Logo De Belofte

HUISSEN - Het is wachten op ongelukken volgens de mensen die regelmatig over de heringerichte rotonde bij het riviertje de Linge in Huissen komen. Degenen die zich zorgen maken hebben het maar al te vaak maar net goed zien gaan. De aanpassingen hebben de rotonde onoverzichtelijk gemaakt vinden ze. En levensgevaarlijk.

Ter hoogte van de aangepaste rotonde (Karstraat/Nijverheidsstraat) komen vier fietspaden bij elkaar, waarbij fietsers vanuit Bemmel ook nog de rotonde 'verkeerd om' moeten nemen om verder richting Huissen te kunnen fietsen. Automobilisten moeten daardoor nu ook rekening houden met fietsers die op de rotonde van beide kanten kunnen komen. 

Waar een automobilist bij een rotonde vooral kijkt naar verkeer van links, kunnen er nu ook van rechts op drie manieren fietsers de rotonde op komen. Voor scholieren, wielrenners, bromfietsers en mensen op e-bikes ontstaat een chaotische situatie als ze elkaar moeten kruisen op het fietspad.

Bijna-ongelukken

Politieke partijen B06 en D66 maken zich, net als veel gebruikers van de N839, ernstig zorgen over de verkeersveiligheid van deze weg. De Karstraat is onlangs geheel aangepast. Doorgaans zijn dergelijke herinrichtingen er juist om de verkeersveiligheid te vergroten.

Maar, zo constateren de partijen, 'er zijn zaken waar minder goed naar gekeken is'. De afgelopen weken trokken zowel fietsers als automobilisten bij de partijen aan de bel met meldingen van bijna-ongelukken.

Op de Facebookpagina van B06 is het commentaar van bezorgde burgers niet mals. Een greep uit de reacties:

  • 'Ik geef rijles en heb me de afgelopen periode afgevraagd wie dit heeft verzonnen' 
  • 'Heb er zelf ook bijna een aanrijding gehad'
  • 'Welke ui heeft dit nu verzonnen en waarom?
  • 'Ik fiets hier 6 keer per week overheen, en het gaat vaak maar net goed. Ik heb de gemeente er al over gemaild, maar zij wijzen naar de provincie'
  • 'Had al minimaal 4x een aanrijding kunnen hebben als ik niet in de remmen was gegaan'
  • 'Nou nou lekkere infra'
  • 'Niet over nagedacht!'
  • 'Zeer domme actie,dit vraagt om ongelukken'

Route voor scholieren

Wat de situatie nog linker maakt, is dat de rotonde onderdeel uitmaakt van een route voor scholieren die vanuit Huissen naar het Over Betuwe College fietsen en weer terug naar huis. Daar bovenop ligt de rotonde op een industrieterrein en zijn er veel vrachtwagens die ook over die rotonde moeten om bijvoorbeeld naar de nabijgelegen A15 te komen. 'Hoe zit het met de bakken die 50.000 kilo wegen? Dode hoek en remweg?? Dit is echt een groot probleem', schrijft een bezorgde vader daarover op Facebook.

Al jaren gebeuren er veel ongelukken op de zeer drukke weg . 'De hoop was dat de nieuwe situatie dit zou verbeteren maar wat ons betreft zijn er nog wel voldoende vragen en vooral zorgen over', zo constateren de lokale politici. Ze dienen dan ook een motie in waarin ze het college oproepen hierover snel met de provincie te praten en de knelpunten op te lossen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend