Logo De Belofte

PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg. Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Harderwijk en Ermelo hebben die taak destijds gezamenlijk opgepakt. In 2018 is de samenwerking gestopt en bleken er nog openstaande facturen te zijn, waardoor gemeenten diep in de buidel moesten tasten.

Om lessen te trekken uit deze vervelende ervaring heeft de gezamenlijke rekencommissie van Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten een onderzoek laten doen. Naar het ontstaan van de tekorten, maar ook om te kijken welke rol de gemeenteraden, colleges en ambtelijke organisaties gehad hebben.

Te weinig personeel 

Een van de redenen waarom de samenwerking niet goed liep is het personeel. Er werkten voornamelijk tijdelijke krachten, maar omdat die duurder zijn besloten de gemeenten om minder personeel in te zetten dan gebruikelijk. Er was ook een ziekteverzuim van 10 procent, waardoor er sprake was van een personeelstekort. 

Daarnaast was afgesproken om zorgverleners een voorschot te geven, zodat ze daardoor minder snel een facturen instuurden. De facturering liep echter zo achter dat niemand zicht had op welke kosten er werden gemaakt. Volgens de onderzoekers hebben wethouders laat ingegrepen. In juni 2016 zijn een aantal maatregelen genomen om de kosten voor jeugdzorg terug te dringen.

Controle vanuit de raad lastig

Wat opvalt in het het onderzoek is dat aanvankelijk niet op de kosten werd gestuurd, maar er vooral werd nagedacht over wat voor zorg de gemeenten wilden bieden. Ook kregen de gemeenteraden pas laat de informatie waar ze recht op hebben en was ook pas laat duidelijk hoever de gemeenten over hun budget zijn gegaan. Gemeenteraden konden zo dus moeilijk het college controleren. 

Paradox

De onderzoekers adviseren zeker niet te stoppen met de samenwerking op andere vlakken. Al zien ze wel dat raden verminderd vertrouwen hebben in samenwerking met de andere gemeenten. Sommige leden hebben het gevoel dat ze als gemeente zelf beter af zijn.

De paradox in deze is, zo schrijven ze, dat er voor een goede regionale samenwerking een stevig vertrouwen nodig is in het gezamenlijk jeugdbeleid en de uitvoering.

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Putten

 • Onderzoek naar grote tekorten op Veluwse jeugdzorg

  05 juni 2020
  PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.
 • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

  01 mei 2020
  PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
 • Raadsvergadering in Putten: houd het zo kort mogelijk

  19 maart 2020
  PUTTEN - De vergadering van donderdagavond ging door, maar daar was ook alles mee gezegd. Aanwezig was het minimale raadsleden dat bij een vergadering moet zijn (de helft van de gemeenteraad +1) en ze zitten ver uit elkaar. De vergadering in Putten gaat, in tegenstelling tot raadsvergaderingen bij andere gemeenten wel door, want er moet een nieuwe wethouder benoemd worden.
 • Putten wil geen brandweerauto inleveren en tekent bezwaar aan

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten tekent bezwaar aan tegen het bezuinigingsbesluit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Volgens die bezuinigingen levert Putten één van de twee tankautospuiten in. De gemeenteraad is het niet eens met dat besluit en vecht dat nu aan. 'Desnoods tot aan de Raad van State.'
 • Putten handhaaft voorlopig nog niet op drankketen

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten gaat voorlopig nog niet handhavend optreden op illegale zuipketen. Dat zegde wethouder 't Jong donderdagavond toe, na vragen van Wij Putten. Binnenkort wordt het onderwerp verder besproken tijdens een commissievergadering.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend