Logo De Belofte

PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg. Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Harderwijk en Ermelo hebben die taak destijds gezamenlijk opgepakt. In 2018 is de samenwerking gestopt en bleken er nog openstaande facturen te zijn, waardoor gemeenten diep in de buidel moesten tasten.

Om lessen te trekken uit deze vervelende ervaring heeft de gezamenlijke rekencommissie van Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten een onderzoek laten doen. Naar het ontstaan van de tekorten, maar ook om te kijken welke rol de gemeenteraden, colleges en ambtelijke organisaties gehad hebben.

Te weinig personeel 

Een van de redenen waarom de samenwerking niet goed liep is het personeel. Er werkten voornamelijk tijdelijke krachten, maar omdat die duurder zijn besloten de gemeenten om minder personeel in te zetten dan gebruikelijk. Er was ook een ziekteverzuim van 10 procent, waardoor er sprake was van een personeelstekort. 

Daarnaast was afgesproken om zorgverleners een voorschot te geven, zodat ze daardoor minder snel een facturen instuurden. De facturering liep echter zo achter dat niemand zicht had op welke kosten er werden gemaakt. Volgens de onderzoekers hebben wethouders laat ingegrepen. In juni 2016 zijn een aantal maatregelen genomen om de kosten voor jeugdzorg terug te dringen.

Controle vanuit de raad lastig

Wat opvalt in het het onderzoek is dat aanvankelijk niet op de kosten werd gestuurd, maar er vooral werd nagedacht over wat voor zorg de gemeenten wilden bieden. Ook kregen de gemeenteraden pas laat de informatie waar ze recht op hebben en was ook pas laat duidelijk hoever de gemeenten over hun budget zijn gegaan. Gemeenteraden konden zo dus moeilijk het college controleren. 

Paradox

De onderzoekers adviseren zeker niet te stoppen met de samenwerking op andere vlakken. Al zien ze wel dat raden verminderd vertrouwen hebben in samenwerking met de andere gemeenten. Sommige leden hebben het gevoel dat ze als gemeente zelf beter af zijn.

De paradox in deze is, zo schrijven ze, dat er voor een goede regionale samenwerking een stevig vertrouwen nodig is in het gezamenlijk jeugdbeleid en de uitvoering.

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Putten

  • Onderzoek naar grote tekorten op Veluwse jeugdzorg

    05 juni 2020
    PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.
  • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

    01 mei 2020
    PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
  • Raadsvergadering in Putten: houd het zo kort mogelijk

    19 maart 2020
    PUTTEN - De vergadering van donderdagavond ging door, maar daar was ook alles mee gezegd. Aanwezig was het minimale raadsleden dat bij een vergadering moet zijn (de helft van de gemeenteraad +1) en ze zitten ver uit elkaar. De vergadering in Putten gaat, in tegenstelling tot raadsvergaderingen bij andere gemeenten wel door, want er moet een nieuwe wethouder benoemd worden.
  • Putten wil geen brandweerauto inleveren en tekent bezwaar aan

    14 februari 2020
    PUTTEN - De gemeente Putten tekent bezwaar aan tegen het bezuinigingsbesluit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Volgens die bezuinigingen levert Putten één van de twee tankautospuiten in. De gemeenteraad is het niet eens met dat besluit en vecht dat nu aan. 'Desnoods tot aan de Raad van State.'
  • Putten handhaaft voorlopig nog niet op drankketen

    14 februari 2020
    PUTTEN - De gemeente Putten gaat voorlopig nog niet handhavend optreden op illegale zuipketen. Dat zegde wethouder 't Jong donderdagavond toe, na vragen van Wij Putten. Binnenkort wordt het onderwerp verder besproken tijdens een commissievergadering.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend