Logo De Belofte

ARNHEM - De pop van een zwarte butler die dertig jaar bij de Arnhemse coffeeshop Uncle Sam voor de deur stond, is weggehaald. Zaterdagmiddag werd een petitie gestart die de pop linkt aan 'ons historisch slavernij verleden, onderdrukking en racisme'. 'Maar er is hier nog nooit iemand racistisch bejegend', vertelt een medewerker van de coffeeshop, die er al elf jaar werkt.

'Een vervelende situatie', noemt hij het. Volgens hem kwamen er zaterdagmiddag 'twee meiden' de coffeeshop binnen die een discussie begonnen met een personeelslid. 'Een van hen woont al zes jaar hier in de buurt. Maar nu vond ze het kennelijk nodig om er iets van te zeggen.'

'Niks negatiefs van gekleurde medemens'

Hij snapt dat de 'verschrikkelijke' gebeurtenissen in Amerika daar een rol in spelen. 'Maar wij krijgen hier allerlei culturen over de vloer. We hebben er van onze gekleurde medemens nog nooit iets negatiefs over gehoord.'

Zie ook: KIJK TERUG | Honderden protesteren in Arnhem tegen politiegeweld en racisme

In overleg met de eigenaren is de pop volgens de medewerker daarna binnen vijf minuten binnen gezet. 'Afgeschermd, zodat niemand hem meer ziet.' In principe willen we hier niet voor zwichten, stelt hij. 'Maar we willen ook niet dat er mensen langskomen lopen en iets met de pop doen, of medewerkers lastigvallen.'

'Dan ga je het racistisch maken'

De petitie noemt hij dan ook 'een beetje aandacht trekken'. 'Op die manier ga je het racistisch maken. Daar willen we helemaal niks mee te maken hebben.' Door de pop weg te halen wil de coffeeshop voorkomen dat het verder escaleert, legt de medewerker uit. 'Als het kennelijk echt zo aanstootgevend is voor bepaalde mensen. Dat blijft een persoonlijk iets natuurlijk.'

'Andere pop of regenboogkleuren'

In principe komt de pop niet meer terug, stelt hij. 'We zijn aan het kijken voor een andere. Of we schilderen deze in regenboogkleuren. Juist om aan te geven dat diversiteit hier welkom is.' Maar hij vindt het wel 'jammer dat het zo moet'.

De petitie, die nog altijd online staat, is inmiddels ruim achthonderd keer getekend. Volgens de coffeeshopmedewerker zou er ook melding zijn gedaan bij het Meldpunt discriminatie en pesten.

'Misselijkmakend beeld'

De opstellers van de petitie stellen dat hun beklag over de pop in de coffeeshop werd weggewuifd als 'aanstellerij' en 'het volgen van een trend'. Zij roepen op je stem te laten horen om 'dit misselijkmakende beeld' dat 'racistisch en kwetsend' is te veranderen. Naast de coffeeshop is de petitie ook gericht aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend