Logo De Belofte

WIJCHEN - Wijchense horecaondernemers zijn woensdagavond een paar uur bezig om hun mega-terras aan de kant zetten, zodat er de volgende dag ruimte is voor marktkramen. Het liefst zien zij dat de weekmarkt verhuist, maar kooplieden denken daar heel anders over: ‘Ze moeten van hun probleem niet ons probleem maken.’

Vanaf maandag is het marktplein in Wijchen omgetoverd tot één groot terras met 120 zitplaatsen. ‘Het is ongezellig als het plein helemaal vol staat met tafels en stoelen, daarom hebben we flink uitgepakt met parasols, plantenbakken, noem maar op’, begint Manon Christodoulides, eigenaar van restaurant Het Wapen van Wijchen. ‘Omdat elke donderdag de weekmarkt is, moeten wij woensdagavond alles opruimen. Dat is een enorme klus: daar waren we gisteren met zes mensen ruim twee uur mee bezig.’

De marktkramen zijn donderdagmiddag om 15.00 uur weer afgebroken. Dan komt de veewagen, waarna horecaondernemers alles weer terug kunnen zetten. ‘Maar in de tussentijd kunnen we dus helemaal niets doen, dan lopen we echt omzet mis. Daarom zou ik het heel fijn vinden als de weekmarkt de komende tijd op een andere locatie plaatsvindt.’

Zie ook: Marktplein in Wijchen omgetoverd tot één groot terras

‘Geen discussie mogelijk’

‘Het is voor ons geen optie om te verplaatsen’, reageert Hans de Klein, die met een fruitkraam op de Wijchense weekmarkt staat. ‘Ik begrijp dat ze in zak en as zitten, maar daar kunnen wij niets aan doen. Ze moeten van hun probleem niet ons probleem maken.’

De koopman staat al zo’n zestien jaar op dezelfde plek. Hij is niet van plan om nu te verhuizen. ‘Nee, er is absoluut geen discussie mogelijk. Ook wij hebben goede en slechte tijden, iedereen is een keer aan de beurt. Nu hebben zij de pech en wij het geluk’, meent De Klein. ‘Het is heel vervelend, maar dit is een corona-probleem. Het is onmacht. Ze moeten zich hier gewoon even doorheen trappen.‘

Verantwoordelijk wethouder Nick Derks geeft aan dat de markt vooralsnog gewoon iedere donderdag op het plein wordt gehouden. Verder wil hij niet reageren op de discussie.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend