Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland heeft donderdag aan Scherpenzeel laten weten dat de gemeente niet langer zelfstandig kan blijven. Nu blijkt dat al op 7 mei een brief aan het ministerie klaar lag met daarin het voorgenomen besluit. 'Dit is een bewijs dat de provincie niet heeft gekeken naar onze onderbouwing.'

Teleurgesteld is hij, Henk Brons, fractievoorzitter van de grootste partij in Scherpenzeel. Donderdag hoorde hij dat de provincie zijn gemeente wil herindelen.

Zie ook: Scherpenzeel woedend om 'opgelegde' herindeling met Barneveld

Het kwam niet als een verrassing, maar hij is wel teleurgesteld in het proces van de provincie: 'Dit hele circus van het besluit is een wassen neus geweest', zegt hij. 'Als raadslid kijk ik op naar hogere overheden, ik ga ervan uit dat zij zorgvuldig te werk gaan. Maar dat is dus niet zo, als ik zie wat voor gebroddel dit hele proces is.' 

'Brief geschreven ter voorbereiding'

Bij het besluit van gister heeft de provincie ook onderliggende stukken gepubliceerd. Eén van die stukken is een brief aan de minister. Die is gedateerd op 7 mei, ver voordat het besluit werd genomen.

Een woordvoerder van de provincie legt uit hoe dat stuk is gepubliceerd: 'De brief aan de minister is uitgewerkt volgens één van de scenario’s en op 7 mei opgeslagen. Na het besluit van Gedeputeerde Staten afgelopen dinsdag is die versie er uit gehaald en geactualiseerd; alleen is abusievelijk de datum op de vervolgpagina’s niet aangepast.'

'Niet gekeken naar onze onderbouwing'

Brons wil best geloven dat dat zo is gegaan, maar vindt het kwalijk dat de stukken al op 7 mei werden voorbereid terwijl op dat moment de allesbeslissende Kadernota van de gemeente Scherpenzeel niet af was. In die nota staat hoe Scherpenzeel zelfstandig en welke bezuinigingen en lastenverzwaringen daarin staan.

De provincie zou haar besluit ook van de Kadernota af laten hangen. 'Ze hebben niet serieus gekeken naar onze onderbouwing, wij zijn overtuigd dat we zelfstandig kunnen blijven. Nu moet ik met schaamrood op mijn kaken gaan uitleggen aan de inwoners dat de provincie niet serieus naar ons harde werk heeft gekeken', zegt hij.

De Kadernota van Scherpenzeel moet volgende maand nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna gaat het proces met de provincie verder.

Zie ook: Barneveld en Scherpenzeel reageren verschillend op uitleg provincie over herindeling

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend