Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland heeft donderdag aan Scherpenzeel laten weten dat de gemeente niet langer zelfstandig kan blijven. Nu blijkt dat al op 7 mei een brief aan het ministerie klaar lag met daarin het voorgenomen besluit. 'Dit is een bewijs dat de provincie niet heeft gekeken naar onze onderbouwing.'

Teleurgesteld is hij, Henk Brons, fractievoorzitter van de grootste partij in Scherpenzeel. Donderdag hoorde hij dat de provincie zijn gemeente wil herindelen.

Zie ook: Scherpenzeel woedend om 'opgelegde' herindeling met Barneveld

Het kwam niet als een verrassing, maar hij is wel teleurgesteld in het proces van de provincie: 'Dit hele circus van het besluit is een wassen neus geweest', zegt hij. 'Als raadslid kijk ik op naar hogere overheden, ik ga ervan uit dat zij zorgvuldig te werk gaan. Maar dat is dus niet zo, als ik zie wat voor gebroddel dit hele proces is.' 

'Brief geschreven ter voorbereiding'

Bij het besluit van gister heeft de provincie ook onderliggende stukken gepubliceerd. Eén van die stukken is een brief aan de minister. Die is gedateerd op 7 mei, ver voordat het besluit werd genomen.

Een woordvoerder van de provincie legt uit hoe dat stuk is gepubliceerd: 'De brief aan de minister is uitgewerkt volgens één van de scenario’s en op 7 mei opgeslagen. Na het besluit van Gedeputeerde Staten afgelopen dinsdag is die versie er uit gehaald en geactualiseerd; alleen is abusievelijk de datum op de vervolgpagina’s niet aangepast.'

'Niet gekeken naar onze onderbouwing'

Brons wil best geloven dat dat zo is gegaan, maar vindt het kwalijk dat de stukken al op 7 mei werden voorbereid terwijl op dat moment de allesbeslissende Kadernota van de gemeente Scherpenzeel niet af was. In die nota staat hoe Scherpenzeel zelfstandig en welke bezuinigingen en lastenverzwaringen daarin staan.

De provincie zou haar besluit ook van de Kadernota af laten hangen. 'Ze hebben niet serieus gekeken naar onze onderbouwing, wij zijn overtuigd dat we zelfstandig kunnen blijven. Nu moet ik met schaamrood op mijn kaken gaan uitleggen aan de inwoners dat de provincie niet serieus naar ons harde werk heeft gekeken', zegt hij.

De Kadernota van Scherpenzeel moet volgende maand nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna gaat het proces met de provincie verder.

Zie ook: Barneveld en Scherpenzeel reageren verschillend op uitleg provincie over herindeling

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend