Logo De Belofte

ELBURG - De Vestingraad van Elburg, een onafhankelijk adviesorgaan voor de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders, raakt het grootste deel van haar leden kwijt. Negen van de tien leden zien geen mogelijkheden tot een goede samenwerking met het gemeentebestuur.

Directe aanleidingen waren het afketsen van een tijdelijke koopzondag door de gemeenteraad én het feit dat wethouder Arjan Klein een plan afkeurde om de Vesting aantrekkelijker te maken. Dat blijkt uit een brief van de Vestingraad die in handen is van Omroep Gelderland.

De Vestingraad bestaat in Elburg uit vertegenwoordigers van onder meer musea, horeca en winkeliers. Maar ook de 1200 inwoners van de Vesting zijn vertegenwoordigd. De raad gaf de gemeenteraad recent het advies om deze zomer een tijdelijke koopzondag toe te staan in Elburg. Voorzitter Hans Witteveen spreekt in de brief van 'een reddingsboei.' Gezinnen zitten volgens hem financieel aan de grond.

Zie ookWinkelen op zondag, het lijkt in Elburg ook deze zomer geen optie

Alle partijen in de Vesting waren volgens Witteveen bereid hun principes te laten vallen, om zo verlichting te bieden in de coronacrisis. Dat ChristenUnie, Algemeen Belang en de SGP toch tegen deze tijdelijke koopzondag stemden, noemt de voorzitter 'een wrange realiteit.'

Financiering

De Vestingraad vergaderde ook over herinrichting van de Vesting. Al in maart 2019 deed de raad daarvoor een unaniem voorstel. Afgelopen 27 mei liet wethouder Arjan Klein weten de gemeente nog niet de helft van de benodigde 1,8 miljoen euro wil bekostigen. 'En dat terwijl de Vestingraad de afgelopen jaren bij herhaling aandrong op financiering', schrijft Witteveen.

Vanuit de politiek klonk eerder wel kritiek op plannen van het stadsbestuur om 4 miljoen euro te reserveren voor Doornspijk. Concrete plannen waren er echter niet, terwijl die er wel zijn voor de vesting. Dat Elburg ook nu geen geld vrijmaakt voor het opknappen van de toeristische binnenstad, was volgens Witteveen de druppel: 'Het was de figuurlijke knock out', schrijft hij.

Plannen waren coalitie-alternatief voor koopzondag

Dat het college niet meer dan acht ton uittrekt voor de herinrichting van de Vesting, steekt de Vestingraad. Het wringt, omdat Algemeen Belang tegen de tijdelijke koopzondag stemde en daarbij de de herinrichting gebruikte als reddingsboei voor ondernemers. 'Maar we vragen het college wel om nu eens haast te gaan maken met het plan voor de herinrichting. Daarmee zouden we de binnenstad aantrekkelijker kunnen maken', aldus Agaath de Weerd, fractievoorzitter van Algemeen Belang.

Maar dat plan gaat dus voorlopig niet door. Negen van de tien leden van de Vestingraad zijn opgestapt. Ook voorzitter Hans Witteveen legt zijn taak neer. 'De recente ontwikkelingen leiden bij de meeste leden tot het inzicht dat de ambitie van de Vesting onverenigbaar is met de opvattingen van de gemeente(raad). Ik sluit me bij deze leden aan.'

Of de Vestingraad nu ook ophoudt te bestaan, is aan de wethouder.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend