendy Grutters van Stadspartij DNF begrijpt dat het voor de wethouder prettig is om de zekerheid te hebben van een opgeruimd terrein als hij alleen met Mojo hoeft te overleggen. ‘Maar’, zo vroeg zij de wethouder. ‘Krijgen die standhouders dan ook de zekerheid dat ze door Mojo worden ingehuurd? Wethouder Velthuis: ‘Nee.’

Woensdagavond gaat de gemeenteraad met de wethouder in debat over de nieuwe standplaatsverordening.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend