Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland heeft donderdag aan Scherpenzeel laten weten dat de gemeente niet langer zelfstandig kan blijven. Nu blijkt dat al op 7 mei een brief aan het ministerie klaar lag met daarin het voorgenomen besluit. 'Dit is een bewijs dat de provincie niet heeft gekeken naar onze onderbouwing.'

Teleurgesteld is hij, Henk Brons, fractievoorzitter van de grootste partij in Scherpenzeel. Donderdag hoorde hij dat de provincie zijn gemeente wil herindelen.

Zie ook: Scherpenzeel woedend om 'opgelegde' herindeling met Barneveld

Het kwam niet als een verrassing, maar hij is wel teleurgesteld in het proces van de provincie: 'Dit hele circus van het besluit is een wassen neus geweest', zegt hij. 'Als raadslid kijk ik op naar hogere overheden, ik ga ervan uit dat zij zorgvuldig te werk gaan. Maar dat is dus niet zo, als ik zie wat voor gebroddel dit hele proces is.' 

'Brief geschreven ter voorbereiding'

Bij het besluit van gister heeft de provincie ook onderliggende stukken gepubliceerd. Eén van die stukken is een brief aan de minister. Die is gedateerd op 7 mei, ver voordat het besluit werd genomen.

Een woordvoerder van de provincie legt uit hoe dat stuk is gepubliceerd: 'De brief aan de minister is uitgewerkt volgens één van de scenario’s en op 7 mei opgeslagen. Na het besluit van Gedeputeerde Staten afgelopen dinsdag is die versie er uit gehaald en geactualiseerd; alleen is abusievelijk de datum op de vervolgpagina’s niet aangepast.'

'Niet gekeken naar onze onderbouwing'

Brons wil best geloven dat dat zo is gegaan, maar vindt het kwalijk dat de stukken al op 7 mei werden voorbereid terwijl op dat moment de allesbeslissende Kadernota van de gemeente Scherpenzeel niet af was. In die nota staat hoe Scherpenzeel zelfstandig en welke bezuinigingen en lastenverzwaringen daarin staan.

De provincie zou haar besluit ook van de Kadernota af laten hangen. 'Ze hebben niet serieus gekeken naar onze onderbouwing, wij zijn overtuigd dat we zelfstandig kunnen blijven. Nu moet ik met schaamrood op mijn kaken gaan uitleggen aan de inwoners dat de provincie niet serieus naar ons harde werk heeft gekeken', zegt hij.

De Kadernota van Scherpenzeel moet volgende maand nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna gaat het proces met de provincie verder.

Zie ook: Barneveld en Scherpenzeel reageren verschillend op uitleg provincie over herindeling

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend