Logo De Belofte

ARNHEM - 'Haar wereld is niet als die van anderen', vertelt de moeder van Roos over haar dochter aan de Arnhemse gemeenteraad. 'Het is een wereld vol demonen. Soms kletst en knuffelt ze. Maar als alles donker wordt, is er boosheid, angst en wanhoop.'

Roos trekt zich dan terug in zichzelf, legt haar moeder uit. 'Dan hoor je geschreeuw en wordt er met spullen gegooid. Je voelt haar onmacht. Juist dan heeft ze het nodig dat je bij haar blijft.' Wanneer dat gebeurt en hoe snel het weer terugkomt 'weet je nooit van tevoren'. 'Ze weet het zelf ook niet en kan het niet uitleggen.'

'Ingesteld op mensen die praten'

Voor mijn dochter is de wereld zo'n lastige plek vol prikkels en druk, vertelt ze. 'De wereld is ingesteld op mensen die praten en uitleggen wat ze bedoelen en voelen.' Psychomotorische therapie (PMT) is voor Roos een enorme uitkomst, stelt haar moeder.

En dat is de reden dat zij woensdagavond haar verhaal doet. Want in de bezuinigingsvoorstellen rondom de jeugdzorg wil de gemeente onder meer stoppen met het vergoeden van deze therapievorm, naast enkele andere 'vaktherapieën' als beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie en speltherapie. Deze zouden namelijk ook via de aanvullende ziektekostenverzekering vergoed kunnen worden. Dat moet de gemeente 300.000 euro per jaar besparen.

Zie ook: Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

PMT is de behandelvorm die uitgaat van het doen en het ervaren, legt therapeut Charlotte Bohncke uit. 'Het is een veelal non-verbale therapie die juist geschikt is voor kinderen die moeilijk woorden kunnen geven aan hun gevoel.' Het zijn volgens haar vaak kinderen die in andere instellingen vastlopen met hun behandeling. Bohncke is bang straks haar 'toko' te kunnen sluiten omdat mensen het niet kunnen betalen en het niet meer vergoed wordt.

'Min of meer veilige wereld'

Roos komt nu al twee jaar bij Charlotte. 'Het is voor haar een min of meer veilige wereld waarin ze handvatten ontwikkelt om zich in de buitenwereld staande te houden', vervolgt haar moeder. Zonder deze therapie zou Roos nog verder terug in haar schulp kruipen, is haar stellige overtuiging. 'Het is voor haar essentieel om de gevoelens die ze niet kan verwoorden de ruimte te geven en haar stress soms letterlijk weg te schoppen.'

'Het kan toch niet zo zijn dat kinderen van ouders die zelf de financiële middelen niet hebben dan maar pech hebben?' vraagt zij zich af. 'Roos heeft hier niet voor gekozen. Sterker nog, ze zou er alles voor over hebben om 'normaal' te zijn.'

'Geen mogelijkheden met bijstandsuitkering'

Of de therapie voor Roos niet ook uit de verzekering betaald kan worden, wil raadslid René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal) weten. 'Dan moet je wel voldoende inkomen hebben voor een uitgebreide aanvullende verzekering. En die mogelijkheden zijn er niet met een bijstandsuitkering', pareert haar moeder.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend