Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Scherpenzeel is volgens de provincie Gelderland niet geschikt om zelfstandig verder te gaan. De provincie ziet wel heil in een fusie met Barneveld. Daarover heeft de provincie Gelderland donderdagavond de gemeenteraden van Scherpenzeel en Barneveld bijgepraat. Dat verliep in Scherpenzeel in een heel andere sfeer dan in Barneveld.

In Scherpenzeel wordt verdeeld gereageerd op de plannen. In Barneveld zijn er vooral veel vragen over het proces. Als de plannen doorgaan moet de heringedeelde gemeente op 1 januari 2023 een feit zijn.

Het college en de meerderheid  van de raad van Scherpenzeel, 8 leden, zijn tegen herindeling. Een minderheid van 5 raadsleden is het volledig eens met de provincie. Henk Brons is fractievoorzitter van de grootste partij in Scherpenzeel, GBS. Zij zijn fel tegen de herindeling: 'Scherpenzelers klampen zich niet vast aan een waanidee. Scherpenzelers willen het beste voor Scherpenzeel, voor ons is dat een zelfstandig Scherpenzeel.'

Marieke van de Beek van de ChristenUnie staat aan de andere kant: 'Dhr Brons spreekt vanavond weer veel namens de gemeenschap en de inwoners, maar wij horen hele andere geluiden. Er zijn veel inwoners die, als het niet anders kan, best willen fuseren met Barneveld.'

Ver beneden peil 

Brons vermoedt vooringenomenheid bij de provincie Gelderland. Dat de provincie al lang en breed besloten had de gemeente te willen herindelen, dat wil hij nu verder uitzoeken: 'Wij hebben geen vertrouwen in het proces en geen vertrouwen in de onderbouwing. ik vind dit ver beneden peil.' Volgens Brons staat er geen enkele andere gemeente in de regio er zo goed voor als Scherpenzeel: 'Er wordt hier zo hard gewerkt, wij verdienen een eerlijke kans. Scherpenzeel heeft in meerderheid besloten zelfstandig te blijven en wij leven in een democratie.' 

Het college van Scherpenzeel heeft vorige week een nota gepresenteerd. Op basis van eerdere onderzoeken en die nota heeft de provincie gezegd dat ze de geen toekomst voor Scherpenzeel ziet. 'In uw financiële onderbouwing zitten forse risico's, aldus Gedeputeerde Jan Markink, 'dit plan voldoet niet aan onze maatstaf. We hebben geen vertrouwen in dat de gemeente Scherpenzeel een duurzame toekomst heeft. Dat klinkt misschien hard, maar de gemeente is geen doel maar een middel.' 

Wat hebben wij eraan?

Na twee uur vergaderen vertrokken de heren van de provincie richting Barneveld. Daar ging het over het proces en over wat de financiële consequenties zijn van een eventuele herindeling. Een van de vragen uit de gemeenteraad van Barneveld is wat de inwoners van Barneveld eraan hebben. Gedeputeerde Markink snapt die vraag goed: 'Bij eerdere herindelingen hebben we als provincie altijd gevraagd: Hoe kunnen we jullie helpen. Bijvoorbeeld met voorzieningen, of geld. Dat moet u niet vertalen als verleiding, het is ook geen keiharde toezegging, maar die ruimte is er wel en het past in het beleid van de provincie.

De als-dan-vraag

Op als-dan-vragen wilde de provincie nu niet ingaan, om te voorkomen dat er allerlei scenario's op tafels komen liggen. Dus wat als Scherpenzeel tegen blijft, wat als Scherpenzeel tegen de kadernota stemt, wat als we het tijdpad niet halen. Commissaris van Koning John Berends geeft aan dat het tijdpad helder is, met als deadline de volgende gemeenteraadsverkiezingen. 'Tempo, zorgvuldigheid en draagvlak, dat zijn de drie belangrijke aspecten in dit traject.' 

Na vanavond wacht een lange procedure. Daarin moet de gemeenteraad van Scherpenzeel in juli de zogeheten kadernota nog vaststellen, en volgt onderzoek naar het draagvlak bij de bevolking. Ook overlegt de provincie nog met de minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren.

Het voorstel moet daarna nog door de Tweede en Eerste Kamer. Ook komen er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Als alles rond is moet de heringedeelde gemeente op 1 januari 2023 een feit zijn. 

Zie ook:

'Provincie, ga je schamen', boze demonstranten in Scherpenzeel

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend