Logo De Belofte

ELBURG - De Vestingraad van Elburg, een onafhankelijk adviesorgaan voor de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders, raakt het grootste deel van haar leden kwijt. Negen van de tien leden zien geen mogelijkheden tot een goede samenwerking met het gemeentebestuur.

Directe aanleidingen waren het afketsen van een tijdelijke koopzondag door de gemeenteraad én het feit dat wethouder Arjan Klein een plan afkeurde om de Vesting aantrekkelijker te maken. Dat blijkt uit een brief van de Vestingraad die in handen is van Omroep Gelderland.

De Vestingraad bestaat in Elburg uit vertegenwoordigers van onder meer musea, horeca en winkeliers. Maar ook de 1200 inwoners van de Vesting zijn vertegenwoordigd. De raad gaf de gemeenteraad recent het advies om deze zomer een tijdelijke koopzondag toe te staan in Elburg. Voorzitter Hans Witteveen spreekt in de brief van 'een reddingsboei.' Gezinnen zitten volgens hem financieel aan de grond.

Zie ookWinkelen op zondag, het lijkt in Elburg ook deze zomer geen optie

Alle partijen in de Vesting waren volgens Witteveen bereid hun principes te laten vallen, om zo verlichting te bieden in de coronacrisis. Dat ChristenUnie, Algemeen Belang en de SGP toch tegen deze tijdelijke koopzondag stemden, noemt de voorzitter 'een wrange realiteit.'

Financiering

De Vestingraad vergaderde ook over herinrichting van de Vesting. Al in maart 2019 deed de raad daarvoor een unaniem voorstel. Afgelopen 27 mei liet wethouder Arjan Klein weten de gemeente nog niet de helft van de benodigde 1,8 miljoen euro wil bekostigen. 'En dat terwijl de Vestingraad de afgelopen jaren bij herhaling aandrong op financiering', schrijft Witteveen.

Vanuit de politiek klonk eerder wel kritiek op plannen van het stadsbestuur om 4 miljoen euro te reserveren voor Doornspijk. Concrete plannen waren er echter niet, terwijl die er wel zijn voor de vesting. Dat Elburg ook nu geen geld vrijmaakt voor het opknappen van de toeristische binnenstad, was volgens Witteveen de druppel: 'Het was de figuurlijke knock out', schrijft hij.

Plannen waren coalitie-alternatief voor koopzondag

Dat het college niet meer dan acht ton uittrekt voor de herinrichting van de Vesting, steekt de Vestingraad. Het wringt, omdat Algemeen Belang tegen de tijdelijke koopzondag stemde en daarbij de de herinrichting gebruikte als reddingsboei voor ondernemers. 'Maar we vragen het college wel om nu eens haast te gaan maken met het plan voor de herinrichting. Daarmee zouden we de binnenstad aantrekkelijker kunnen maken', aldus Agaath de Weerd, fractievoorzitter van Algemeen Belang.

Maar dat plan gaat dus voorlopig niet door. Negen van de tien leden van de Vestingraad zijn opgestapt. Ook voorzitter Hans Witteveen legt zijn taak neer. 'De recente ontwikkelingen leiden bij de meeste leden tot het inzicht dat de ambitie van de Vesting onverenigbaar is met de opvattingen van de gemeente(raad). Ik sluit me bij deze leden aan.'

Of de Vestingraad nu ook ophoudt te bestaan, is aan de wethouder.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend