Logo De Belofte

PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg. Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Harderwijk en Ermelo hebben die taak destijds gezamenlijk opgepakt. In 2018 is de samenwerking gestopt en bleken er nog openstaande facturen te zijn, waardoor gemeenten diep in de buidel moesten tasten.

Om lessen te trekken uit deze vervelende ervaring heeft de gezamenlijke rekencommissie van Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten een onderzoek laten doen. Naar het ontstaan van de tekorten, maar ook om te kijken welke rol de gemeenteraden, colleges en ambtelijke organisaties gehad hebben.

Te weinig personeel 

Een van de redenen waarom de samenwerking niet goed liep is het personeel. Er werkten voornamelijk tijdelijke krachten, maar omdat die duurder zijn besloten de gemeenten om minder personeel in te zetten dan gebruikelijk. Er was ook een ziekteverzuim van 10 procent, waardoor er sprake was van een personeelstekort. 

Daarnaast was afgesproken om zorgverleners een voorschot te geven, zodat ze daardoor minder snel een facturen instuurden. De facturering liep echter zo achter dat niemand zicht had op welke kosten er werden gemaakt. Volgens de onderzoekers hebben wethouders laat ingegrepen. In juni 2016 zijn een aantal maatregelen genomen om de kosten voor jeugdzorg terug te dringen.

Controle vanuit de raad lastig

Wat opvalt in het het onderzoek is dat aanvankelijk niet op de kosten werd gestuurd, maar er vooral werd nagedacht over wat voor zorg de gemeenten wilden bieden. Ook kregen de gemeenteraden pas laat de informatie waar ze recht op hebben en was ook pas laat duidelijk hoever de gemeenten over hun budget zijn gegaan. Gemeenteraden konden zo dus moeilijk het college controleren. 

Paradox

De onderzoekers adviseren zeker niet te stoppen met de samenwerking op andere vlakken. Al zien ze wel dat raden verminderd vertrouwen hebben in samenwerking met de andere gemeenten. Sommige leden hebben het gevoel dat ze als gemeente zelf beter af zijn.

De paradox in deze is, zo schrijven ze, dat er voor een goede regionale samenwerking een stevig vertrouwen nodig is in het gezamenlijk jeugdbeleid en de uitvoering.

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Putten

 • Onderzoek naar grote tekorten op Veluwse jeugdzorg

  05 juni 2020
  PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.
 • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

  01 mei 2020
  PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
 • Raadsvergadering in Putten: houd het zo kort mogelijk

  19 maart 2020
  PUTTEN - De vergadering van donderdagavond ging door, maar daar was ook alles mee gezegd. Aanwezig was het minimale raadsleden dat bij een vergadering moet zijn (de helft van de gemeenteraad +1) en ze zitten ver uit elkaar. De vergadering in Putten gaat, in tegenstelling tot raadsvergaderingen bij andere gemeenten wel door, want er moet een nieuwe wethouder benoemd worden.
 • Putten wil geen brandweerauto inleveren en tekent bezwaar aan

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten tekent bezwaar aan tegen het bezuinigingsbesluit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Volgens die bezuinigingen levert Putten één van de twee tankautospuiten in. De gemeenteraad is het niet eens met dat besluit en vecht dat nu aan. 'Desnoods tot aan de Raad van State.'
 • Putten handhaaft voorlopig nog niet op drankketen

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten gaat voorlopig nog niet handhavend optreden op illegale zuipketen. Dat zegde wethouder 't Jong donderdagavond toe, na vragen van Wij Putten. Binnenkort wordt het onderwerp verder besproken tijdens een commissievergadering.

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend