Logo De Belofte

BENNEKOM - De spanning stijgt in Bennekom. Komt er een innovatief zonnepark of niet? De lokale politiek hakt de komende weken de knoop door, maar niets lijkt zeker.

De politieke meningen zijn enorm verdeeld, zo bleek eerder. Met één stem verschil ging de gemeenteraad januari dit jaar akkoord voor het uitwerken van de conceptplannen van het zonnepark. Een tegenstander was afwezig en kon niet mee stemmen. 

Nu ligt het definitieve plan voor en moet er opnieuw gestemd worden. 

Ontwikkeltuin of 'onderzoek als excuus'

LC Energy wil aan de Dijkgraaf een zonnepark bouwen dat dé ontwikkeltuin voor heel Nederland moet worden. Er wordt op het 10 hectare grote park op het grondgebied van de Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende constructies op planten, dieren en de bodem, is het idee. 'We zijn trots. Er wordt innovatief onderzoek gedaan van nationaal belang', zegt Friso Huizinga van LC Energy.

'Maar daar heb je geen 10 hectare voor nodig', zegt boer Evert Jochemse. Hij ziet het als onderzoek als een smoesje om een volgens hem veel te groot zonnepark op waardevolle akkerbouwgrond neer te zetten. Er moet beter gekeken worden naar de mogelijkheden van zonnepanelen op daken, vindt hij. 'We voelen ons in de maling genomen.'

Bekijk hieronder de reportage over zonnepark Nergena in Bennekom. De tekst gaat daaronder verder.

Discussie verhard 

De discussie is inmiddels verhard. Boeren en andere omwonenden gaven kritiek op de nieuwste plannen voor het zonnepark. 135 zienswijzen kwamen er binnen, afkomstig van 66 adressen. Maar de gemeente veranderde nauwelijks iets, vertelde wethouder Lex Hoefsloot eerder.

Boer Jochemse, zijn collega's en andere omwonenden die dagelijks door het gebied wandelen en fietsen, voelen zich niet gehoord door de gemeente. 'Wij zijn ontzettend boos omdat we door de Edese gemeente eigenlijk min of meer genegeerd worden', zegt omwonende Heereluurt Heeres. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Zo komt het zonnepark Nergena aan de Dijkgraaf er uit te zien, als het doorgaat. Foto: Omroep Gelderland.

Raad stemt 9 juli

De gemeenteraad praat 11 juni over de plannen voor het zonnepark. Naar verwachting wordt er 9 juli over gestemd. Zowel de projectontwikkelaar als de tegenstanders zijn in spanning. 

Een lid van de ChristenUnie werkt namelijk bij ontwikkelaar LC Energy en stemde de afgelopen keer niet mee over dit onderwerp. Zonder zijn stem zal het aantal voor- en tegenstanders in de raad volgende maand naar verwachting precies gelijk zijn. Maar omwonenden, boeren en ontwikkelaars zijn nog druk in gesprek met gemeenteraadsleden om ze te overtuigen van hun gelijk.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg, Jeroen Mäkel

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend